DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Musica Antiga da UFF (BR)

Leandro Mendes (glas, kljunaste flavte, krivi rog)
Lenora Mendes (kljunaste flavte, krivi rog, viole da gamba, gamsov rog, viela, rebek, )
Mario Orlando (basovska viola da gamba, tolkala, glas)
Marcio Selles (glas, basovska viola da gamba, krivi rog, kljunasta flavta)
Sonia Wegenast (glas, psalterij, tolkala)
Virginia Van der Linden (flavte, lajna, kornamuza, gamsov rog, krivi rog)

Ansambel Música Antiga da UFF je z delovanjem pričel leta 1981. Ansambel poskuša obujati in širiti ne le glasbo, ampak tudi srednjeveški in renesančni pogled na svet. Z leti so njegovi člani postali strokovnjaki za tehniko igranja na srednjeveške in renesančne inštrumente, pa tudi za interpretacijo pesmi teh pomembnih zgodovinskih obdobij. Skupina, ki so jo ustanovili Leandro Mendes, Lenora Pinto Mendes, Márcio Paes Selles, Mario Orlando, Sonia Leal Wegenast in Virginia van der Linden, še vedno raziskuje in odkriva nove načine informiranja javnosti o stari glasbi zahodne Evrope. Poleg zgodovinskega in raziskovalnega dela lahko občinstvo vidi replike inštrumentov, ki so jih v teh obdobjih uporabljali, in sliši zgodbe, ki izvajano glasbo spremljajo. V času svojega delovanja je ansambel posnel sedem CD-jev in tematsko LP ploščo, ki je bila prodana v 20 000 kopijah. V teh letih je ansambel izvedel tudi več kot 2.000 koncertov po Braziliji, snemal glasbo za glasbene videe in organiziral tečaje na festivalih in renesančnih sejmih. UFF Early Music Ensemble nastopa v najbolj pomembnih koncertnih dvoranah v Riu de Janeiru, koncertiral pa je tudi po celotni Braziliji.

Virgínia van der Linden

Virgínia van der Linden ima magisterij iz umetnosti, ki ga je pridobila na Zvezni univerzi Fluminense, dokončala pa je tudi dodiplomski študij solo petja pri prof. Divi Abalada in flavte pri prof. Celsu Woltzenlogelu na Zvezni univerzi Rio de Janeiro. Svoj študij baročne flavte je izpopolnjevala pri Lauri Ronai, na glasbeni delavnici St. Ursula in na srečanjih  UFF za staro glasbo (1991–1992). Sodelovala je tudi na tečaju srednjeveške glasbe pri profesorju Pierru Hamonu (Francija). Leta 1997 je prejela še diplomo za področje gledališča na igralskem tečaju v Hiši umetnosti Laranjeiras. Od leta 1984 je članica ansambla UFF Early Music Ensemble, s katerim je posnela CD-je: "Lope de Vega Sung Poetry," "Songs of Love and Praise", "The Music in time of the Caravelas," "A Chantar", "The Song of the Sibyl, "Northeast and the Middle Ages" in "Carmina Burana". Trenutno poučuje glasbene elemente na dodiplomski stopnji študija plesa na Univercidade Rio de Janeiro.

Sonia Leal Wegenast

Sonia Leal Wegenast ima magisterij iz umetnosti, ki ga je pridobila na Zvezni univerzi Fluminense, dokončala pa je tudi dodiplomski študij klavirja in solo petja na Zvezni univerzi Rio de Janeiro, dokončala pa je še specializacijo za čembalo v Švici. Kot solopevka-sopranistka je nastopala v priznanih koncertnih dvoranah in na pomembnih festivalih po vsej Braziliji s priznanimi ansambli, kot so UFF Early Music Ensemble, Longa Florata, Terra Brasilis, Quadro Antiquo, Trio Baroco, Quadro Cervantes in drugi. Nastopala je tudi na koncertih v čast Heitorja Ville-Lobosa v Ameriški hiši v madridskem gledališču. K sodelovanju pri tem projektu so jo povabili španske vladne službe in brazilski konzulat v Španiji. Z ansamblom Longa Florata je bila leta 2003 na turneji po severu Portugalske, dve leti kasneje pa je z ansamblom Quadro Cervantes sodelovala na mednarodnem glasbenem tekmovanju v Morelii (Mehika). Z ansamblom Quadro Antiquo je nastopala na Portugalskem in Češkem. Njena diskografija obsega trinajst naslovov, sodelovala je pri različnih programih in intervjujih za radijske in televizijske postaje v Braziliji, pa tudi pri posnetkih filmske glasbe. Ima kar nekaj izkušenj s poučevanjem, trenutno pa poučuje vokalno tehniko, petje, glas, dikcijo, umetniško prakso in dramaturgijo na VillaLobos/FUNARJ School of Music, kjer usmerja raziskovalno delo na področju srednjeveške in renesančne glasbe. Pripravlja tudi vokalne skupine in predava na fakultetah UNIRIO in UERJ. Trenutno se ukvarja z urejanjem učnih gradiv za področje umetnosti  in petja.

