DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

60 let Programa Ars, tretjega radijskega programa Radia Slovenija

15. 09. 2023

"Program Ars je za marsikaterega poslušalca zatočišče pred večno "ponorelim svetom", toda to ne pomeni, da se želimo izogibati temam, ki so bistvene za našo družbo in kulturo," je ob tej obletnici povedala odgovorna urednica Programa Ars Ingrid Kovač Brus.

Pogovor z uredniki uredništev Arsa ob 60-letnici programa iz Zbornika Ars 60 najdete v prispevku Še vedno gojimo umetniško besedo, ki je v tolikšni meri ne gojijo nikjer drugje.

Na včerajšnjem koncertu v Cankarjevem domu me je prijetno presenetil občutek, da to ni zgolj koncert, ampak da se je na pomembnem prazniku zbrala vsa širša družina. Ti občutki me bodo še dolgo nepozabno spremljali.

Radio Slovenija je naš tesen poslovni partner že zelo dolgo. Program Ars je tisti program Radia Slovenija, ki snema skoraj vse naše koncerte od prvih začetkov festivala. Program Seviqc Brežice smo pričeli z mednarodnimi tečaji v Radovljici leta 1982, naslednje leto smo opredelili kot prvo leto festivala. Pomembne obletnice leta 1993 je medijsko izpostavil prav naš festival. Dobro se spomnim, da je bilo radijsko snemanje takrat že nekaj tradicionalnega. Ob selitvi v Brežice so bili kolegi Programa Ars ključen dejavnik, da je festival v Brežicah zablestel kot nova zvezda na nebu evropske stare glasbe. Vsakoletno snemanje vseh koncertov in neposredno prenašanje v eter je bilo potem stalnica skozi vsa leta. Program Ars je s tem predstavljal širši slovenski in evropski javnosti dogodke odličnih mednarodnih izvajalcev v mnogih prostorih slovenske kulturne dediščine in s tem prispeval v njen pomen. V oddajah Banchetto Musicale vsako pomlad Program Ars najavlja prihod avgustovskega Seviqc Brežice.