DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Novica Januar 2021

02. 01. 2021

Dragi prijatelji stare glasbe in festivala Seviqc Brežice!

Na začetku novega leta Vam vsem želim vsega dobrega. Želim si, da naš festival spremljate tudi naprej, vesel bom, če se bomo ob naših dogodkih tudi osebno srečali v avgustu 2021.

Seviqc Brežice 2020 smo kljub nepričakovanim težavam izpeljali odlično in z vso briljanco. Čeprav smo program zaradi pandemije objavili le dober mesec pred začetkom, ste ga obiskovalci navdušeno pozdravili.

Zahvaljujem se poslancem Državnega zbora za 60. člen Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije Covid-19 (ZIUPOPDVE), ki dviguje odstotek dela dohodnine za donacije z 0,5 na 1 %. Glede na drugo alinejo 128. člena (uporaba 60. člena) našim donatorjem ni potrebno ničesar dopolnjevati, ker se del dohodnine za donacije samodejno podvoji.

Kot nevladna organizacija v javnem interesu smo upravičeni, da nam državljani namenijo del svoje dohodnine. Ars Ramovš je med višje uvrščenimi organizacijami, upravičenimi do tega prejemka. Po podatkih FURS za leto 2019 smo med 5.554 prejemniki na 380. mestu. Donacijo iz dohodnine nam je namenilo 149 davčnih zavezancev (povprečje 102,25). Višina vseh donacij, ki smo jih prejeli, je 2.328,93 EUR (povprečje 1.122,93 EUR). Po donatorju smo prejeli 15,63 EUR (povprečje 11,03 EUR). Donacije iz dohodnine so neposredna podpora državljanov našim prizadevanjem, zato nam pomeni svojevrstno referenco zainteresirane javnosti.

Zahvaljujem se tudi vsem, ki ste del svoje dohodnine namenili našemu zavodu. Tiste, ki še niste, pa vabim, da nam namenite del svoje dohodnine, ki se mu država odreka v korist organizacij, kakršne smo mi. Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta za katero se dohodnina odmerja. Za leto 2020 upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. maja 2021. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko zavezanec odda elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki, osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu. Nov obrazec za donacije bo na eDavkih dostopen predvidoma 14. januarja 2021.

Vse Vas lepo pozdravljam,

Vaš

Klemen Ramovš