DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Nova Schola Labacensis (SI)

Tadeja Pance: sopran, tamburin
Urška Kastelic: sopran, zvončki
Ana Novak: sopran, činelce
Blažka Gaberc: kljunaste flavte
Tomaž Šinigoj: viola d'amore, baročna violina
Miha Šinigoj: viola da gamba
Marko Angelski: teorba
Vasja Štukelj: pavke, okvirni boben, tamburin
Boris Šinigoj: umetniški vodja, arhilutnja in baročna kitara

*******

Nova Schola Labacensis je edinstven slovenski ansambel za zgodnjo glasbo, ki ohranja in nadaljuje tradicijo Schole Labacensis, prve sodobne slovenske skupine za zgodnjo glasbo. Nova Schola Labacensis izvaja evropsko srednjeveško, renesančno in baročno glasbo, pa tudi arabske muwašahat, grški rebetiko ali slovenske ljudske pesmi ter novejše klasične glasbene skladbe. Repertoar ansambla zajema od srednjeveških Cantigas de Santa Maria, motetov in ljudskih pesmi, renesančnih šansonov, lutenjskih plesov in diferencij, baročnih arij, madrigalov, chaconn in folij do afriških cumbées, latinoameriških milong in orientalske glasbe Afganistana, Irana , Indija, Turčija, različne arabske države, Romunija, Grčija in Balkan. Ansambel je doslej uspešno nastopil na mednarodnih festivalih SEVIQC, NYMBUS, Klassik auf Hum, Musical Evenings in St Donat, Serate musicali Piranesi, JEFF, Noči v stari Ljubljani, koncertnih ciklih Novi Orfej, Sozvočja sveta, Allegro in drugod.

https://www.nsl.si/

*******

Sopranistka Tadeja Pance je študirala petje pri profesorici Barbari Nagode na glasbeni šoli Ljubljana Vič Rudnik med letoma 2002 in 2009. Od leta 2008 je solistka v ansamblu Nova Schola Labacensis. V letih 2008 in 2009 je aktivno sodelovala na Dnevih lutnje na festivalu zgodnje glasbe v Škofji Loki. V letu Primoža Trubarja je sodelovala pri prvi izvedbi slovenskih protestantskih zborovskih in posvetnih pesmi tistega časa kot članica dua La Turturella z lutnjistom Žigo Krofličem. Izpopolnjevala se je pri mezzosopranistki Barbari Jernejčič. Sodelovala je na več različnih glasbenih tekmovanjih in osvojila prvo mesto v petju na mednarodnem glasbenem tekmovanju Cogoleto 2009 v Genovi v Italiji. Z velikim uspehom je pela solo sopran v Mozartovih Kronungsmesse, Spatzenmesse in Haydnove maši za svetega Nikolaja. V zadnjem času je prejela odlične kritike kot pevska solistka, ki se je izkazala z ansamblom Nova Schola Labacensis v različnih žanrih od evropske do orientalske glasbe.

Sopranistka Urška Kastelic je leta 2016 z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu docentke Sabine Cvilak. V SNG Opera in balet Ljubljana je nastopila v vlogah Barbarine (Figarova svatba), Venere (Orfej v peklu) in Felicije (Lepotica in zver). V Filharmoniji v Kalugi (Rusija) je nastopila dvakrat, leta 2015 kot solistka v operi Vojna in mir in leta 2017 v krstni izvedbi opere Anna Karenina, v vlogi naslovne junakinje. Upodobila je tudi operne vloge Gilde (Rigoletto), Norine (Don Pasquale), Suzane (Figarova svatba), Bastiene (Bastien in Bastiena) in Ninon (Gorenjski slavček). Redno koncertira po Sloveniji, gostovala je tudi v Italiji, Angliji, Grčiji, Črni Gori, Avstriji, Nemčiji, Rusiji, Romuniji, na Hrvaškem in na Finskem. Študirala je tudi pri Outi Kähkonen na Sibelius Academy v Helsinkih ter se izpopolnjevala pri Olgi Gracelj, Snežani Neni Brzaković, Emmi Kirkby, Mariani Nicolesco in Heleni Lazarska. Zmagala je na mednarodnem pevskem tekmovanju Bruna Špiler v Črni Gori in bila polfinalistka tekmovanja European Community za mlade operne pevce v Spoletu, v Italiji.

