DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Messa di voce (SI)

Urška Cvetko je magistrirana glasbenica na kljunasti flavti. Študirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in Conservatoriu di Firenze »Luigi Cherubini«, kjer je leta 2015 magistrirala »suma cum laude«. Je večkratna nagrajenka domačih in tujih tekmovanj (TEMSIG, Premio Claudio Abbado - 2015 , TARF Israel - 2018) in se redno dodatno izpopolnjuje pri nekaterih od najprodornejših glasbenikov na svojem področju: Dorothee Oberlinger, Pameli Thorby, Walterju Van Hauwe, Lorenzu Cavasantiju, itd. Je članica ansambla za staro glasbo Hymnia (Prešernova nagrada Akademije za glasbo) in mednarodnega tria Chicas del David, s katerim koncertirajo po Italiji, v Nemčiji, na Poljskem, Izraelu itd. V okviru prestižnega Maggio Musicale Fiorentino so imele celovečerni koncert v Museu Bardini v Firencah in poučevale ter koncertirale po toskanskih osnovnih šolah. Urška redno tudi poučuje in izvaja glasbene (HR, IT, SI) ter mojstrske delavnice kljunaste flavte v okviru odmevne LMFL - Language and Music for Life, ki jih je prej držal prof. David Bellugi. V zadnjem letu se posveča predvsem študiju renesančne in zgodnje baročne glasbe, iz katere se je rodil projekt Messa di Voce: Fantastični barok.

Mojca Jerman je baročna in klasična violinistka. Pred kratkim je zaključila podiplomski študij baročne violine v razredu profesorja Enrica Gattija na glasbenem Konservatoriju v Bologni. Pred tem je študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je bil njen profesor Vasilij Meljnikov. V času študija se je dodatno izobraževala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorici Priyi Mitchell. Za umetniške dosežke med študijem je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Nastopa predvsem kot komorna in orkestrska glasbenica. Je stalna članica baročnega tria Ensemble Tacet s flavtistko Katarino Nagode in čembalistko Martino Okoliš in klavirskega tria Rêverie s pianistko Tanjo Činč ter čelistko Katarino Leskovar. Sodeluje tudi z zagrebškim Ansamblom Antiphonus, ansamblom Harmonia Concertans pod umetniškim vodstvom Domna Marinčiča in je občasna članica orkestra Insula, ki deluje v Parizu. Udejstvuje se tudi v različnih slovenskih orkestrih. Svoje znanje rada nadgrajuje in utrjuje na dodatnih seminarjih in akademijah. V preteklosti se je udeležila več različnih orkestrskih akademij kot so Cuban-European Youth Academy, Accademia Haydn in Dartington International Summer School Orchestra. Je prejemnica italijanske nagrade Il Premio Nazionale delle Arti 2021 v kategoriji stare glasbe.

Izidor Erazem Grafenauer je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju, študij specializacije je zaključil pri prof. Istvanu Roemerju Akademiji za glasbo v Zagrebu. Študij lutnje je končal pri prof. Tizianu Bagnatiju na Konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah. Je prejemnik več prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih (Temsig, Murski festival kitare, Enrico Mercatalli concorso, Fernando Sor Competition...), ter prejemnih dveh študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo (za koncerte z orkestrom in koncertiranje s kvartetom Hymnia). Koncertira kot solist, kot solist z orkestri (Orkester Slovenske filharmonije, Orkester Mariborske opere, Gudački komorni orkestar Dubrovačkog simfonijskog orkestra) in kot komorni glasbenik. Dejaven je na področju stare glasbe in avtentične izvajalske prakse, posebno pozornost posveča izvajanju glasbe slovenskih skladateljev, ukvarja pa se tudi z flamenkom.

Johanna Lopez Valencia je študirala kljunasto flavto na konservatoriju Antonio Maria Valencia v Caliju v Kolumbiji, kjer je magistrirala pri maestru Hernandu Joseju Cobu ter kasneje nadaljevala študij tudi pri Françoisu Dolmetschu. Nadaljevala je v Italiji na konservatoriju Luigi Cherubini v Firencah pri profesorju Davidu Bellugiju, leta 2013 pa se posvetila študiju viole da gamba pri profesorju Paolu Biordiju. Igrala je kot solistka z orkestrom A. M. Valencia pod vodstvom kubanskega dirigenta Pedra Michaela Torresa in orkestrom fundacije Arboledas pod vodstvom dirigenta Francesca Bellija, sodelovala na različnih festivalih, kot so »Jornadas de la musica contemporanea«, »Maraton de Antonio Maria Valencia« in prva sezona koncertov “Beethoven 7:30”. Bila je del ansambla blok flavt "Il Flautario", ki je nastopal po vsej Kolumbiji. Dvakrat je zmagala na tekmovanju Banco della Repubblica »Jovenes Interpretes« (2007, 2009), osvojila tretjo nagrado kot del tria na »Abbado Prize« tekmovanju leta 2015 ter na mednarodnem tekmovanju Tel-Aviv TARF 2019, sodelovala na mednarodnem festivalu stare glasbe Esteban Salas v Havani na Kubi (2007), festivalu "Barroca chiquitos" v Boliviji (2009), Argentini (2000- 2009), Händel-Akademie Karlsruhe v Nemčiji (2014), Maggio Musicale Fiorentino (2014), festivalu Urbino v Italiji (2015), in drugih. Koncertirala je po Južni Ameriki, Italiji, v Nemčiji, na Poljskem, Slovaškem, v Izraelu s triom Chicas del David, ansamblom San Felice in ansamblom Etruria Barocca. Kot pedagoginja je poučevala na konservatoriju Antonio Maria Valencia, fundaciji Yamaha Colombia, trenutno pa poučuje na Scuola di Musica Sesto Fiorentino Bruno Bartoletti.

PARTNERJI