DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Svetilen (RU)

Svetlana Erofeeva (sopran)

Liubov Shagalova (alt)

Dmitri Garkavi (tenor, duduk, gusli, hatamba, lajna)

Roman Shakhov (tenor)

Roman Kholodov (bariton, flavta, hatamba)

Dmitri Lushnikov (bas, lajna)

 

Sporočilo umetnikov:

Prijazno povabljeni na koncert ansambla Svetilen! Glasba, ki jo bomo izvajali, bo v vas prebudila številna čustva, jokali se boste in smejali. Avtentični zvoki v historični interpretaciji niso dobro poznani, zato ansambel Svetilen meni, da je za obiskovalce koncerta lahko zelo zanimivo slišati nekaj novega v stari, pravoslavni in ruski glasbi.

O koncertnem programu:

Program ansambla vključuje različne zborovske sloge in žanre. Med najlepšimi primeri so zborovska tradicija cerkvenih zavodov, kozaške duhovne pesmi, molitve, tožbe in pravoslavni praznični napevi. Ko se kontrastno izmenjujejo, ustvarjajo čudovito, skrivnostno, protislovno zvočno atmosfero ruskega srednjega veka. Vse skladbe so izvedene tradicionalno, kot so jih peli v pokrajinah, kjer so jih raziskovalci posneli. Program je tako edinstven prav zaradi ansamblovega dolgoletnega raziskovanja. Koncert predstavlja potovanje v preteklost čez širno območje stare Rusije in celotnega pravoslavnega sveta. To doživetje še poglablja uporaba starih glasbenih instrumentov, ki so jih izdelali najboljši ruski mojstri po starem izročilu. Potopite se torej v preteklost ob glasbi in kostumih, izdelanih na osnovi starih oblačil različnih stanov in pokrajin.

O umetnikih:

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal starorusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah: cerkveno in posvetno petje. Obe obliki se razvijata okoli pomena posvečene besede, kar priča o njunem skupnem izhodišču in skupnem kulturnem in glasbenem ozadju. Skladbe se običajno izvajajo a cappella, včasih pa se uporabijo stari ruski instrumenti (gusli, koliosnaja lira, duduk in hatamba), ki pridodajo poseben zvok. Svetilen skuša ovrednotiti to dediščino s stališča modernega človeka in spodbuditi novo razumevanje stare ruske zborovske kulture. Iskanje originalnih zborovskih aranžmajev, ritmičnih vzorcev in harmonij, ki odražajo značaj in obliko sakralne in ljudske glasbe je glavno vodilo Svetilena, ki ima za končni cilj, da doseže slogovno verodostojnost. Ansambel Svetilen je poseben zaradi dveh značilnosti. Kot prvo je njihova kakovost zvoka izrazito odprto etnografska, kar je tipično za izvajanje sakralne glasbe. Za vodjo ansambla, D. Garkavija, je to precej pomemben vidik, saj je plod rezultatov muzikoloških raziskav. Po njegovem mnenju gre za prevladujoč slog v stari Rusiji, saj takrat niti menihi niti verniki niso vedeli ničesar o zahodnoevropski akademski zborovski tradiciji. Kot drugo pa je repertoar skupine zelo zanimiv in vsebuje liturgično in sakralno ljudsko glasbo. Najbolj originalen del programa je niz duhovnih napevov v aranžmaju D. Garkavija. Ansambel Svetilen ne prinaša le stare sakralne glasbe sodobnemu občinstvu, ampak si prizadeva za genetski spomin in idejo nacionalne identitete. Dmitrija Garkavija in njegovih pet poklicnih kolegov povezuje skrb za obnovo in promocijo živega izročila staroruske zborovske kulture.