DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

The Curious Bards (FR)

The Curious Bards (FR):
Bruno Harlé (traverso)
Alix Boivert (violina)
Sarah Van Oudenhove (viola da gamba)
Louis Capeille (harfa)
Jean-Christophe Morel (cister)
 

Od leta 2015 ansambel The Curious Bards sestavlja pet glasbenikov, ki jih druži ljubezen do gelske in keltske ljudske glasbe. Ti glasbeniki so bili deležni izobraževanja v stari glasbi in so študirali na prestižnih ustanovah v Lyonu, Parizu in Baslu. Ljudska irska in škotska izvajalska praksa pa je že mnoga leta del njihove glasbene poti.

Ansambel hoče ponuditi inovativen in ustvarjalen vpogled v ta repertoar, pri čemer jih vodi intenzivno raziskovanje. Glasbeniki so »bardi« današnjega časa, željni odkrivanja in širjenja svojega znanja ter vedno pripravljeni na intenzivne vaje.

Ansambel The Curious Bards je bil leta 2015 kot mlad ansambel izbran za umetniško rezidenco v Cité de la Voix v Vézelayu. Poleg tega od leta 2016 uživajo ugodnosti projekta EEEmerging v izvedbi festivala v Ambronayu, ki podpira mlade ansamble za staro glasbo pod okriljem programa Creative Europe.

The Curious Bards na umetniški rezidenci v Sloveniji: http://www.seviqc-brezice.si/video/the-curious-bards-na-eeemerging-rezidenci-v-celju.html

 

Alix Boivert, baročna violina
Po študiju pri R. Papavramiju in na konservatoriju v Bordeauxu, je Alix Boivert leta 2009 pričel študirati pri O. Edouardu na konservatoriju v Lyonu, kjer je leta 2014 magistriral z odliko. Njegov študij obsega veliko mojstrskih tečajev pri največjih violinskih virtuozih, kot so Amandine Beyer, Enrico Onofri and Chiara Banchini. Kot solist je nastopal na prestižnih odrih, kot sta Dublin National Concert Hall (2012) ali Auditorium de Bordeaux (2014), ter v orkestrih, kot so Pygmalion, Correspondances, Amarilis in drugi. Svojo prvo ploščo je posnel leta 2013 z ansamblom Ensemble baroque atlantique kot solist pri izvedbi koncerta BWV 1064 J.S. Bacha. Po več letih samoučenja ljudske irske glasbe in letu dni v Dublinu je leta 2010 ustanovil skupino z imenom »attby« za sodobno irsko glasbo. Nato je leta 2015 ustanovil The Curious Bards, kjer raziskuje skladbe in objave ljudske glasbe z Irske in Škotske iz 18. stoletja.


Sarah Van Oudenhove, viole da gamba
Sarah Van Oudenhove je začela igrati violo da gamba že pri šestih letih pri Christianu Sali na konservatoriju v Parpignanu. Leta 1995 se je začela učiti pri Coenu Engelhardu na konservatoriju v Toulousu in leta 2003 pri Mariane Muller na konservatoriju v Lyonu, kjer je leta 2008 diplomirala. Udeležila se je mnogih delavnic in mojstrskih tečajev z največjimi imeni stare glasbe, kot so Jerome Hantai, Wieland Kuijken, Christophe Coin in Jordi Savall. Redno nastopa in snema z ansambli kot so l'Acheron, Sonadori, La Chapelle Rhenane, Clematis, Epsilon, All Gilles Binchois, Mare Nostrum, La Capella Mediterranea in Namur Chamber Choir. Ob svoji intenzivni karieri se navdušuje tudi nad irsko ljudsko glasbo. Raziskuje interpretacijo stare irske in škotske glasbe na violi da gamba. To zanimanje in nenehno ukvarjanje s staro gelsko glasbo sta jo pripeljala do udeležbe na številnih festivalih ljudske glasbe v Franciji (kot na primer Celti'cimes in Tocane).


Jean-Christophe Morel, cistra
Jean-Christophe Morel se je rodil v Bordeauxu in se je začel učiti violino pri R. Papavramiju na šoli Pierre Rode. Leta 2001 se je vpisal na konservatorij v Bordeauxu in študiral pri Manuelu Solansu, kjer se je temeljito izuril  v igranju violine. Leta 2009 se je nato vpisal na konservatorij v Lyonu in študirall pri Marie Charvet, Claire Bernard in Nicolasu Gourbeixu. Nato je pričel z glasbenim odkrivanjem, saj je ob klasičnem izobraževanju odkrival še številne druge glasbene sloge in glasbila, kot so kitara, mandolina in cistra. Pod močnim vplivom irske ljudske glasbe je začel intenzivno vaditi irski repertoar, posebno v času prvega leta magistrskega študija, ko je bil na izmenjavi Erasmus v Dublinu. Ustno prenašanje glasbe  in improvizacije so mu pomagali razviti edinstveno umetniško osebnost, ki je izvirna ter mu omogoča razumeti in združevati različno in hkrati komplementarno glasbo.


Bruno Harlé, flavte
Bruno Harlé je začel svojo glasbeno pot z učenjem flavte pri Thierryju Lameju in Nelsu Lindebladu v bližini Pariza. Nato se je odločil za študij baročne flavte in se vpisal na konservatorij v Parizu v razred Pierra Sécheta, kjer je diplomiral iz stare glasbe. V tistem času je imel priložnost odkrivat nove vrste flavt, ko je študiral repertoar za flavto 19. stoletja, hkrati pa tudi irsko ljudsko glasbo pri Françoisu Lazarevitchu. Ta razširjeni program mu je omogočil udeležbo na koncertih La Grande Ecurie pod vodstvom Jean-Clauda Malgoira. Vzporedno je  nadaljeval z igranjem ljudske flavte pri repertoarjih bretonskih in irskih plesov ter se pridružil skupini arSkolpenn. Svoje znanje in izkušnje na področju irske glasbe je uspel poglobiti s sodelovanjem z odličnimi glasbeniki, kot so Kevin Crawford, Brian Finnegan in Cormac Breatnach. Bruno poučuje irsko flavto in tin whistle (ljudsko flavto) pri društvu za irsko flavto v Lyonu.


Louis Capeille, harfa
Louis Capeille je začel igrati harfo pri V. Musson-Gonneaudu in nato več let vadil tudi italijansko baročno harfo pri M. Fourquieru. Leta 2005 se je pričel učiti staro harfo pri H. Rosenzweigu na konservatoriju Schola Cantorum v Baslu. Leta 2010 je z odliko diplomiral in magistriral iz baročne harfe in continua. Leta 2012 se je odločil za študij pri M. Galassiju in X. Diaz-Latorreju na barcelonski univerzi ESMUC. Udeleževal se je mojstrskih tečajev pri Gabrielu Garridu, Renéju Jacobsu in drugih. Že od mladih let pa se navdušuje nad irsko ljudsko glasbo. Izkušen, kot je, je nastopal v Italiji, Nemčiji, Avstriji in na Danskem z različnimi skupinami, kot so the Barbaroque Company, A Corte Musical, Chant 1450 in las Mascarinas. Posnel je tudi skladbe pod taktirko Andrewa Lawrence-Kinga, Jeana Tubérya, Xaviera Diaz-Latorreja in Dominiqua Vellarda. Je tudi eden ustanovnih članov ansambla La Boz Galana.

Za več informacij o The Curious Bards obiščite njihov Facebook profil ali spletno stran.

DOGODKI

 

PARTNERJI