Sopranistka Ana Novak se trenutno uči petja na Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik v razredu profesorice Katje Konvalinka. Pevsko pot je začela s petjem v slovitem zboru Carmina Slovenica in v razredu profesorice petja Simone Raffanelli Krajnc. Odpela je že več koncertnih recitalov ter kot solistka nastopila v krstni izvedbi prve slovenske opere Belin Jakoba Frančiška Zupana. Redno se udeležuje pevskih tekmovanj, med vidnejšimi uspehi so Nagrada za najobetavnejšega tekmovalca do 24 leta starosti na tekmovanju SGSM Novo mesto 2018 in Posebna nagrada za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na tekmovanju TEMSIG 2019.

Blažka Gaberc je začela s študijem kljunaste flavte v Glasbeni šoli Gornja Radgona pod vodstvom profesorice Melite Vulc. Študij je kot izjemen talent nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet in na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorice Mateje Bajt. Spopolnjevala se je na seminarjih pri Petru Holtslagu in Lisete da Silva. Uspešno je nastopala kot solistka z baročno kljunasto flavto v duetu s čembalistom Tomažem Sevškom in v različnih komornih zasedbah. Blažka Gaberc je redna članica in solistka s kljunasto flavto ansambla Nova Schola Labacensis, nastopa pa tudi z ansamblom Vagantes. Na 39. državnem tekmovanju TEMSIG je osvojila srebrno medaljo in tudi 3. Nagrado, na tekmovanju TEMSIG leta 2013 pa je osvojila zlato medaljo in posebno nagrado za dovršenost svojega nastopa.

Tomaž Šinigoj je študiral violino pri profesorici Jelki Glavnik in profesorju Mateju Venierju na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter violo pri profesorju Đorđu Beraku na Glasbeni šoli Ljubljana Vič Rudnik. Izpopolnjeval se je na violinskih seminarjih s priznanim violinistom Vasilijem Meljnikovom in profesorjem Jernejem Brencetom. Jazz improvizacijo je študiral tudi pri jazzovskem kitaristu Ratku Zjači na festivalu Jazzinty v Novem mestu ter z jazz pevko, skladateljico in čelistko Andrejko Možino na Jazz Festivalu v Gorici v Italiji. Igra tudi alt srednjeveški fidel v ansamblu Vagantes. Je redni član in solist na baročni violini in violi d'amore ansambla Nova Schola Labacensis ter na moderni violini v Jazz Oud Quartetu, kjer nastopa pod vodstvom priznanega slovenskega džezovskega multiinstrumentalista Lada Jakša. Nedavno je sodeloval tudi v posebnem nastopu »izštekani« trip hop ansambla Blue.sine.

Miha Šinigoj je študiral violončelo pri profesorici Kseniji Trotovšek na glasbeni šoli Ljubljana Moste Polje in pri profesorici Tanji Babnik na glasbeni šoli Ljubljana Vič Rudnik ter kontrabas na jazz oddelku ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet pri profesorju Matevžu Smerkolju. Študiral je tudi džezovsko improvizacijo s kontrabasistom Jorisom Teepejem na festivalu Jazzinty v Novem mestu in z jazz pevko, skladateljico in violončelistko Andrejko Možino na Jazz festivalu v Gorici v Italiji. Izpopolnjeval se je pri profesorju Damirju Hamidulinu kot klasični čelist in zasebno študiral violo da gamba pri profesorici Rebecci Lefevre v Bruslju. V zadnjem času se redno pojavlja kot gambist in baročni violončelist z ansamblom Nova Schola Labacensis. V ansamblu Vagantes igra tudi srednjeveški tenor fidel in moderni violončelo v Jazz Oud Quartetu, kjer nastopa pod vodstvom priznanega slovenskega džezovskega multiinstrumentalista Lada Jakša. Kot gostujoči umetnik je nedavno sodeloval tudi v posebnem nastopu »izštekani« trip hop ansambla Blue.sine.

