DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Poziv in dve vabili

09. 04. 2022

Poziv političnim strankam, kandidatkam na državnozborskih volitvah 2022 smo objavili 26. marca, slab mesec pred državnozborskimi volitvami. Do zdaj smo prejeli nekaj odzivov, pričakujemo jih še več, zato ta dokument osvežujemo, čeprav je bil prvotno objavljen kot dokončen. Ko bomo objavili njegovo naslednjo redakcijo, na tej povezavi ne bo več dosegljiv, bo pa vedno dosegljiv v podmeniju Prispevki s področja kulturne politike. Hvaležno sprejemamo vse pripombe. Veseli bomo, če bomo po volitvah uspeli oblikovati nek širši forum s predstavniki parlamentarnih in neparlamentarnih strank ter zainteresiranimi posamezniki in skupaj prispevali v nujno potrebne spremembe kulturne politike.

Programa Seviqc Brežice 2022 še nismo potrdili, ker čakamo rezultate zadnjega razpisa na Ministrstvu za kulturo. Grad Snežnik bo naša nova lokacija morda že v letošnjem letu. Ob obisku tega dela Slovenije, kjer je vsaka kapljica sladki strup, smo srečali tudi gospo Alenko Veber z Rihtarjeve domačije. Vabimo Vas, da si ogledate članek Prinesite vse s seboj, za drugo poskrbimo mi. Če povzamemo začetek prispevka novinarke Simone Bandur: Loška dolina je komaj uro in še nekaj oddaljena od glavnega mesta, pa vendar velja za odmaknjen kotiček Slovenije. Pravijo, da v vsakem letnem času odstira čudovite prizore, a je zaradi najhladnejšega kraja v Sloveniji, Babnega Polja, zelo zanimiva prav v dneh, ko veje hlad. Ob res ostrih zimskih popoldnevih je mraz mogoče tudi videti, doživeto pripoveduje Alenka Veber, vodnica po osrčju Notranjske in širše. Obiskali smo jo v zadnjih zimskih dneh, prav tako še enega večnega snovalca idej v Loški dolini, Benjamina Žnidaršiča.

Posredujemo vabilo Rotary Cluba Ljubljana-Center na njihov dobrodelni koncert z naslovom Glasbeni banket iz obdobja Celjskih grofov, pozne renesanse in zgodnjega baroka, ki bo v četrtek 21. aprila ob 19.30 v Narodni Galeriji, vhod iz Cankarjeve ceste. Spored: Codex Speciálník, William Brade, Michael Praetorius, Giovanni Bassano, Orlando di Lasso, Orlando Gibbons, Thomas Morley, Jacobus Gallus, Giovanni Martino Cesare, Lorenzo Allegri, Johann Hermann Schein, Biagio Marini, Adam Michna z Otradovic. Izvajalci: Pevski consort HAMU Praga, Ansambel kljunastih flavt Akademije za glasbo UL in Kvartet baročnih pozavn Akademije za glasbo UL, umetniški vodja projekta je prof. Egon Mihajlović, Oddelek za staro glasbo UL AG. Vstopnice so na voljo na Eventim, več o dogodku pa najdete na spletni strani Rotary Slovenija.