DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Quadriga Consort (AT)

Vse od ustanovitve, katere pobudnik je bil čembalist , aranžer in skladatelj Nikolaus Newerkla, se avstrijski ansambel Quadriga Consort uveljavlja s tem, da igra staro glasbo, ki se je ne da kategorizirati ne kot »staro glasbo« ne kot »klasično glasbo« ne kot »pop«. Že s svojim prvim programom Ground (CD 2003, Založba Harp, Berlin) ja ansambel Quadriga Consort presenetiliobčinstvo z brezkompromisnimi interpretacijami in nepričakovano svežino izunaj vseh kategorij.

Kot eden najuspešnejših avstrijskih ansamblov so v dvanajstih letih izdali skupno kar devet zgoščenk, med katerimi so bile prodajne uspešnice (predvsem On a Cold Winter’s Day, SONY 2012, Crime and Mystery, SONY 2014, in Winter’s Delights, SONY, 2015) in dobitnice nagrad (na primer Ships Ahoy!, ALPHA 2011). Ansambel Quadriga je nastopal na številnih pomembnih festivalih v Avstriji, po Evropi in v ZDA.

Zasedba: Ulrike Tropper (glas), Angelika Huemer (kljunasta flavta, sopranska viola da gamba), Karin Silldorff (kljunasta flavta), Dominika Teufel (tenorska viola da gamba), Philipp Comploi (basovska viola da gamba), Laurenz Schiffermüller (tolkala), Nikolaus Newerkla (čembalo, vibrandoneon, vodstvo)

Nikolaus Newerkla, ustanovitelj in vodja skupine Quadriga Consort, se je rodil v Hornu v spodnji Avstriji. Že od mladih let je rad improviziral na klavir in pri tem mešal pop, jazz in klasiko. Svojo glasbeno kariero je pričel kot pianist, a nato odkril dodatno poklicanost še v starih glasbilih na tipke. Med letoma 1999 in 2001 je študiral  klavir pri Eike Straub ter basso continuo in improvizacijo pri Kurtu Neuhauserju na Univerzi za glasbo v Gradcu. Prejel je tudi skladateljsko štipendijo avstrijskega društva KIWANIS. Kot pianist in čembalist nastopa z različnimi ansambli in kot solist. Na graški Univerzi za glasbo in dramske umetnosti poučuje klasično komorno glasbo ter se veliko ukvarja tudi s komponiranjem in prirejanjem klasične in pop glasbe. S svetovno znanim ansamblom Quadriga Consort je posnel številne zgoščenke, med katerimi so nekatere mednarodne uspešnice.

Ulrike Tropper se je rodila v glasbeni družini v štajerskem Bad Gleichenbergu v Avstriji. V letu njenega rojstva je njen oče ustanovil 'Big Band Bad Gleichenberg', v katerem je nato že od malih nog pela in igrala trobento in si s tem pridobivala dragocene izkušnje za nadaljnjo glasbeno kariero. V času šolanja se je uveljavila kot jazz pevka. Študirala je na Univerzi za glasbo v Gradcu, in sicer jazzovsko petje pri Ines Reiger, klasično petje pri Elisabeth Batrice in trobento pri Helmutu Arnfelserju. Danes poleg muziciranja poučuje jazz petje na Univerzi v Gradcu.Ulrike je v svoji karieri doživela kar nekaj uspehov. Sodelovala je z zvezdami jazz scene, kot so Don Menza, Bob Mintzer, Luis Bonilla, Peter Herbolzheimer, John Riley, Kevin Mahogany ali Michael Philipp Mossmann, nastopala z uspešnimi zasedbami in skupinami, snemala zgoščenke ter televizijska in radijska predvajanja v živo tako v Avstriji kot v tujini. Od leta 2016 je Ulrike prvi glas ansambla Quadriga Consort.

Angelika Huemer se je rodila v Linzu v Gornji Avstriji. Svojo kariero je pričela z igranjem na kljunasto flavto in violino na lokalni glasbeni šoli v Bad Leonfeldnu. Nato je študirala kljunasto flavto pri Robertu Ungerju in Robertu Finstru na Univerzi za glasbo v Gradcu ter pri Rahel Stoellger na Univerzi za glasbo na Dunaju in leta 2003 z odliko diplomirala v Gradcu. Udeležila se je mojstrskih delavnic in seminarjev pri Hanu Tolu, Manfredu Zimmermannu, Williamu Dongoisju, Jeana Tuberyju in pri the Amsterdam Loeki Stardust Quartetu. Poleg tega je študirala tudi basovsko violo pri Lorenzu Duftschmidu.

Dominika Teufel se je rodila v Linzu v Gornji Avstriji in odraščala v glasbeni družini. Študirala je glasbo in plesno pedagogiko ter violo da gamba na Univerzi za glasbo in dramske umetnosti na Dunaju ter z odliko diplomirala leta 1998. Študirala je tudi baročno oboo pri Carin van Heerden na Brucknerjevem konservatoriju v Linzu in se udeležila mojstrskih delavnic pri Johanni Valencii, Sussanni Flügel, Katharini Meints, Joseju Vasquezu in Alfredu Bernadiniju. Z obema glasbiloma je nastopala v Avstriji in tujini z ansambli, kot so Wiener Akademie, L' Orfeo Baroque Orchestra in Armonico Tributo Austria.

Laurenz Schiffermüller se je rodil v glasbeni družini leta 1980 v Linzu v Gornji Avstriji. Od leta 1995 igra tolkala, posebno pozornost pa posveča etničnim in zgodovinskim tolkalom kot tudi izdelavi bobnov. Specializiral se je za ročne bobne različnih kultur, kot je na primer irski bodhran, in študiral z mojstri po svetu. Vedno željan učenja se, ko potuje po svetu v kraje, kot so Kamerun, južna Italija, Maroko, preizkuša v novih tehnikah.

Philipp Comploi je začel z učenjem čela pri sedmih letih. Poleg obiskovanja raznih mojstrskih delavnic je študiral pri Rudolfu Leopoldu na graški Univerzi za glasbo in z odliko magistriral iz komorne glasbe pri profesorju Chii Chouju s triom Alba. S triom Alba nastopa po Evropi, Severni in Južni Ameriki in Aziji, poleg tega pa je tudi iskan vodja sekcije in solist v mednarodnih orkestrih in ansamblih, ki igrajo na historična glasbila, med njimi so Wiener Akademie, La Folia Barockorchester, Bach Consort Wien in Delirio ensemble.

Karin Silldorff se je rodila v Gradcu. Študirala je kljunasto flavto pri Robertu Finstru na graški Univerzi za glasbo in dramske umetnosti in pri Rahel Stoellger na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti, kjer je z odliko diplomirala leta 2003. Poleg tega se je udeležila mojstrskih delavnic in seminarjev pri Hanu Tolu, Keesu Boekeu in pri the Amsterdam Loeki Stardust Quartetu. Leta 2003 je prejela univerzitetno priznanje za študijske dosežke. Na graškem konservatoriju Johanna Josepha Fuxa poučuje kljunasto flavto in nastopa z različnimi ansambli, kot so kvintet kljunastih flavt Vuenv, ansambel za staro glasbo Morgaine in irska folk zasedba Shenanigans.

Sporočilo umetnikov

Potopite se v edinstveni svet in posebni zvok skupine za staro glasbo Quadriga Consort. Podiramo slogovne meje, tako da pozabite, da so glasbeni žanri sploh kdaj obstajali.

 

PARTNERJI