DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Scaramuccia (NL)

Kdaj: ponedeljek, 16. 8. 2021 ob 20:30

Glasba, ki je preživela bombardiranja, požare in poplave. Johann Georg Pisendel: Novo odkrite sonate za violino in continuo
Snemanje: Radio Slovenija
Spletno predvajanje: Seviqc Brežice

Obiskovalci morajo upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na dan dogodka.

Vabljeni !

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

Izjava ansambla o svojem poslanstvu

Smo komorna skupina, specializirana za revitalizacijo evropskega instrumentalnega repertoarja z začetka 18. stoletja. Naše delo poganjajo raziskovalna prizadevanja in nenehna potreba, da dojamemo bistvo historično informirane izvajalske prakse. Trudimo se, da oživimo popolnoma neznana dela in ponovno odkrijemo pozabljen glasbeni jezik baroka. Je jezik, ki je v neskladju z uveljavljeno glasbeno tradicijo, jezik, ki daje nov življenjski zagon prav vsakemu glasbenemu dejanju. Govorica, ki se ves čas spreminja – sveža, ki izhaja iz globokega razumevanja preteklosti in vabi poslušalca, da doživi glasbo na nov način. Ukoreninjena v umetnost prepričevanja, retorična glasba, pri kateri je polno razlage, gibanja in navdušenja.

 

Sporočilo umetnikov obiskovalcem

Novoodkrite sonate za violino in continuo Johann Georg Pisendel vas bodo popeljale po stopinjah enega največjih violinistov 18. stoletja, ki so ga cenili veliki mojstri Bach, Telemann in Vivaldi. Odkrili bomo nekaj pozabljenih glasbenih zakladov, ki jih hrani Schrank II, njegova osebna glasbena zbirka, ki je (delno) preživela bombardiranje, požare in poplave.

Scaramuccia (NL)

Scaramuccia je bila ustanovljena z namenom, da odkriva manj znan baročni repertoar. V svoji karieri je ansambel prejel pohvale za živahnost in izraznost svojih nastopov, njihove bližine javnostim in izvirnosti svojih programov. Scaramuccia je bila nagrajena z nagrado občinstva na tekmovanju Göttinger Reihe Historischer Musik 2015/2016. Njihov prvi album »Vivaldi. Nuove Sonate« (Ayros, 2016) vključuje tudi RV 820 in RV 205/2, ki ju je nedavno odkril Javier Lupiáñez, violinist in muzikolog ansambla. Trenutni projekt ansambel je »The Cabinet II Project«, ki pripoveduje o glasbenem popotovanju v Dresden Johanna Georga Pisendla preko njegove zbirke rokopisov Schrank II, ki jih hrani Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek Dresden. Zgoščenki »1717. Spomini na potovanje v Italijo«, ki je bila nominirana leta 2019 za nagrado ICMA, in »Pisendel. Neue Sonaten«, pravkar izdana decembra 2020, sta prva albuma tega projekta.

Program dogodka

Johann Georg Pisendel (1687-1755):
Violino Solo
Adagio / Allegro

Johann Georg Pisendel (1687-1755):
Violino Solo
Largo / Allegro / Arioso / Gigue

Anonymus
Chaconne Violino Solo con Basso Continuo

*******

Anonymus
Sonata a violino solo
Largo / Allegro / Grave / Allegro

Anonymus
Sonata
[Arpegg.] / Allegro / Larghetto / Rejouissance

Johann Georg Pisendel (1687-1755):
Violino Solo
Largo / Allegro / Largo / Allegro

 

Vir / Source: Die Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek, Dresden

Lokacija

Brežice, Grad Brežice

Dvonadstropni grad je najmogočnejša stavba v Brežicah, zgrajena sredi 16. stoletja, na mestu kjer je stal grad, porušen med vseslovenskim kmečkim uporom leta 1515. V mirnejših časih je plemiška rodbina Attems grad spremenila v rezidenco.

PARTNERJI