DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Le Concert de l'Hostel Dieu (FR)

Ansambel Le Concert de l'Hostel Dieu sestavlja solo vokalni ansambel in orkester, ki igra na historična glasbila. Letno izvedejo okrog šestdeset koncertov z večinoma baročnim vokalnim repertoarjem. Pogosto so gosti mednarodnih festivalov, njihove nastope pa zaznamuje moderen in dinamičen pristop k baročnemu repertoarju, ki mnogokrat vključuje še druge umetniške discipline. Razvijajo inovativne oblike in povezujejo ustno izročilo in 'klasični' repertoar. Njihova umetnost je drzna in izvirna. Poleg ustvarjanja in nastopanja se the Concert de l'Hostel Dieu posvečajo tudi podpori mladih umetnikov na začetku kariere. Za staro glasbo skušajo navdušiti mlado občinstvo in se zavzemajo za nastope v oddaljenih predelih, kjer je nabor kulturnih prireditev pogosto omejen.

Zasedba: Heather Newhouse - sopran, Stéphanie Varnerin - sopran, Anthea Pichanick - alt, Hugo Peraldo - tenor, Romain Bockler - bas, Reynier Guerrero - violina, Simon Pierre - violina, Sayaka Shinoda - viola, Adrien Carré - viola, Aude Walker-Viry - violončelo, Nicolas Janot - kontrabas, Caroline Huynh Van Xuan - orgle, Etienne Galletier - teorba, pod vodstvom Franck-Emmanuel Comte.

Posnetek otvoritvenega koncerta na festivalu Seviqc Brežice 2016: http://www.seviqc-brezice.si/video/posnetek-otvoritvenega-koncerta-seviqc-2016.html

 

Franck-Emmanuel Comte

Po opravljeni diplomi na lyonskem konservatoriju National Supérieur de Musique, kjer je študiral dirigiranje in kompozicijo, je Franck-Emmanuel Comte deloval kot zborovodja ali gost v različnih opernih hišah, kot so the Nantes Opera, the Lyon Opera in the Paris Opera Studio. Te izkušnje so mu pomagale še bolj razviti svojo glasbeno osebnost. Že od nastanka  the Concert de l'Hostel Dieu je njegov umetniški vodja in redno nastopa po večini glavnih evropskih mest in na številnih mednarodnih festivalih, kot so Ambronay, La Chaise Dieu, L’Île de France, Namur, Barcelona, Brežice, Rome Montserrat, Girona in Foligno.

Heather Newhouse-Peraldo, sopran

Kanadska sopranistka Heather Newhouse-Peraldo je zmagala že na številnih mednarodnih tekmovanjih, vključno z mednarodnim tekmovanjem v baročnem petju v Frovillu, kjer je osvojila prvo mesto. Kot članica Studio Opéra de Lyon je nastopila v različnih produkcijah v sezonah 2011, 2012 in 2013 (Ravel / Otrok in čarovnije, Shostakovich / Nos, Mozart / Čarobna piščal). Poleg udejstvovanja v operi že od leta 2008 sodeluje z ansamblom the Concert de l’Hostel Dieu kot glavna sopranistka.

Anthea Pichanick, alt

Anthea Pichanick je diplomirala na lyonskem konservatoriju National Supérieur de Musique. Redno prepeva pri zboru the Choeur de femmes Calliope, z ansamblom Concert de l’Hostel Dieu pa je že nastopila kot Ozias v oratoriju Juditha triumphans, v Vivaldijevi himni Gloria ter Nisi Dominus, in v Pergolesijevem Stabat Mater. Leta 2013 je z orkestrom in zborom Concert de l’Hostel Dieu posnela The Song of the Sibyl. Avgusta 2015 je zmagala na mednarodnem tekmovanju v baročnem petju v Innsbrucku v Avstriji.

Stéphanie Varnerin, sopran

Stéphanie Varnerin je od svojega debija dalje prejela že številne mednarodne nagrade. Na odru nastopa kot Mrs Martin v Calvinovi izvedbi Plešaste pevke, kot Caroline v Straussovem Netopirju, v Messagerjevi Véronique ali Lecoqovi Hči gospe Angot na Festivalu d’Aix-les-bains. Z ženevsko hišo Opéra-Studio interpretira Livietto v Livietta e Tracolo Pergolesija ali Colette v Le Devin du village Rousseauja. Redno nastopa z Le Collegium Orpheus, Les Folies du temps in l’orchestre Lamoureux.

Hugo Peraldo, tenor

Hugo Peraldo je začel peti že v mladih letih. Izobaževal se je pri Maîtrise du conseil général de la Loire, kjer se je učil tudi zborovskega dirigiranja in flavte. Ko zaključi s študijem na dijonskem konservatoriju pri mojstru Pierreu Caou, bo vodil orkestre in zbore. Redno poje in asistira Francku Emmanuelu Comteu v ansamblu Concert de l’Hostel Dieu.

Romain Bockler, bariton

Romain Bockler je z odliko zaključil magisterij stare glasbe na lyonskem National Supérieur de Musique. Je nagrajenec številnih mednarodnih tekmovanj in je osvojil tudi prvo nagrado mednarodnega tekmovanja v baročnem petju v Frovillu leta 2013. Na odru je sodeloval s številnimi dirigenti, kot so H. Niquet («Le Concert Spirituel»), J. Tubéry (»La Fenice»)  J.-M. Aymes («Le Concerto Soave »), J. Suhubiette («Ensemble Jacques Moderne», »Chœur de chambre«, «Les Éléments») in  L. Garcia Alarcon («Chœur de chambre de Namur»).

Sporočilo umetnikov

Franck-Emmanuel Comte že od nekdaj obožuje Georga Friedricha Händla, še posebno dela iz njegovega italijanskega obdobja. Italijanski slog je namreč še dodatno okrepil Händlov neverjetni talent, tako da je ustvaril nadvse mogočno glasbo, ki še danes sega v srca poslušalcev. Zato so Comte in ansambel Concert de l'Hostel Dieu skozi leta Händlu posvetili ogromno raziskovanja, koncertov in plošč. Tokrat so predstavili posebno izvedbo Dixit Dominus.

Več informacij o glasbenikih in ansamblu:

spletna stran

Facebook

Youtube

 

PARTNERJI