DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Orchestra Barocca di Bologna (IT)

Paolo Faldi (kljunasta flavta, oboa)
Lorenzo Cavasanti (kljunasta flavta)
Gabriele Cassone (naravna trobenta)
Paolo Cantamessa (violina, viola)
Laura Scipioni (violina)
Luca Ronconi (violina, viola)
Emanuele Marcante (viola)
Massimiliano Varusio (violončelo)
Giovanni Calcaterra (kontrabas)
Silvia De Rosso (viola da gamba)
Rosita Ippolito (viola da gamba)
Miranda Aureli (čembalo)

Orchestra Barocca di Bologna

Orkester Barocca di Bologna je bil ustanovljen leta 1995. Večina članov igra s pomembnimi evropskimi ansambli in orkestri baročne glasbe, kot so Hesperion XX, Le Concert de Nations, La Capella Reial, Wiener Akademie in Concerto Koln. Od prvega koncerta januarja 1995 v Arezzu ob otvoritvi sezone društva Amici della Musica so imeli številne koncerte v pomembnih italijanskih mestih (Vicenza, Trento, Bolzano, Bologna, Sassari, Campobasso, Arezzo, Alghero ...) ter snemali za nacionalne in regionalne radijske in televizijske postaje (RAI, Tetetruria, Antenna 2 Veneto). V avgustu 1995 so na festivalu v Braunschweigu (Nemčija) uprizorili opero "Enrico Leone" A. Steffanija. Njihovi programi pogosto vključujejo enega ali več solistov in različne dirigente pri izvedbi del, kot so Bachove kantate, italijanski oratoriji in italijanska sakralna glasba, pihalni koncerti in baročne opere da camera. Na prvi svetovni predstavitvi so Igrali glasbo F. A. Vallottija.

Maja 2002 so bili povabljeni na festival stare glasbe v Regensburg v Nemčiji, v letih 2006 in 2010 pa so sodelovali na pomembnem festivalu stare glasbe Seviqc Brežice v Sloveniji z Vivaldijevimi deli in nastopili na svetovi predstavitvi “Missa Viennensis” avtorja J. B. Dolarja.

Za založbo Tactus je OBB posnel dva zgoščenki. Na eni je moč slišati arije iz Vivaldijevih oper s sopranistom Angelom Mazottijem, naslov druge pa je Messa, Salmi, Sinfonie e Magnificat priznanega bolonjskega skladatelja G. A. Pertija. Leta 2011 so izdali DVD opere “La Rosaura” avtorja G. A. Pertija.

Paolo Faldi

Paolo Faldi se je rodil v Firencah leta 1961. Diplomiral je iz oboe, baročne oboe in kljunaste flavte na konservatorijih v Ženevi, Milanu in Padovi. Baročno oboo je študiral pri Kuju Ebbingeju na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Leta 1988 je bil izbran za oboo in kljunasto flavto v EUBO (Baročni orkester Evropske unije) za turnejo po Evropi z dirigentoma Tonom Koopmanom in Royem Goodmanom. Delo je vključevalo tudi snemanje za radio in televizijo. Igra z vsemi pomembnimi evropskimi baročnimi ansambli in orkestri: Giardino Armonico, Concerto Italiano, Accademia Bizantina, Les Arts Florissants, Europa Galante, Armonico Tributo, Complesso Barocco, Cappella Leopoldina, Collegium Aureum, I Barocchisti. Igra z Le Concerts de Nations in Hesperion XXI z dirigentom Jordijem Savallom. Ustanovil je več baročnih ansamblov: L’Astre’e, Tripla Concordia, Cantilena Antiqua in Baročni orkester iz Bologne. Kot dirigent OBB je bil povabljen na festival v Regensburgu, festival v Brunnenthalu in na festival Seviqc Brežice. Paolo Faldi je z OBB posnel dve zgoščenki, na katerih so Vivaldijeve operne arije in sakralna glasba G. A. Pertija (svetovna premiera). Trenutno dela kot učitelj kljunaste flavte na Konservatoriju A. Pedrollo v Vicenzi, kjer poučuje tudi baročno oboo in komorno/orkestralno baročno glasbo.

Lorenzo Casavanti

Lorenzo Cavasanti si je svoj mednarodni ugled slogovnega mojstra prislužil kot koncertni solist z mnogimi vodilnimi ansambli in orkestri, kot so Le Concert des Nations (dir. Jordi Savall), I Sonatori della Gioiosa Marca, Le Musiche Nove, Accademia Bizantina (dir. Ottavio Dantone), Accademia del Ricercare, Ensemble Il Falcone, Europa Galante (dir. Fabio Biondi), Orchestra Teatro La Scala – Milano (dir. Riccardo Muti). Lorenzo je ustanovni član komornega ansambla z mednarodnim slovesom – Tripla Concordia. S tem ansamblom je Lorenzo nastopal kot solist in komorni glasbenik na uglednih prizoriščih in festivalih, kot so Accademia Filarmonica Romana, Cité de la Musique v Parizu, Musica e Poesia a San Maurizio v Milanu, Musica nel Mendrisiotto v Švici, Festival Internazionale di Musica Antica v Urbinu, Festival Internacional de Musica Antiqua v Daroci, Los Conciertos de Radio Clasica v Madridu. Skupaj s čembalistko Paolo Erdas je ustanovil ansambel JANAS, ki raziskuje literarne, glasbene in koreografske vidike umetnosti na Mediteranu med renesanso in barokom.

Leta 2000 je poučeval kljunasto flavto, flavto in komorno glasbo na Accademia di Alto Perfezionamento Musicale della Città di Saluzzo, leta 2001 pa je bil profesor kljunaste flavte na glasbenem konservatoriju v Bariju. Skupaj s Paolo Erdas od leta 2002 organizira mojstrske tečaje za kljunasto flavto, čembalo in komorno glasbo v Ženevi. Prvo zgoščenko sestava Tripla Concordia Canzoni, Fantasie e Sonate, antologijo glasbe Frescobaldija, Selme, Fontane in Castella, je francoska revija Diapason pozdravila z besedami: »ena najlepših produkcij, posvečenih instrumentalnemu repertoarju italijanskega zgodnjega baroka«, in je bila leta 1992 tudi vključena v Ideal CD Collection. Leta 1998 je bila dvojna zgoščenka ansambla s sonatami za flavto in kljunasto flavto J. S. Bacha in G. Ph. Telemanna za špansko založbo Cantus pozdravljena z navdušenjem (Diapason d'or, "R" de Repertoire, "Magistral", The Record Geijutsu, Japonska) zaradi izjemne kakovosti zvoka in »popolne tehnike« (Alte Musik Aktuell).

Gabriele Cassone

Gabriele Cassone je diplomiral iz trobente pri Mariu Cateni in iz kompozicije pri Lucianu Chaillyju. Svetovno je poznan ne le kot umetnik na zgodovinskih instrumentih, ki nastopa z originalnimi glasbili (naravna trobenta, klasična trobenta, trobenta z rotorji, kornet), ampak tudi kot sodoben umetnik. Luciano Berio ga je izbral za prvo izvedbo svojih del na solistični trobenti: Sequenza X za solistično trobento in Kol-Od z L'Ensemble Intercontemporain pod taktirko Pierra Bouleza. Slavni mednarodni dirigenti so zahtevali prav Gabriela Cassona za izvedbe najzahtevnejšega trobentnega repertoarja: Sir John Eliot Gardiner ga je imenoval na mesto prve trobente v sestavu English Baroque Soloists za celoten cikel kantat J. S. Bacha in za Brandenburški koncert št. 2, Ton Koopman, ustanovitelj in dirigent Amsterdamskega baročnega orkestra, pa ga je hotel za prvo trobento, ko je ansambel snemal kantato BWV 51 J. S. Bacha. Nastopa tudi v duu z Antoniem Frigéjem, s katerim sta ustanovila ansambel baročne glasbe Ensemble Pian&Forte. Gabriele Cassone je imel solistične koncerte v pomembnih mednarodnih dvoranah, kot so Concertgebouw v Amsterdamu, Cité de la Musique v Parizu, La Scala v Milanu, Mozarteum v Salzburgu, Carnegie Hall v New Yorku, Queen Elizabeth Hall v Londonu in Konzerthaus na Dunaju. Sodeloval je pri več kot dvajsetih zelo cenjenih ploščah z repertoarjem, ki sega od baroka do sodobnosti. Gabriele Cassone je profesor na konservatoriju v italijanskem mestu Novara, redno pa vodi tudi mednarodne mojstrske tečaje v vlogi gostujočega profesorja na Nacionalni akademiji svete Cecilije v Rimu. Pogosto dela kot gostujoči predavatelj in učitelj mojstrskih tečajev po Evropi in v Združenih državah, je pa tudi redni član žirije na uglednih mednarodnih tekmovanjih po celem svetu. Gabriele Cassone igra na Courtoisove trobente, kornete in krilovke.

Paolo Cantamessa

Paolo Cantamessa se je rodil v Torinu leta 1972. Študiral je baročno violino pri Enricu Gattiju in Sigiswaldu Kujikenu v Bruslju. Redno nastopa z ansambli in orkestri Cappella della Pietà de' Turchini, Les Talens Liriques, Ensemble Aurora, Divino Sospiro, Orchestra Barocca di Bologna and Accademia Bizantina. Igral je v več glasbenih ansamblih po celem svetu. Igra na originalno violino Sebastiana Klotza 1742.

Rosita Ippolito

Rosita Ippolito je kot solistka na continuu in violi da gamba od leta 1998 sodelovala z različnimi italijanskimi in evropskimi sestavi, ki se ukvarjajo s staro glasbo, kot so Modo Antiquo, La Venexiana, La Pifarescha, Accademia Diapason, Soqquadro italiano, Eclisse, Il Gene Barocco in Orchestra Barocca di Bologna, in nastopala z njimi v Italiji in drugih državah. Pod vodstvom znanih dirigentov je igrala na nekaterih najpomembnejih in najuglednješih evropskih festivalih stare glasbe, kot so Misteria Paschalia (2010, Krakov, Poljska), Semana de la Musica Sacra (2010, Cuenca, Španija), Ravenna Festival (2011, Italija) itd. Snemala je za EMI Classics, Brilliant, Tactus in Sony.

Emanuele Marcante

Emanuele Marcante je z odliko diplomiral iz baročne violine v Vicenzi. Igra v več baročnih orkestrih in ansamblih, kot so I Barocchisti, Accademia Bizantina, Cappella della Pietà de' Turchini, Complesso Barocco, Orchestra Barocca di Bologna, Hassler Consort in Reial Companyia Òpera de Catalunya.

Laura Scipioni

Laura Scipioni se je rodila v Rimu. Diplomirala je v Bruslju pri Sigiswaldu Kujikenu. Igra v sestavih Ensemble Matheus, Orchestra Barocca di Bologna, Cappella della Pietà de' Turchini in drugih.

Silvia De Rosso

Silvia De Rosso je študirala pri Robertu Giniju na konservatoriju “A. Boito” v Parmi. Sodelovala je na več mojstrskih tečajih in produkcijah na konservatoriju v Vicenzi z A. Bernardinijem, P. Faldijem, M. Huggetom in R. Goodmanom. Posnela je nekaj zgoščenk pri založbah Tactus in Brilliant. Igra v komornih ansamblih Nova Accademia, Oficina Musicum De Spheris in Orchestra Barocca di Bologna.

Luca Ronconi

Luca Ronconi je diplomiral iz violine na konservatoriju v Milanu. Predan je baročni glasbi in igra z najpomembnejšimi italijanskimi ansambli baročne glasbe, kot so Accademia Bizantina, Sonatori de la Gioiosa Marca, Giardino Armonico, Europa Galante. Preselil se je v Nemčijo, ker igra pri ansamblih Concerto Köln, Le Concert de Nations (dirigent J. Savall) in Freiburger Barockorchester. Je violino di spalla (koncertni mojster) Orchestra Barocca di Bologna, katerega soustanovitelj je.

Miranda Aureli

Miranda Aureli je organistka in čembalistka, ki igra z različnimi komornimi ansambli. Igra continuo v ansamblu Cappella Artemisia pod glasbeno taktirko Candace Smith in v Orchestra Barocca di Bologna. Poučuje čembalo na konservatoriju v Benetkah.

Massimilano Varusio

Igra violončelo, violo da gamba in je pevec. Violončelo je študiral na konservatoriju v Vicenzi, violo da gamba pa na istem konservatoriju pri Bettini Hoffmann. Udeležil se mednarodnih mojstrskih tečajev pri Royu Goodmanu, Tonu Koopmanu, Leonu Spiererju, Christopherju Hogwoodu, Sigiswaldu Kuijkenu in Monici Hugget. Njegova večstranska izobrazba mu omogoča, da z izjemno lahkoto interpretira kar koli, od renesančne do klasične in celo pop glasbe. Ustanovil je kvartet violončel Tetrachord, s katerim igra in poje staro, klasično in pop glasbo.

Giovanni Calcaterra

Diplomiral je iz kontrabasa leta 1988 na konservatoriju v Lucci in pričel delati s pomembnejšimi italijanskimi simfoničnimi orkestri (Teatro Comunale di Bologna, I Filarmonici, I Virtuosi Italiani, Teatro Lirico di Spoleto). Večkrat se je udeležil mednarodnih mojstrskih tečajev za violone (večjo violo) in baročni kontrabas pri Paolu Zuccheriju in Mauru Valliju. V ansamblu Orchestra Barocca di Bologna, katerega soustanovitelj je, igra violone in kontrabas.