DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Voces Suaves (CH)

Lia Andres (sopran)
Mirjam Berli (sopran)
Gabriel Jublin (alt)
Jan Thomer (alt)
Matthias Deger (tenor)
Ivo Haun (tenor)
Davide Benetti (bas)
Tobias Wicky (bas)
Francesco Saverio Pedrini (umetniško vodstvo, čembalo)

www.voces-suaves.ch

Baselski vokalni ansambel Voces Suaves je skupina solistov, ki izvaja predvsem renesančno in baročno glasbo. S poznavanjem zgodovinskega konteksta in jezikov, ki se pojavljajo v skladbah, se trudijo ujeti topel in poln zvok, da bi glasba, navdahnjena s pristnimi čustvi, segla naravnost v srce.

Baritonist Tobias Wicky je ansambel ustanovil leta 2012. Jedro ansambla sestavlja devet poklicnih pevcev pod vodstvom Francesca Saveria Pedrinija. Večina je absolventov akademije Schola Cantorum Basiliensis. Zasedba ansambla se spreminja glede na potrebe programa in občasno se jim pridružijo tudi instrumentalisti.

Prijateljstvo in intenzivno sodelovanje sta člane ansambla povezala in privedla do intimne glasbene izmenjave, ki preveva celoten ustvarjalni proces.

Od leta 2013 Voces Suaves sodelujejo pri Pedrinijevem ciklu koncertov z imenom Le Capitali della Musica, ki poteka v Zürichu. V skladu z imenom program predstavlja dela velikih skladateljev iz različnih glasbenih središč, tj. glavnih mest italijanske renesanse in baroka. V teh glasbenih šolah je klilo glasbeno ustvarjanje tistega časa in pomembno so vplivale na skladatelje v vsej takratni Evropi. Ker glasbeni vodja ansambla sodeluje z dvema muzikološkima specialistoma, programi cikla koncertov predstavljajo tudi nova dognanja muzikoloških raziskav. Pretekli programi so na primer vključevali širok repertoar madrigalov Monteverdija, de Werta, Marenzia in Gesualda, pa tudi sakralna dela kapelnikov San Petronia v Bologni ter celo prvič v Švici izvedeni oratorij »Il dialogo del Noé«, ki ga je napisal Giacomo Carissimi.

Ansambel Voces Suaves so povabili k sodelovanju pri programu rezidence 2014 »Jeunes Ensembles du CCR d’Ambronay« ter jih izbrali, da sodelujejo v projektu EEEMERGING, evropskem podpornem programu za mlade ansamble. V sklopu tega projekta Voces Suaves sodelujejo z rezidenco na Händlovem festivalu v Göttingenu in na festivalu Seviqc Brežice v Ljubljani.

Francesco Saverio Pedrini

Francesco Saverio Pedrini, rojen v glasbeni družini, je organist, čembalist, korepetitor in dirigent. Študij orgel je zaključil pri Francescu Tasiniju v Parmi. Nato je nadaljeval s študijem pri Andrei Marconu in Jean-Claudu Zehnderju na akademiji Schola Cantorum Basiliensis, kjer je tudi diplomiral z odliko. Je nagrajenec mednarodnih orgelskih tekmovanj v Bruggeju in Borci di Cadore, kot solist in član ansambla je nastopal s številnimi orkestri v Evropi, ZDA, Argentini, Braziliji, Mehiki in na Japonskem. Od leta 2007 je korepetitor študija opere na Schola cantorum Basiliensis. Leta 2006 je Pedrini ustanovil Academia Organistica di Parma in Festival Internazionale Organistico della Città di Parma. Od leta 2012 je umetniški vodja Voces Suaves in vodja projekta Le Capitali della Musica.

Več o ansamblu:

spletna stran

Facebook

DOGODKI

 

PARTNERJI