Márcio Paes Selles

Márcio Paes Selles ima doktorat iz srednjeveške zgodovine, ki ga je pridobil pod vodstvom profesorice Vanie Froes z disertacijo z naslovom: »Med dvorom in cerkvijo: uporaba kraljeve glasbe pri slovesnostih dinastije Avis – XV. in XVI. stoletje«. Magistrski študij umetnosti je končal leta 1989 na Sarah Lawrence College (New York), kjer je študiral petje pri Sheili Schonbrum in violo da gamba pri Judith Davidoff, srednjeveško in renesančno glasbo pri La Noue Davenport ter notni zapis in gregorijanski napev pri Alexandru Blachlyju. Leta 1979 je diplomiral iz zgodovine na Zvezni univerzi Fluminense. Član ansambla UFF je že od njegovega nastanka, z njim pa je posnel LP ploščo "Songs of Love, Care & Sight" in CD-je: "Lope de Vega, Sung Poetry," "Songs of Love and Praise", "Northeast and the Middle Ages" ter "Carmina Burana". Z ansamblom Long Florata je posnel CD-ja  "Annua Gaudia" s srednjeveško glasbo (Caminho de Santiago de Compostela) in "Rahelica" s sefardskimi pesmimi. Z istim ansamblom je bil leta 2003 na turneji po severu Portugalske.

Lenora Pinto Mendes

Lenora Pinto Mendes ima doktorat iz srednjeveške zgodovine, ki ga je pridobila na Zvezni univerzi Fluminense leta 2005. Magistrski študij umetnosti na Sarah Lawrence College (New York, ZDA) je končala leta 1998. V ZDA je nastopila v "Phyllis Kind Gallery" (New York),  v "Symphony Space" na Broadwayu in na prireditvi "Shakespeare in the Garden" v Nyacku (New York). Na Zvezni univerzi Rio de Janeiro je leta 1984 diplomirala iz umetnostne vzgoje s poudarkom na poučevanju glasbe. Članica ansambla UFF je že od njegovega nastanka, z njim pa je posnela LP ploščo "Songs of Love, Care & Sight" in CD-je: "Lope de Vega, Sung Poetry," "Songs of Love and Praise", "Northeast and the Middle Ages" ter "Carmina Burana". Poleg tega je tudi članica ansambla Longa Florata, s katerim je posnela CD-ja "Annua Gaudia" s srednjeveško glasbo (Caminho de Santiago de Compostela) in "Rahelica" s sefardskimi pesmimi. Z istim ansamblom je bila leta 2003 na turneji po severu Portugalske.

Leandro Mendes

Leandro Mendes ima magisterij iz umetnosti, ki ga je leta 2004 pridobil na UFF z disertacijo “Tantas Razões para trovar” ­– pesniški in glasbeni vpliv v Cantigas de Santa Maria. Diplomiral je tudi iz petja pri profesorici Judith Imbassahy (UNESA). Študij kljunaste flavte je izpopolnjeval pri Helderju Parenteju (Brazilija), Clelii Galhano (ZDA), Pierru Hamonu (Francija) in Claire Michon (Francija), študij petja pa pri Monique Zanetti (Francija), Jasmin Florestan (Francija) in Jeanu Paulu Fouchécourtu (Francija). Sodeloval je na glasbenih delavnicah St. Ursula, na srečanjih  UFF za staro glasbo (1991–1992) in na tečaju za specializacijo iz srednjeveške glasbe pri profesorju Pierru Hamonu (Francija). Od leta 1984 je član ansambla UFF Early Music Ensemble, s katerim je posnel LP ploščo "Songs of Love, Care & Sight" in CD-je: "Lope de Vega, Sung Poetry," "Songs of Love and Praise", "Northeast and the Middle Ages" ter "Carmina Burana". V letih 2006–2007 je poučeval kljunasto flavto na glasbeni šoli UFRJ, ima pa tudi doktorat iz književnosti z UFF.

Mario Orlando

Mario Orlando je svoje glasbeno življenje pričel pri devetih letih (1971), ko se je pridružil otroškemu pevskemu zboru v izobraževalnem centru v Niteróiju, kasneje pa še mladinskemu zboru. Leta 1972 je začel s študijem kljunaste flavte pri Theresii de Oliveira, učne ure pa je imel tudi pri Helderju Parenteju, Elizabeth Prosser in drugih na različnih glasbenih festivalih v Curitibi and Londrini. Član ansambla UFF Early Music Ensemble je že od leta 1983, leto kasneje pa je prvič prišel s stik z violo da gamba pri profesorici Myrni Herzog. Leta 1987 je odpotoval v Združene Države, saj je dobil štipendijo za študij viole da gamba pri Judith Davidoff, in tam pridobil magisterij iz umetnosti (srednjeveška in renesančna glasba) na Sarah Lawrence College. Po vrnitvi v Brazilijo je vodil vokalno skupino ANONIMUS, s katero je posnel CD, ki je prejel veliko pohval s strani kritikov. V Riu de Janeiru in celo v drugih državah je sodeloval z več skupinami stare glasbe, med katerimi so tudi Tandaradei (s katero je bil na turneji po Ukrajini, Nemčiji, Švici in Franciji), Saltarello, Arcos in Camerata Athayde. Poleg članstva v UFF Early Music Ensemble je tudi del skupin Quadro Cervantes in Quadro Antiquo. S temi skupinami je posnel več CD-jev z repertoarjem, ki sega od srednjeveške do brazilske kolonialne glasbe, obsega pa tudi renesančno in baročno glasbo. Leta 1996 je dobil priložnost za izpopolnjevanje viole da gamba pri Marianne Müller na francoskem Conservatoire Superieur de Musique de Lyon. V letih ukvarjanja s staro glasbo je imel veliko priložnosti za potovanja po Braziliji pa tudi v tujini z različnimi skupinami, s katerimi je sodeloval pri projektih, kot sta mednarodna glasbena festivala v Mehiki in Ekvadorju. S skupino Quadro Antiquo je potoval na Portugalsko in Češko, nastopal pa je v Lizboni, Portu, Santaremu, Kaliforniji in Pragi. Poleg tega, da je interpret, deluje tudi kot učitelj viole da gamba in renesančnega plesa na različnih festivalih stare glasbe po vsej državi.