DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Makole, Dvorec Štatenberg

Dvorec Štatenberg, baročni posebnež med haloškimi griči

Štatenberg je dvonadstropni baročni dvorec z vrtom, postavljen na razgledni vzpetini nad naseljem Makole. Razkošni baročni dvorec so pričeli zidati grofje Attemsi. Dvorec je še posebno znan po freskah in štukaturah v Viteški dvorani in elegantnih salonih. V sobah so upodobljeni različni mitološki prizori. Okolico gradu krasi drevored divjih kostanjev, za gradom leži naravni gozd, po katerem vodi desetminutna pešpot do treh ribnikov. Dvorec, park in širša okolica so zavarovani kot krajinski park Štatenberg.

Dvorec Štatenberg je konec 17. stoletja dal zgraditi grof Ignaz Attems, ko se je družina odločila, da se iz srednjeveškega gradu Štatenberg nad Makolami,od katerega so danes ostale samo še ruševine, preseli v dolino. Tako je v letih 1720-1740 pozidal v bližini Makol nov istoimenski dvorec, stari grad pa prepustil uničenju.

V ljudskem izročilu se je ohranila malo znana zgodba, povezana z nastankom dvorca. »Ko je bil grof Dizma Attems še deček, naj bi ga nekoč ugrabila roparska tolpa, ki jo je vodila divja Špelka. Stari grof ga je s svojimi iskal, tolovaje pobil in končno Špeli odpeljal otroka. Ko je Dizma odrasel, je odročni sivi grad zapustil in si zbral daleč proč, v ravnici ob Dravinji, prostor za svojo novo rezidenco

Na dvorcu deluje Turistično informacijska pisarna turističnega društva Štatenberg , restavracija , vinska klet Društva vinogradnikov Makole, etnološka zbirka, poročna dvorana. Dvorec nudi prenočišče, saj ponuja 12 sob, skupaj s 35 posteljami. Dvorec je izjemno lep in veličasten ter primeren za vse, ki si želijo spoznati slovensko kulturno dediščino ali pa imeti tam katero izmed praznovanj. V znamenju umetniškega snovanja dvorec zaživi predvsem jeseni, ko v barvitem septembru gosti slikarsko kolonijo. Tako je dvorec eden izmed redkih pri nas, ki je tako delujoč, zaradi svoje čudovite zasnove in nadvse zanimivih fresk pa ga upravičeno uvrščamo med najlepše baročne dvorce na slovenskem.

Grajska restavracija deluje v dvorcu že iz časa pred vojno, ko so dvorec preuredili v ugledno letovišče in penzion. Prostori restavracije se razprostirajo v pritličju glavnega, južnega krila, kjer so zaključenim družbam in individualnim gostom na voljo saloni z baročnim pohištvom in še nekaterimi ohranjenimi slikami.

***

Makole

Makole so osrednji kraj Občine Makole, kjer si lahko ogledate cerkev sv. Andreja in manjšo cerkvico sv. Lenarta. Makole so lahko tudi izhodišče za izlet po poti Forma Vive, kjer stojijo skulpture priznanih umetnikov. V bližnjem Jelovcu se nahaja kraška jama Belojača in soteska s slapom Šodergraben z možnostjo plezanja. Po hribovitem področju občine, čez kraja Stari Grad in Jelovec, vodi vinska cesta s številnimi vinogradi in zidanicami. V Starem Gradu se še danes nahajajo ruševine prvotnega gradu Štatenberg iz 12. st.

Jama Belojača

Pred približno 13.000 let je nastala jama Belojača, ki je čudovit kraški biser v sicer »nekraški« severovzhodni Slovenji. Gre za najdaljšo štajersko jamo, v kateri so odkrili več kot 600 m rovov. Vhod v jamo je 20 m visoka razpoka, ki vodi v vhodni rov in se v notranjosti razcepi.

Razvaline starega gradu Štatenberg

V naselju Stari Grad je kraljevala mogočna utrdba, ki so jo postavili grajski posestniki vitezi Štatenberški v prvi polovici 13. stoletja, kot deželnoknežji grad. Na hribu je še danes vidnih nekaj z laporjem pozidanim visokih grajskih sten. www.gradovi.net/grad/statenberg_grad

Galerija Dvoršak

V Dežnem pri Makolah je leta 1997 zaživela umetniška galerija Dvoršak. Umetnik Ivan Dvoršak se ukvarja s kiparstvom že 41 let. V tem času je ustvaril več kot 1.500 del, ki jih je razstavil doma in v tujini. V okolici galerije so razstavljene številne umetniške skulpture domačih in tujih udeležencev makolske Forma vive. www.formaviva-makole.si

Kavklerjeva klet

Na obronkih Makol stoji več kot 200 let stara Kavklerjeva klet, ki je zaradi svoje arhitekture izjemen kulturni spomenik. Zaradi njene izjemne akustičnosti, naravnosti in romantičnosti, se v njej ob soju sveč odvijajo koncerti, poroke in druge kulturne prireditve.

 

Informacije

Makole, Dvorec Štatenberg
Štatenberg 89, 2321 Makole
T: +386 40 870 835
E: dvorecstatenberg@gmail.com
W: 
www.dvorecstatenberg.si

Nasveti za izlet - lokalna ponudba

Nastanitve
Kulinarika in vino
Znamenitosti

PARTNERJI