DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Brežice, Grad Brežice

Na vzpetini na levem bregu Save, ki tod razmejuje Štajersko in Kranjsko, so v 11. stoletju Salzburžani sezidali grad, ki je služil upravnim in obrambnim namenom. Ob njem je zraslo mesto, ki je leta 1353 pridobilo z listino potrjene mestne pravice. Ime Brežice izhaja iz mesta na bregu – brežcu, na skalnatem pomolu, ki se dviguje nad danes suho strugo reke Save.

Dvonadstropni grad je najmogočnejša stavba v Brežicah, zgrajena sredi 16. stoletja, na mestu, kjer je stal grad porušen med vseslovenskim kmečkim uporom leta 1515.

V mirnejših časih je plemiška družina Attems grad spremenila v rezidenco. Grof Ignac Maria Attems je bil naklonjen umetnostnemu ustvarjanju baročne dobe, zato so v njegovih gradovih slikali priznani štajerski umetniki tistega časa. Dal je prezidati vzhodni trakt in v njem urediti dvorano, danes imenovano Viteška.

Dvoramno stopnišče, kapela in Viteška dvorana so poslikani, slednja je, obnovljena leta 2011, je edinstveni primer baročnega posvetnega stenskega slikarstva na Slovenskem. V njej lahko prisluhnemo koncertom ali se udeležimo drugih prireditev, medtem ko naša misel potuje med prizori iz rimske in grške mitologije.

Parkovno in z vodnjakom na sredini so uredili prostrano grajsko dvorišče, uredili okolico gradu, zasuli obrambne jarke in jih spremenili v vrtne nasade, ob jugozahodnemu stolpu pa so prizidali ledenico. Vzhodno od gradu so imeli negovan, z različnimi drevesnimi vrstami zasajen park.

V gradu, spomeniku nepremične dediščine, od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice, ki predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes. Muzej  izvira iz zametkov muzeja, urejenega pod okriljem Muzejskega društva za politična okraja Brežice in Krško v Krškem, ki je bilo ustanovljeno 30. 9. 1939.

Na ogled so sodobne stalne razstave, posebna cikla večzvrstnih razstav, ki izhajajo iz poslikav gradu Brežice: Štirje elementi: 1 – VODA, 2 – OGENJ, 3 – ZEMLJA, 4 – ZRAK in Pet čutov: 1 – OKUS ter številne občasne razstave.

Arheološka razstava Tisočletja posavskih gričev in ravnic predstavlja rimsko obdobje v Posavju. Kako so stanovali, delali, verovali in se likovno izražali prebivalci Posavja v 19. in 20. stoletju priča več sto predmetov v etnološki zbirki. V zbirki Kmečki upori in reformacija so na zidu zapisane prve tiskane besede v slovenskem jeziku Le vkup, le vkup, le vkup, uboga gmajna. Med razstavljenimi predmeti je faksimile Dalmatinove Biblije – prevoda svetega pisma iz nemščine v slovenščino, izdane leta 1584.

Razstava Bürger – mestjan – meščan nas sprejme v salonu iz leta 1900 s pogledom na mestno ulico in v intimo meščanske spalnice. Dvoramne baročne stopnice vodijo iz Viteške dvorane v drugo polovico muzeja, kjer se seznanimo z zgodovino 20. stoletja na razstavi Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990. V umetnostnozgodovinsko urejenem muzejskem delu so na ogled bogate posvetna in cerkvena dediščina Posavja ter galerija del Alenke Gerlovič. Zaključek muzeja je posvečen spominu na ustanovitelja, skrbnega zbiratelja, dolgoletnega ravnatelja (1949–1963) muzeja in slikarja Franja Stiplovška.

Ob stalnih in občasnih razstavah muzej pripravlja raznolike dogodke in programe: vodeni ogledi, ustvarjalne delavnice, predavanja, koncerti, grajske dogodivščine ... Grad Brežice je tudi prostor za poroke v eni najlepših baročnih dvoran, v poletnem času pa je grajsko dvorišče s paviljonom prizorišče za koncerte, kino predstave, razne kulturne prireditve in slovesnosti.

 

Viteška dvorana Gradu Brežice

Prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino. Viteška dvorana s svojo fresko poslikavo je edinstvena iz tega časa na Slovenskem. Zaradi impozantnega, v celoti poslikanega dvoranskega prostora je prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino, vključena v skop muzejskih zbirk.

Več na: 
The Knight’s Hall of Brežice Castle
Virtualni sprehod
Francis Carl Remb (Radovljica, 1675 - Dunaj, 1718): Avtoportret v Viteški dvorani Gradu Brežice (Posavski muzej Brežice), okrog 1703

Informacije

Posavski muzej Brežice
Cesta prvih borcev 1, SI-8250 Brežice

T: + 386 7 466 05 17
M: + 386 31 708 737
E: vodnik@pmb.si

W: www.pmb.si
FB: Posavski muzej Brežice
IG: Posavski muzej Brežice

PARTNERJI