DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

The Curious Bards (FR)

Kdaj: 26. 10. 2016 ob 20:00

Predtakt: 19:00 (Brežice, Grad Brežice) / Festibus: odhod ob 17:10 izpred Hale Tivoli

Naroči vstopnice:

Cena vstopnice: 8-25 EUR

Festibus: Odhod ob 17:10 izpred Hale Tivoli (cena prevoza je 10€)

The Curious Bards (FR):
Bruno Harlé (traverso)
Alix Boivert (violina)
Sarah Van Oudenhove (viola da gamba)
Louis Capeille (harfa)
Jean-Christophe Morel (cister)

O projektu:
Poglavitni cilj ansambla The Curious Bards je prikazati v novi luči pozabljen repertoar, tj. irsko in škotsko glasbo iz obdobja baroka. V ta namen je umetniški vodja ansambla Alix Boivert začel z muzikološkim in zgodovinskim raziskovalnim projektom, za katerega je preživel osem mesecev v Dublinu in ga nato nadaljeval po vrnitvi v Francijo.

Bogastvo in raznolikost glasbenega materiala, ki ga je odkril pri svojem raziskovanju, sta ga prepričala, da se morajo glasbeniki, ki igrajo tako ljudsko kot umetno glasbo – kamor sodi tudi njihov ansambel –, lotiti tega izziva in poskusiti ponuditi sodobno interpretacijo teh različnih glasbenih slogov. Še pomembnejše pa je, da ta glasba predstavlja pomemben del kulturne dediščine, ki so jo s težavo ohranili pred takratnimi zavojevalci Angleži.

Poslanstvo ansambla tako vključuje raziskovanje različnih navedb, ki se pojavijo v številnih publikacijah (okraski, artikulacije, ritem itd.), in poigravanje z njimi v praksi. Doslej so te navedbe ansambel pripeljale zelo blizu sodobni interpretaciji ljudske glasbe.

O umetnikih:
Od leta 2015 ansambel The Curious Bards sestavlja pet glasbenikov, ki jih druži ljubezen do gelske in keltske ljudske glasbe. Ti glasbeniki so bili deležni izobraževanja v stari glasbi in so študirali na prestižnih ustanovah v Lyonu, Parizu in Baslu. Ljudska irska in škotska izvajalska praksa pa je že mnoga leta del njihove glasbene poti.

Ansambel hoče ponuditi inovativen in ustvarjalen vpogled v ta repertoar, pri čemer jih vodi intenzivno raziskovanje. Glasbeniki so »bardi« današnjega časa, željni odkrivanja in širjenja svojega znanja ter vedno pripravljeni na intenzivne vaje.

Ansambel The Curious Bards je bil leta 2015 kot mlad ansambel izbran za umetniško rezidenco v Cité de la Voix v Vézelayu. Poleg tega od leta 2016 uživajo ugodnosti projekta EEEmerging v izvedbi festivala v Ambronayu, ki podpira mlade ansamble za staro glasbo pod okriljem programa Creative Europe.

The Curious Bards (FR)

Stara glasba in ljudska glasba … Dva neodvisna glasbena svetova, ki imata še veliko povedati. Stara glasba, vendar ne zastarela. Ljudska glasba v moderni interpretaciji.

Program dogodka

Anonymus:
The lads of Elgin

Anonymus:
The Highlandman kissed his mother

Anonymus:
The Fyket

Turlough O'carolan (1670-1738):
Mary O'neill

Anonymus:
The lads of Dunse

Anonymus:
Port Patrick

Anonymus:
King of the blind
_ _ _

Anonymus:
Highland Battle
_ _ _

Anonymus:
Sr. Ulick Burk

Anonymus:
The soup of good drink

Anonymus:
The high road to Dublin
_ _ _

Anonymus
Lady Herriot Hopes

Anonymus:
Sir Adam Ferguson's reel

Anonymus:
Bonny Lads

Lokacija

Brežice, Grad Brežice

Dvonadstropni grad je najmogočnejša stavba v Brežicah, zgrajena sredi 16. stoletja, na mestu kjer je stal grad, porušen med vseslovenskim kmečkim uporom leta 1515. V mirnejših časih je plemiška rodbina Attems grad spremenila v rezidenco.

PARTNERJI

FESTIBUS

Cena avtobusne povezave s koncerti iz Ljubljane in Zagreba znaša 10€. Odhod izpred Hale Tivoli in Dvorane Lisinski.