DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Zefiro Torna (BE)

Leta 1996 ustanovljeni vokalno-instrumentalni ansambel Zefiro Torna na edinstven način obuja kulturno dediščino srednjega veka, renesanse in baroka. Ne omejuje se zgolj na historični pristop, temveč ga povezuje s sodobnimi umetniškimi izrazi. Vključuje zvrsti, kot so ljudska glasba, (ne)zahodna glasba, džez in sodobna klasična glasba, pa tudi literaturo, sodobno likovno umetnost, znanost, filozofijo in ples, pri čemer pri obdelavi različnih simboličnih ali alegoričnih tem sodeluje s posameznimi znanstveniki, umetniki ali skupinami. Rezultat teh sodelovanj so enkratni primeri celostne umetnosti (Gesamtkunst)..

S tem pristopom je ansambel Zefiro Torna postal mednarodno prepoznaven. Pogosto ga vabijo na ugledne koncerte in festivale. Kar nekaj njihovih plošč je izšlo pri založbah Et Cetera, Warner Classics in Homerecords, marsikatera izmed njih pa je bila tudi nagrajena.

Zasedba

ZEFIRO TORNA: Annelies Van Gramberen (sopran), Dimos de Beun (kljunasta flavta), Philippe Malfeyt (colascione, vihuela), Jurgen De bruyn (lutnja, renesančna kitara, umetniško vodstvo)

Sporočilo umetnikov

Zefiro Torna je mednarodno priznan belgijski vokalno-instrumentalni ansambel, ki na edinstven način obuja kulturno dediščino srednjega veka, renesanse in baroka. Pri svojem ustvarjanju se ne omejujemo zgolj na historični pristop, temveč združujemo glasbo s sodobnimi umetniškimi izrazi prek uporabe simboličnih tem. V tokratnem sodelovanju s slovenskim ansamblom Ingenium predstavljamo program, ki usklajuje duhovnost, moralnost, melanholijo, ljubezen, lepoto, nespametnost in parodijo ter svetu nastavlja ogledalo. Raznolika glasba, ki jo ustvarijo solistični in polifonični glasovi ter lutnja, colascione, kitara in flavte, prihaja izpod rok izjemnega renesančnega skladatelja Orlanda di Lassa in nekaterih njegovih sodobnikov.

 

PARTNERJI