Marko Angelski je po mladostnem študiju kljunaste flavte in desetih letih študija klasične kitare začel z igranjem na renesančno lutnjo na Glasbeni šoli Ljubljana Moste Polje v razredu Borisa Šinigoja. Kasneje se je posvetil intenzivnemu študiju teorbe na oddelku za staro glasbo na Glasbeni šoli Ljubljana Vič Rudnik, kjer je letos uspešno zaključil študij in prejel diplomo z odliko v razredu istega profesorja. Kot teorbist in mandolinist je kmalu postal redni član in solist ansambla Nova Schola Labacensis. Nastopa tudi s klasično kitaro v ansamblu Vagantes. Poleg tega je bil že več kot deset let član folklorne skupine France Marolt in je z njo kot glasbenik gostoval po vsej Evropi in drugod. Igra tudi kontrabas v etno ansamblu The Poušters.

Vasja Štukelj, izkušeni tolkalist in tablist je več kot desetletje študiral severnoindijsko klasično glasbo pri svetovno znanem Ustad Faiyaz Khanu v New Delhiju. Izpopolnjeval se je tudi pod vodstvom mojstrov flamenka cajon Guillerma Garcia - »El Guillo« in Rafaela Casadater nastopal v različnih ansamblih doma in v tujini (Exit festival, K2 nagrade festival Amsterdam, Moya Dunaj, Festival svetega Donata, Festival Lent, Kamfest, Festival Ljubljana) z mojstri indijske klasike in flamenka, kot sta Ustad Faiyaz Khan in Prassana Ramaswamy. Sodeloval je tudi z izvajalci indijske klasične glasbe, ki delujejo v Sloveniji, s pevko in violinistko Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona iz Šrilanke in sarodistom Damirjem Višićem iz Maribora, ki je zaključil študij saroda v New Delhiju. Vasja Štukelj je od leta 2013 redni član ansamblov Vagantes in Nova Schola Labacensis, kjer igra arabski riqq, turške pavke küdum, perzijski daf in indijsko tablo ter druga tolkala.

Boris Šinigoj je začel nastopiti na renesančni lutnji in preučevati izvirne vire stare glasbe še preden je zaključil študij klasične kitare in filozofije na ljubljanski univerzi. Odlični luthier in poznavalec stare glasbe Ivo Magherini ga je seznanil z vodilnimi lutnjisti Paulom O'Dettejem, Lyndo Sayce in Hopkinsonom Smithom. Šinigoj je ustanovitelj in umetniški vodja zasedb Vagantes in Nova Schola Labacensis ter s priznanim slovenskim džezovskim multiinstrumentalistom Ladom Jakšo soustanovitelj Jazz Oud Quarteta. Je profesor lutnje na glasbeni šoli Ljubljana Vič Rudnik in nekdanji profesor lutnje na ljubljanski Akademiji za glasbo. V zadnjem času se je specializiral tudi za poglobljen študij in izvajanje orientalske glasbe na avtentičnih glasbilih, predvsem iranskega, otomanskega, arabskega, grškega, romunskega in balkanskega izročila. Izpopolnjeval se je v igranju v Duo Jubilet s slovenskim tenoristom Marjanom Trčkom ter z ansambloma Dufay Collective in Camerata Trajectina. Redno nastopa na solističnih recitalih in na komornih koncertih po Evropi, ZDA in Kanadi. Nastopal je tudi z orkestrom Slovenske filharmonije, ansambloma Consortium musicum in Slovenicum ter Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Video posnetek:

Nova Schola Labacensis - Lamma Bada Yatathanna

Video posnetek:
Nova Schola Labacensis - Zrejlo je žito