DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

La Lyra (SI/IT)

La Lyra:
Bor Zuljan (SI): renesančna kitara
Massimiliano Dragoni (I): tolkala

Nedavno ustanovljeni ansambel La Lyra se loteva različnih projektov, ki jih zasnuje in izvaja specialist za strunske inštrumente Bor Zuljan. Izvirni in redko izvajani programi ansambla se osredinjajo na dolgo obdobje renesanse ter ustvarjalen pristop združujejo z muzikološkim raziskovanjem. Ansambel je sodeloval s solisti, kot sta Pino De Vittorio in Jeffrey Thompson, in nastopil na nekaterih velikih evropskih festivalih.

Kitarist in lutnjist Bor Zuljan (1987) se posveča različnim glasbenim zvrstem ter išče sintezo med sodobno in staro glasbo, najrazličnejšimi glasbenimi tradicijami sveta, džezom in improvizacijo. Igra na razne kitare ter na stare in tradicionalne strunske inštrumente, kot so različne vrste lutenj, vihuela, arabska lutnja in tar. Sodeloval je že pri številnih krstnih izvedbah in se tudi sam ukvarja s kompozicijo ter raziskovanjem zvoka. Aktivno nastopa v različnih glasbenih zvrsteh.

Kot solist je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom Ženevskega konservatorija, orkestrom festivala Ernen ter skupino Geneva Camerata. Redno sodeluje s švicarsko skupino za sodobno glasbo Ensemble Contrechamps, igra v duu z Dušanom Bogdanovićem,  je pa tudi soustanovitelj projekta Detto il Gorzanis s pevcem Pinom De Vittoriom. S skupinami in glasbeniki, kot so William Dongois (Concert brisé), Jeffrey Thompson in Capella Mediterranea, je nastopil na odrih najpomembnejših evropskih festivalov, v Aziji in Afriki ter snemal za kanadsko založbo Doberman-Yppan. Je umetniški vodja festivala Dnevi stare glasbe, ki ga je leta 2011 ustanovil v sodelovanju z Ustvarjalnim središčem Abram.

Za Muzikološki inštitut ZRC SAZU je pripravil sodobno izdajo Druge knjige glasbe za lutnjo skladatelja Giacoma Gorzanisa, ki je pred kratkim izšla v zbirki Monumenta Artis Musicae Sloveniae.

Po maturi na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani iz džeza in klasike je študij nadaljeval pri Aniellu Desideriu v Koblenzu ter kasneje magistriral iz kitare (prof. Dušan Bogdanović) in lutnje (prof. Jonathan Rubin) na Visoki šoli za glasbo v Ženevi. Na isti šoli je končal specializacijo iz srednjeveške glasbe (prof. Francis Biggi), magisterij iz glasbene pedagogike ter istočasno kot asistent vodil raziskovalni projekt o improvizaciji fantazij na lutnji, s katerim tudi nadaljuje doktorski študij v sodelovanju s Centrom za renesančne študije Ricercar ter univerzo v francoskem Toursu. Dodatno se je izpopolnjeval pri Hopkinsonu Smithu, Eduardu Egüezu, Pascale Boquet in Alvaru Pierriju.

V Ženevi poučuje lutnjo, kitaro in improvizacijo ter predava in vodi mojstrske tečaje na inštitucijah, kot so Schola Cantorum Basiliensis, Juilliard School of Music, Fondazione Giorgio Cini v Benetkah ter Escuela Superior de Musica de Mexico. Je varovanec Ustanove Gallus. Več let je prejemal štipendijo Ministrstva za kulturo RS ter Lions kluba Vogrsko.

Tolkalist Massimiliano Dragoni (1978) je po vsem svetu veliko nastopal in snemal z različnimi ansambli, med drugim z zasedbami Lucidarium, Micrologus, Cappella della Pietà de’ Turchini (Cappella Napolitana), Complesso Barocco in Ensemble Elyma. Je magister srednjeveške filozofije – v magistrski disertaciji je preučeval Boethiusov vpliv na srednjeveško glasbeno teorijo. Na pomembnih evropskih glasbenih ustanovah redno predava in vodi mojstrske tečaje iz starih in tradicionalnih tolkal. Ni le ustanovni član ansambla Anonima Frottolisti in ustanovitelj akademije stare glasbe Resonars – Accademia di Arti Antiche, temveč tudi goreč preučevalec italijanske glasbe, plesa, ljudskega zdravilstva in kuharstva.

DOGODKI

 

PARTNERJI