DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Čestitka ob slovenskem kulturnem prazniku

08. 02. 2019

Dragi prijatelji stare glasbe in festivala Seviqc Brežice,
 
danes je lep dan, tudi pomemben: kultura kot državni praznik.
Tudi mi jo soustvarjamo. Da je bil Seviqc Brežice ponovno omenjen tudi na zadnji seji Odbora za kulturo v Državnem zboru, je za nas močna spodbuda. Včeraj smo prejeli čestitko Kathrin Deventer, generalne sekretarke Zveze evropskih festivalov, da je Seviqc Brežice tudi v novem obdobju 2019-2020 nosilec znaka EFFE Label.

Od 1997, ko smo festival preselili v Brežice, beležimo navdušujoče podatke: v Sloveniji smo v 53 občinah, na 107 historičnih in 20 drugih lokacijah izvedli 738 dogodkov, od tega 608 koncertov, 1 gledališko predstavo, 11 filmskih uprizoritev, 12 promocijskih prireditev, 7 razstav, 13 izobraževalnih sklopov, 11 rezidenc umetnikov ter 6 simpozijev in konferenc. Zunaj Slovenije pa v 4 regijah Hrvaške in Italije na 15 historičnih lokacijah 33 koncertov kot del programa Seviqc Brežice. Naše programe je oblikovalo 1.808 umetnikov 52 različnih državljanstev, marsikateri tudi v več letih z inovativnimi in vznemirljivimi programi. Še posebej smo ponosni na visoko zastopanost slovenskih umetnikov, ki so po številu (206) takoj za Francozi (208) in Italijani (208). Sodelovali smo v vrsti mednarodnih projektov (Študentski festival, Evromreža, Debut Junger Sänger, PurPur,eeemerging) in prispevali v obnovo prostorov slovenske kulturne dediščine.
 
Za praznik Vam posredujem misel evropskega komisarja za kulturo Tiborja Navracsicsa: Festivali so nosilci raznolikosti kulturnih izrazov, integracije in socialne kohezije. Pomagajo ohraniti skupnost, prenašajo vrednote, osvežujejo tradicijo in delujejo kot vektorji za neformalno izobraževanje. S tem festivali pomagajo graditi trajnostno prihodnost v raznoliki družbi.
 
Z željo, da kulture ne praznujemo le 8. februarja, ampak skozi vse leto, in da se srečujemo na neponovljivih koncertih Seviqc Brežice, Vas vse prav lepo pozdravljam.

Klemen Ramovš