DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Prvi izbor mladih ansamblov v projektu eeemerging

08. 10. 2014

Od 3. do 5. oktobra 2014 smo imeli v Ambronayu v Franciji delovno srečanje soorganizatorji mednarodnega štiriletnega projekta eeemerging, ki ga v okviru programa Ustvarjalna Evropa sofinancira Evropska komisija. Projekt bo opogumil mednarodno kroženje in promocijo mladih umetnikov stare glasbe.

Ob osmih soorganizatorjih iz Ambronaya (prijavitelj), Bukarešte, Göttingena, Ljubljane, Pavie, Rige, Strasbourga in Yorka ga podpira še 37 partnerjev iz 16 držav in 6 evropskih mrež. Od oktobra 2014 do septembra 2018 se bo na 88 rezidencah izobraževalo 52 vrhunskih mladih ansamblov, ki bodo pripravili 99 koncertov. Slovenija prevzema 12 rezidenc (Goričko, Rogaška Slatina, Terme Čatež) z 12 vrhunskimi mladimi ansambli, ki bodo v štirih letih pripravili 24 koncertov na festivalu Seviqc Brežice.
Na razpis se je prijavilo 88 mladih ansamblov, ki so v svojo predstavitev poslali avdio in video posnetke ter promocijske mape. Prvo selekcijo je opravil že prijavitelj Centre culturel de rencontre v Ambronayu, ki je izločil 22 prijav. V naslednjem koraku smo soorganizatorji vsak zase točkovali preostale na podlagi posnetkov in predstavitvenih map, 35 najbolje ocenjenih pa smo ponovno ocenjevali vsi skupaj na srečanju v Ambronayu, kjer smo za avdicije, ki bodo med 1. in 8. decembrom v Parizu, Baslu in Leipzigu, izbrali 19 najboljših ansamblov.
Centre culturel de rencontre d' Ambronay je javno avdicijo štirih mladih ansamblov, ki so bili še pred projektom eeemerging njihovi najuspešnejši gojenci in od katerih se bosta dva lahko uvrstila tudi na rezidence v 2014 in 2015, oblikoval kot Festival eeemerging v soboto, 4. oktobra 2014, kar bo vsakoletna prireditev. Eden teh je nizozemski ansambel Seconda Pratica, ki si je pri ocenjevanju soorganizatorjev na Festivalu eeemerging priboril prvo mesto in bo 5. in 6. decembra gostoval tudi v Sloveniji na gradovih Grad in Rajhenburg.