DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Svetilen (RU)

Kdaj: sobota, 8. 8. 2015 ob 20:30

Naroči vstopnice:

Cena vstopnice: 0 EUR

Festibus: 18:40 - Ljubljana -Stranje - Ljubljana (10,00 EUR)

Vstopnine ni, zaradi precejšnjega povpraševanja pa svetujemo rezervacijo sedeža.

Svetilen

www.orthodoxmusic.ru

Svetlana Erofeeva (sopran)
Liubov Shagalova (alt) 
Dmitri Garkavi (tenor, duduk, gusli, hatamba, lajna)
Roman Shakhov (tenor) 
Roman Kholodov (bariton, flavta, hatamba) 
Dmitri Lushnikov (bas, lajna) 

Od vzhoda do zahoda - z ljubeznijo: glas stare Rusije
Živo izročilo stare pravoslavne zborovske kulture.

Sporočilo umetnikov obiskovalcem

Prijazno povabljeni na koncert ansambla Svetilen! Glasba, ki jo bomo izvajali, bo v vas prebudila številna čustva, jokali se boste in smejali. Avtentični zvoki v historični interpretaciji niso dobro poznani, zato ansambel Svetilen meni, da je za obiskovalce koncerta lahko zelo zanimivo slišati nekaj novega v stari, pravoslavni in ruski glasbi.

 

O projektu

Gre za zelo specifičen program, ki je terjal veliko trdega dela v knjižnicah in na terenu. Ob raziskovanju so člani ansambla našli številne zanimive partiture, ki so jih priredili za svoje glasove. Glavni cilj tega projekta je bil, da predstavijo pravoslavno glasbo, ki ne izvira zgolj iz Rusije, temveč tudi iz drugih pravoslavnih dežel, kot so Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija in druge.

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal staro rusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah, cerkvenem in posvetnem petju. Obe obliki se razvijata okoli pomena posvečene besede, kar priča o njunem skupnem izhodišču in skupnem kulturnem in glasbenem ozadju. Skladbe se običajno izvajajo a cappella, včasih pa se uporabijo stari ruski instrumenti (gusli, koliosnaja lira, duduk in hatamba), ki pridodajo poseben zvok.

Ansambel Svetilen je poseben zaradi dveh značilnosti. Kot prvo je njihova kakovost zvoka izrazito odprto etnografska, kar je tipično za izvajanje sakralne glasbe. Za vodjo ansambla, D. Garkavija, je to precej pomemben vidik, saj je plod rezultatov muzikoloških raziskav. Po njegovem mnenju gre za prevladujoč slog v stari Rusiji, saj takrat niti menihi niti verniki niso vedeli ničesar o zahodnoevropski akademski zborovski tradiciji. Kot drugo pa je repertoar skupine zelo zanimiv in vsebuje liturgično in sakralno ljudsko glasbo. Najbolj originalen del programa je niz duhovnih napevov v aranžmaju D. Garkavija.

 

O koncertnem programu

Program ansambla vključuje različne zborovske sloge in žanre. Med najlepšimi primeri so zborovska tradicija cerkvenih zavodov, kozaške duhovne pesmi, molitve, tožbe in pravoslavni praznični napevi. Ko se kontrastno izmenjujejo, ustvarjajo čudovito, skrivnostno, protislovno zvočno atmosfero ruskega srednjega veka. Vse skladbe so izvedene tradicionalno, kot so jih peli v pokrajinah, kjer so jih raziskovalci posneli. Program je tako edinstven prav zaradi ansamblovega dolgoletnega raziskovanja.

Koncert predstavlja potovanje v preteklost čez širno območje stare Rusije in celotnega pravoslavnega sveta.

To doživetje še poglablja uporaba starih glasbenih instrumentov, ki so jih izdelali najboljši ruski mojstri po starem izročilu.

Potopite se torej v preteklost ob glasbi in kostumih, izdelanih na osnovi starih oblačil različnih stanov in pokrajin!

Svetilen (RU)

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal starorusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah: cerkveno in posvetno petje. Obe obliki se razvijata okoli pomena posvečene besede, kar priča o njunem skupnem izhodišču in skupnem kulturnem in glasbenem ozadju. Skladbe se običajno izvajajo a cappella, včasih pa se uporabijo stari ruski instrumenti (gusli, koliosnaja lira, duduk in hatamba), ki pridodajo poseben zvok.

Program dogodka

С Востока на Запад (Od Vzhoda do Zahoda)
А мы к вам пришли (Prišli smo k vam)
Чистая Дева (Sveta Mati)
Ночь Рождества (Božična noč)
Колыбельная Богородицы (Uspavanka Matere Božje)
Как Пётр я в море утопаю (Kot Peter se utapljam v morju)
На реках Вавилонских (Na babilonskih rekah)
На Иордане (Reka Jordan)

 

***

Налетели гуси (Priletele gosi)

Над Синайской горой (Nad goro Sinaj)

Восходила туча (Oblak ob sončnem vzhodu)

На горе-то церковка (Cerkvica na griču)

Христос воскрес! (Kristus je vstal)
Небо и Земля (Nebo in zemlja)

Благослови, Мати (Blagoslovi, Mati)

Lokacija

Stranje, Cerkev Sv. Benedikta

Cerkev sv. Benedikta v Stranjah je največje Plečnikovo delo na Kamniškem. Prvotna cerkev je nastala v 13. stoletju, ko so jo dali postaviti gornjegrajski benediktinci.

PARTNERJI

FESTIBUS

Cena avtobusne povezave s koncerti iz Ljubljane in Zagreba znaša 10€. Odhod izpred Hale Tivoli in Dvorane Lisinski.