DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Le Phénix (SI)

Ansambel kljunastih flavt 'Le Phénix' je pred leti začel delovati v okviru Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom prof. Mateje Bajt, v sodelovanju z njenimi študentkami. Danes so dekleta že diplomantke in poleg profesorice tudi uveljavljene solistke. Posvečajo se izvajanju glasbe od srednjega veka do moderne na izvirnih zgodovinskih glasbilih s poudarkom na historični izvajalski praksi. Redno nastopajo na koncertih in festivalih po Sloveniji in Italiji, med drugim v Ciklu koncertov stare glasbe v Trstu, Festivalu srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani, Ciklu Koncerti ob svečah v Globodolu, Festivalu Musica Locopolitana v Škofji Loki, Ciklu glasbene mladine Jesenske serenade s koncerti širom Slovenije ter na Akademiji za glasbo. Predstavile so se tudi na mednarodnem kongresu REMA oktobra 2016 v Celju. Na koncertu ob dnevu stare glasbe bo zazvenela glasba za trio kljunastih flavt vse od srednjega veka do poznega baroka, na kopijah renesančnih in baročnih instrumentov.

Posnetek s koncerta EDEM 2017: 

http://www.seviqc-brezice.si/prispevki/evropski-dan-stare-glasbe-z-le-phnix.html

 

Mateja Bajt je s poukom kljunaste flavte pričela na Glasbeni šoli Radovljica pri Klemenu Ramovšu. Študij je nadaljevala pa na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri Hansu Marii Kneihsu na koncertni in pedagoški smeri. Leta 1994 je diplomirala iz glasbene pedagogike ter 1997 z enoglasno odliko zaključila magistrski študij na koncertni smeri iz kljunaste flavte. Za izjemen uspeh je prejela nagrado avstrijskega Ministrstva za znanost. Leta 1998 je na Dunaju zaključila še izredni študij s poudarkom na komorni in sodobni glasbi. Kot solistka, članica in vodja različnih ansamblov koncertira v Sloveniji in drugod po Evropi. Sodeluje z uglednimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Leta 2003 je izdala CD-ploščo z naslovom 'Podoba ljubezni' z glasbo francoskega baroka, ki je bila sprejeta s toplo kritiko v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. Po končanem študiju se je posvečala vzgoji najmlajših glasbenikov na kljunasti flavti na različnih glasbenih šolah. Izdelala je učni načrt za kljunasto flavto za program umetniške gimnazije in akademske stopnje. Od 2005 poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter kot docentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je bil leta 2009 uveden program kljunaste flavte. Vodi tudi poletne šole ter seminarje za učitelje in učence kljunaste flavte.

Una Košir je svojo glasbeno pot začela pri učiteljici kljunaste flavte Barbari Cefera na Glasbenem centru Edgar Willems in šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Mateji Bajt, kjer je z odliko opravila glasbeno maturo. Trenutno nadaljuje študij kljunaste flavte na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri isti profesorici. Redno se izpopolnjuje na seminarjih za kljunasto flavto, prejela pa je tudi več priznanj na tekmovanjih; na TEMSIG-u leta 2013 kot solistka zlato plaketo in prvo nagrado, leta 2015 zlato plaketo z ansamblom La dolce fiamma, na državnem tekmovanju leta 2016 pa je kot solistka prejela zlato plaketo, prvo nagrado in posebno priznanje za osvojenih 100 točk. Redno sodeluje z baročnim, simfoničnim in pihalnim orkestrom AG, nastopila pa je tudi z orkestrom Slovenske filharmonije na 1. filharmoničnem baročnem festivalu januarja 2015. Z istim orekstrom se je občintsvu v letošnjem letu predstavila z izvedbo Vivaldijevega koncerta v c-molu RV 441. Leta 2014 je na mednarodnem kongresu v Rimu pridobila pedagoško diplomo Willems, poleg študija poučuje tudi na Glasbenem centru Edgar Willems v Ljubljani.

Kristina Martinc je svojo glasbeno pot začela kot učenka prečne flavte na glasbeni šoli Grosuplje, kjer je zaključila nižjo stopnjo šolanja. Kasneje se je preusmerila na igranje kljunaste flavte pri učiteljici Suzani Paternost Žužek. Šolanje je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana pri prof. Mateji Bajt. Leta 2016 je pod mentorstvom iste profesorice uspešno zaključila študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in tako postala prva diplomantka na kljunasti flavti na omenjeni akademiji. Redno se udeležuje različnih seminarjev in poletnih šol za kljunasto flavto. Sodeluje v več ansamblih za staro glasbo (Hymnia, Capella Carniola, Tres Aves, Le Phénix), s katerimi redno koncertira na festivalih doma in v tujini. S komorno zasedbo Hymnia je za študijsko leto 2010/2011 prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. V času študija je sodelovala pri različnih projektih baročnega orkestra Akademije za glasbo, dejavna pa je tudi kot solistka. Od leta 2008 poučuje na glasbeni šoli Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani.