DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Oberon Quartet (IT)

Silvia Moroni: traverso

Paolo Faldi: oboa, kljunasta flavta

Stefano Rocco: teorba

Miranda Aureli: čembalo 

 

Miranda Aureli se je rodila leta 1962 v Bologni. Glasbo je študirala na konservatorijih v Vicenzi in Bologni, kjer je pod mentorstvom Valerie Cantoni, Antonia Cozze in Annaberte Conti diplomirala iz klavirja, orgel ter čembala (iz enega glasbila pri vsakem od omenjenih profesorjev). Udeležila se je že mnogih mojstrskih tečajev interpretacije na orglah in čembalu s poudarkom na repertoarju za glasbila s tipkami iz 17. in 18. stoletja. Še posebej se posveča igranju bassa continua glede na smernice za izvajalsko prakso, ki jih je moč prepoznati v zgodovinskih razpravah, udeležila pa se je tudi mojstrskih tečajev pri Jesperju Boju Christensenu v Italiji. Miranda je članica orkestra “Orchestra Barocca di Bologna” pod taktirko Paola Faldija (s posnetki, izdanimi pri založbi Tactus), sodeluje pa še s številnimi komornimi ansambli, kot sta “Cappella Artemisia” (posnetki založbe Tactus) in “La Flora” (posnetki založb Bongiovanni in Tactus). Poleg tega nastopa tudi kot solistka tako na orglah kot na čembalu. Pri publikacijah “Artemisia Editions" ima vlogo urednice za basso continuo. Poleg koncertov se ukvarja še s poučevanjem čembala na konservatoriju B. Marcello v Benetkah. Trenutno deluje kot orglarka in zborovodja v cerkvi Monte Donato v Bologni.

 

Stefano Rocco je na Konservatoriju za glasbo v Veroni študiral renesančno lutnjo in si prislužil diplomo iz "Discipline della Musica" (muzikologije) na Univerzi v Bologni. Že mnogo let se z različnimi ansambli (Accordone, Barocchisti di Lugano, Trio z Marcom Beasleyjem in Fabiom Accursom, Oberon, Orchestra barocca di Bologna, Accademia degli Astrusi in številnimi drugimi) udeležuje pomembnejših festivalov stare glasbe, pa tudi snemanja albumov in radiotelevizijskih prenosov: ARTE, BBC, Radio della Svizzera Italiana, ORF (Radio Österreich), Deutschlandfunk, Radio Belga, ESPACE 2 (Suisse Romande), RAI, Sky Classica, Alpha, Sony Classica, OPUS 111, ARCANA, EMI/Virgin, Cypres, Tactus in Bongiovanni.

 

Silvia Moroni je diplomirala iz flavte na konservatoriju v Bologni, študij pa je nadaljevala pri profesorjih Klemmu, Larrieuju in Galloisu. Na tekmovanjih v Stresi in Imperii je prejela več nagrad, sodelovala pa je z orkestri, kot so  Alessandria, Udine in Camerata Filarmonica iz Bologne. Kasneje se je njena pozornost preusmerila na področje stare glasbe. Pod mentorstvom profesorja Castellanija je diplomirala še iz kljunaste in prečne flavte na konservatoriju v Veroni, kjer si je prislužila tudi akademsko diplomo druge stopnje. Silvia je članica orkestra Orchestra Barocca di Bologna pod taktirko Paola Faldija, skupaj z lutnjarjem Stefanom Roccom pa je ustanovila ansambel Oberon. Poleg tega sodeluje s številnimi ansambli (Accademia degli Astrusi, Cappella Artemisia, Cantimbanco, Cappella Palatina), s katerimi je snemala glasbo za založbe Sony, Stradivarius in Tactus. Za založbo Tactus je z ansamblom Oberon posnela CD sonat za flavto in basso continuo avtorice Anne Bon, z R. Noferinijem in C. Cattanijem pa še CD zbranih del komorne glasbe avtorja Sartija. Koncerti so jo popeljali v Nemčijo, Avstrijo, na Portugalsko in v Slovenijo, pa tudi na številne festivale ter serije koncertov po Italiji.

 

Paolo Faldi se je rodil v Firencah leta 1961. Diplomiral je iz oboe, baročne oboe in kljunaste flavte na konservatorijih v Ženevi, Milanu in Padovi. Baročno oboo je študiral pri Kuju Ebbingeju na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Leta 1988 je bil izbran za oboo in kljunasto flavto v EUBO (Baročni orkester Evropske unije) za turnejo po Evropi z dirigentoma Tonom Koopmanom in Royem Goodmanom. Delo je vključevalo tudi snemanje za radio in televizijo. Igra z vsemi pomembnimi evropskimi baročnimi ansambli in orkestri: Giardino Armonico, Concerto Italiano, Accademia Bizantina, Les Arts Florissants, Europa Galante, Armonico Tributo, Complesso Barocco, Cappella Leopoldina, Collegium Aureum, I Barocchisti. Igra z Le Concerts de Nations in Hesperion XXI z dirigentom Jordijem Savallom. Ustanovil je več baročnih ansamblov: L’Astre’e, Tripla Concordia, Cantilena Antiqua in Baročni orkester iz Bologne. Kot dirigent OBB je bil povabljen na festival v Regensburgu, festival v Brunnenthalu in na festival Seviqc Brežice. Paolo Faldi je z OBB posnel dve zgoščenki, na katerih so Vivaldijeve operne arije in sakralna glasba G. A. Pertija (svetovna premiera). Trenutno dela kot učitelj kljunaste flavte na Konservatoriju A. Pedrollo v Vicenzi, kjer poučuje tudi baročno oboo in komorno/orkestralno baročno glasbo.