DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Scaramuccia (NL)

Scaramuccia je bila ustanovljena z namenom, da odkriva manj znan baročni repertoar. V svoji karieri je ansambel prejel pohvale za živahnost in izraznost svojih nastopov, njihove bližine javnostim in izvirnosti svojih programov. Scaramuccia je bila nagrajena z nagrado občinstva na tekmovanju Göttinger Reihe Historischer Musik 2015/2016. Njihov prvi album »Vivaldi. Nuove Sonate« (Ayros, 2016) vključuje tudi RV 820 in RV 205/2, ki ju je nedavno odkril Javier Lupiáñez, violinist in muzikolog ansambla. Trenutni projekt ansambel je »The Cabinet II Project«, ki pripoveduje o glasbenem popotovanju v Dresden Johanna Georga Pisendla preko njegove zbirke rokopisov Schrank II, ki jih hrani Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek Dresden. Zgoščenki »1717. Spomini na potovanje v Italijo«, ki je bila nominirana leta 2019 za nagrado ICMA, in »Pisendel. Neue Sonaten«, pravkar izdana decembra 2020, sta prva albuma tega projekta.
www.scaramucciaensemble.com

Francisco Javier Lupiáñez Ruiz, violinist ansambla, je svoj študij pričel v svojem rodnem mestu, Melilli v Španiji. V letih študija in prakse je prejel številne diplome, med drugim za podiplomski študij klasične violine, magisterij iz muzikologije in magisterij z odliko pod vodstvom Enrica Gattija na Kraljevskem konservatoriju v Haagu. Javier igra na instrument, ki ga je leta 1682 v Amsterdamu izdelal Gijsbert Verbeek in je izposojen iz zbirke Nizozemske fundacije za glasbene instrumente. Njegovo raziskovalno delo je prispevalo k identifikaciji del Vivaldija, Pisendela, Westhoffa, Leclaira, Lonatija in Corellija. Javier je doktorski študent na Universidad de Guanajuato, kjer vodi raziskovanje pozabljene umetnosti improvizacije in ustvarjalnosti Antonia Vivaldija. Javierjevo raziskovalno delo je prispevalo k identifikaciji del Vivaldija, Pisendela, Westhoffa, Leclaira, Lonatija in Corellija. Mojstrske tečaje in predavanja je vodil na Mozarteumu Salzburg, Conservatorio Superior de Vigo, Conservatorio Statale di Musica Cagliari, Musica Antica Festival Den Haag, Centro Studi Opera Omnia Luigi Boccherini, na simpoziju »Ex umbra in solem«, na Haliciana Schola Cantorum v Lvovu in na 18. Mednarodni bienalni konferenci o baročni glasbi v Cremoni. Javier je doktorski študent na Universidad de Guanajuato, kjer raziskuje pozabljeno umetnost improvizacije in dela Antonia Vivaldija.

Inés Salinas, violončelistka ansambla, se je specializirala za historično informirano izvajalsko prakso violončela in viole da gamba. Je ustanoviteljica, članica in vodja komorne zasedbe Scaramuccia ter soustanoviteljica blagovne znamke in založbe Snakewood Editions. Trenutno živi v Haagu. Inés, rojena leta 1985 v Zaragozi, je diplomirala in magistrirala na Kraljevem konservatoriju v Haagu, kjer je študirala pri Jaapu ter Lindnu, Luciji Swarts in Mieneke van der Velden. Igra na baročni violončelo, ki ga je leta 2019 izdelal André Mehler po originalu Alessandra Gagliana, Napoli 1704, in violo da gamba, ki jo je leta 2017 izdelal Matthew Farley po originalu Michela Collichona, Pariz 1683, ter z loki Jerôma Gastalda in Magdalene Sapeta.

Patrícia Vintém, portugalska čembalistka, je začela študirati violino in čembalo v svojem domačem kraju, Viani do Castelo. Leta 2009 je diplomirala iz čembala na Escola Superior de Música v Lizboni v razredu Ane Mafalde Castro. Kasneje je diplomirala pod vodstvom Jacquesa Ogga in magistrirala pri Fabiu Bonizzoniju na Kraljevskem konservatoriju v Haagu. Je ustanovna članica ansambla Les Esprits Animaux, ki so ga občinstvo in kritiki toplo pohvalili, na tekmovanju Van Wassenaer je bila nagrajena s 1. nagrado in je posnela tri zgoščenke. Leta 2014 je postala članica Scaramuccie. Trenutno pripravlja magisterij iz glasbene terapije na Univerzi za umetnost Codarts v Rotterdamu.

 

DOGODKI

 

PARTNERJI