DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Izjava za javnost

16. 11. 2021

IZJAVA ZA JAVNOST

Slovenski kulturni program Seviqc Brežice 2021 smo s 6 koncerti in 6 predtakti izpeljali od 7. do 23. avgusta 2021 na 4 historičnih lokacijah v 3 slovenskih občinah. V koprodukciji z RTV Slovenija smo pripravili video posnetke vseh koncertov. Ti so zdaj dokončno urejeni in brezplačno dosegljivi na YouTube z dostopom preko menija ONLINE na naši spletni strani.

40. sezono Seviqc Brežice smo tudi letos izpeljali pod častnim pokroviteljstvom Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je naš častni pokrovitelj vse od leta 2014. Pridobili smo evropska sredstva. Oba španska koncerta je sofinancirala Acción Cultural Española v okviru programa PICE Mobility, koncert Butter Quartet pa Evropska komisija in Collegio Ghislieri Pavia v okviru projekta eeemerging+. Festivalski program z logotipi najpomembnejših partnerjev je objavljen v napovedniku, letakih in koncertnih listih na https://www.seviqc-brezice.si/publikacije.html. Od selitve iz Radovljice v Brežice leta 1997 je Seviqc Brežice pripravil 770 dogodkov (koncertov, predtaktov, filmskih predvajanj, promocijskih prireditev, razstav, delavnic, rezidenc, predavanj, simpozijev, konferenc) v 53 slovenskih občinah, zunaj Slovenije pa 33 dogodkov.

Radio Slovenija je posnel vseh šest letošnjih koncertov, dva je tudi neposredno prenašal na Tretjem programu Ars. Ponovno jih boste lahko poslušali v oddaji Banchetto Musicale pomladi 2022. Program Seviqc Brežice 2021 je izvedlo 21 umetnikov iz Francije, Italije, Kanade, Nizozemske, Portugalske, Španije in Združenih držav. Slovenski umetniki v letošnji program niso bili vključeni, kar se je zgodilo prvič v vsej zgodovini našega programa. Razlog je pandemija Covida 19, ko smo skoraj ves že potrjen lanskoletni program premaknili na letošnje leto, zaradi izrazito utesnjenih virov javnega sofinanciranja tako na državni kot lokalni ravni pa števila koncertov nismo mogli povečati. Ne glede na to smo za slovensko sceno stare glasbe, njen razvoj in uveljavljanje na mednarodnem prostoru napravili veliko, kar nas uvršča med pomembne akterje slovenske kulturne politike.

Zaradi zahtevane distance se je število obiskovalcev v primerjavi s predcovidnim obdobjem prepolovilo. Zabeležili smo 407 obiskovalcev, od katerih jih je največ prišlo iz mesta Ljubljana (41,5 %). Iz drugih okolij je prišlo 84,8 % obiskovalcev, kar ob nacionalnem profilu obiska pomeni tudi prispevek v kulturni turizem. Z rezidenco zunaj Slovenije smo zabeležili 3,7 % obiskovalcev. Osnovna cena vstopnice je bila pri vseh koncertih enotna in se je spreminjala glede na čas nakupa, od 10 EUR ob začetku prodaje do 25 EUR na dan koncerta.

45,7 % obiskovalcev je vstopnice kupilo po trenutni ceni, 27,3 % jih je prejelo brezplačno (naslednje družinske vstopnice, donatorji, gostje, novinarji, poslovne), 27,0% pa je obiskalo dogodke, kjer je bil vstop brezplačen. Povprečna cena kupljene vstopnice je bila 13,01 EUR, povprečna cena vseh izdanih pa 5,60 EUR. Od vrste možnih popustov so obiskovalci koristili popuste članstva v Klubu prijateljev Festivalske Dame (22,6 % vseh kupljenih vstopnic) in družinske pakete (4,0 % vseh vstopnic). Na vprašalnik je ogovorilo 25,8 % obiskovalcev. Razlogi za obisk so bil nastopajoči umetnik (21,4 %), program koncerta (20,2 %), festivalska lokacija in ugled festivala (oboje 19,2 %) ter izkušnje obiska prejšnjih let (13,4 %), pa tudi priporočilo prijateljev in znancev ter kritike in poročila o festivalu v medijih. 92,96 % obiskovalcev meni, da je predtakt poučen. Povprečna starost je 65,6 let, visoko izobrazbo ima 93,1 % obiskovalcev. Več statističnih podatkov najdete v tabelah poročila izvedbe na https://www.seviqc-brezice.si/porocilo.html.

Če bo Ministrstvo za kulturo potrdilo našo prijavo na štiriletni programski razpis 2022-2025, lahko prihodnje leto pričakujemo kar tri slovenske ansamble v našem festivalskem programu, ob tem pa nadaljevanje koprodukcije z RTV Slovenija (snemanje koncertov in video posnetki), izdajo digitalnega albuma The Best of Seviqc, konferenčni razvoj predtaktov, v sodelovanju s šolami delavnice Potepi priGodbe, katerih namen je raziskovanje povezav med različnimi kulturnimi entitetami, medgeneracijsko sodelovanje, spoznavanje organizacije prireditve in razvoj publike. Pripravljamo programe kulturnega turizma Potepi Open.

Vabim Vas, da 1 % svoje dohodnine namenite našemu zavodu. To Vas ne bo stalo nič, edino, kar morate storiti, je, da izpolnite obrazec in ga odpošljete. Obrazec je objavljen na https://www.seviqc-brezice.si/donacije-iz-dohodnine.html. Vaša podpora nam bo pomagala, da še naprej sledimo zastavljenim ciljem, vzdržimo v mednarodni tekmi z najboljšimi in nadaljujemo s svojim poslanstvom.