DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Prisma (DE)

Elisabeth Champollion (DE): kljunasta flavta

Franciska Anna Hajdu (HU): violina

David Budai (HU): viola da gamba

Alon Sariel (IL): lutnja

 

Prisma že od samega začetka obstoja skupine potuje po Evropi: Nemčija, Avstrija, Francija, Velika Britanija, Italija, Latvija, Romunija, Češka, Slovenija. Štirje mladi glasbeniki so se povezali v ansambel z namenom, da izvajajo še posebej ekspresivno, nenavadno in barvito glasbo 16. in 17. stoletja. Göttinger Tageblatt je zapisal, da »daje ta resnično živahna umetnost interpretacije skupaj s tehnično popolnostjo, lepoto zvoka in ravnotežjem vtis, da je vsaka fraza izumljena prav v trenutku izvedbe«. Maja 2015 je Prisma osvojila prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Heinrich Ignaz Franz Biber v Avstriji. Zatem so bili povabljeni, da koncertirajo na Biber Festivalu na Dunaju, na Reihe Historischer Musik v okviru Händel-Festspiele Göttingenu, na On Air Zahodnonemškega radia in na avstrijskem radiu Ö1. V obdobju od 2016 do 2018 so del programa eeemerging (Centre culturel de rencontre d'Ambronay). Glasbeni novinar Leszek Bernat je o predstavitvi skupine na festivalu EEEmerging v Ambronayu zapisal: Prisma je očarala občinstvo, ki ga je navdušila njihova muzikalnost, popolno medsebojno razumevanje glasbenikov, umetnosti ornamentike in radosti pri ustvarjanju glasbe. Ni čudno, da je ta skupina osvojila nagrado občinstva.

 

 

Elisabeth Champollion

Elisabeth Champollion je končala študij kljunaste flavte pri Hanu Tolu v Bremnu in Pierru Hamonu v Lyonu. Je dobitnica prve nagrade na Nordhorn Recorder Festival 2014 in je štipendistka Nemškega Sveta. Je umetniški vodja koncertne serije Gröpelinger Barock v Bremnu. Koncertne turneje kot solistka z orkestri New Dutch Academy (dirigent Simon Murphy) in Elbipolis Barockorchester Hamburg (dirigent Jürgen Groß) so ji omogočile solistične, komorne in orkestrske nastope na Raad van State v Den Haagu, Istanbulskem festivalu, Premiere Performances v Hong Kongu MDR Musiksommer in Tage Alter Musik Herne.

 

Franciska Anna Hajdu

Franciska Anna Hajdu prihaja z Madžarske. Violino je študirala na glasbenem institutu Varga Tibor, temu pa je sledil študij baročne violine z Veroniko Skuplik na Hochschule für Künste v Bremnu. Koncertira po Nemčiji in mednarodno uveljavljenimi ansambli kot so La dolcezza (Veronika Skuplik), Weser-Renaissance (Manfred Cordes), L'Arpeggiata (Christina Pluhar) in Concerto Palatino (Bruce Dickey). Od leta 2014 je štipendistka Tesdorpf'sche gemeinnützige Stiftung.

 

Dávid Budai

Dávid Budai, rojen v Budimpešti, je svoj glasbeni študij pričel z violino, nato pa se je posvetil violi da gamba. Med študijem viole da gamba se je še posebej posvetil historično informirani improvizaciji v razredu Martina Erhardta. Od 2012 je študiral na Hochschule für Künste v Bremnu s Hille Perl. Nastopa kot komorni glasbenik in solist s številnimi skupinami, med njimi Weser Renaissance, Bremer Barock Consort, Resonantia Leipzig in Michaelis Consort. Redno poučuje violo da gamba in improvizacijo.

 

Alon Sariel 

Mandolinist in lutnjist ter tudi dirigent Alon Sariel goji tako staro kot sodobno glasbo in je premierno izvedel več deset skladb napisanih prav zanj. Nastopal je na festivalih, kot je Salzburger Biennale za sodobno glasbo ali Festival Oude Muziek v Utrechtu za staro. Nastopa je v dvoranah kot sta Berlinska filharmonija in La Scala v Milanu. Kot solist in član različnih ansamblov je koncertiral po Evropi, ZDA in Mehiki, na Bližnjem in Daljnem vzhodu, na univerzah Trinity College of Music London, Lilla Akademien Stockholm, ter na kazanskem državnem konservatoriju v Rusiji in konservatoriju Celaya v Mehiki. Je umetniški direktor baročnega orkestra Concerto-Foscari. Nedavni angažmaji kot solista in dirigenta vključujejo ansamble kot so komorni orkestri v Münchnu (MKO) in Berlinu (DKO), Simfonični orkester jeruzalemskega radia, Sofijske filharmonije Tel Aviv Soloists in Barokksolistene na Norveškem.