DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Velenje, Grad Velenje

Danes je v Muzeju Velenje na ogled enajst muzejskih in galerijskih zbirk, Velenjski grad pa poleg muzeja nudi prostor različnim družabnim in kulturnim prireditvam.

Velenje, peto največje mesto v Sloveniji, je upravno, politično, gospodarsko in kulturno središče Šaleške doline. Mesto ljudje najpogosteje povezujejo s podjetjem Gorenje in s Premogovnikom Velenje. Gorenje je s svojimi izdelki prisotno na vseh celinah, premogovnik pa je danes eden najsodobnejših tovrstnih rudnikov v Evropi. Vendar industrija že dolgo ni več edini razpoznavni znak mesta, saj se je to razvilo tudi v mesto moderne arhitekture, mesto parkov in igrišč, velikih zelenic in kulture.

Za kulturni utrip v mestu skrbijo Festival Velenje, Knjižnica Velenje, Glasbena šola Velenje, Galerija Velenje, Mladinski center Velenje, številna kulturna društva in drugi, vsekakor pa zelo pomembno mesto zavzemata tudi dva velenjska muzeja Muzej Velenje in Muzej premogovništva Slovenije.
Mesto ima sodobno zasnovan, modernističen tloris (delo arhitekta Trenza), ki se razlikuje od trških zasnov Starega Velenja in drugih slovenskih mest. Intenzivnejši razvoj Velenja se je pričel konec 19. in v začetku 20. stoletja, ko so med Staro vasjo in Škalami odprli premogovnik, s katerim prišlo tudi do hitrega industrijskega razvoja. Še posebej intenziven je bil razvoj po letu 1960, ko se je iz Gorenja v Velenje preselila proizvodnja gospodinjskih aparatov, ki je danes največji zaposlovalec v regiji.

Muzej Velenje
Posebnost muzeja: Zbirka afriške umetnosti Františka Foita je edina tovrstna zbirka v Sloveniji.
Ob izgradnji novega mesta so v Velenju zaradi želje po ohranjanju kulturne dediščine ustanovili muzej. Sedež je dobil na Velenjskem gradu, ki je bil zaradi posledic vojne v precej slabem stanju. Prva urejena zbirka v muzeju je bila Zbirka slovenskih premogovnikov, ki je bila javnosti predstavljena leta 1966.

 

Informacije

Muzej Velenje
Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
T: +386 3 898 26 30
E: info@muzej-velenje.si
W: www.muzej-velenje.si


Nasvet za izlet - lokalna ponudba

Nastanitve
Kulinarika in vino
Doživetja
Znamenitosti

PARTNERJI