DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Académie baroque européenne d'Ambronay

Kdaj: ponedeljek, 10. 7. 2017 ob 20:30

Naroči vstopnice:

10 - 25 €

Festibus: Odhod ob 18:15 izpred Hale Tivoli. Cena prevoza je 10€.

Academie baroque européenne d'Ambronay (FR):

 

Kerstin Dietl: sopran

Aurora Peña: sopran

Deborah Cachet: sopran

Alberto Miguélez-Rouco: kontratenor

Jonas Descotte: kontratenor

Clément Debieuvre: visoki tenor

Etienne Duhil de Bénazé: tenor

Jean-Christophe Lanièce: basbariton

Renaud Bres: basbariton

Kinga Ujszaszi: violina

Alice Earll: violina

Isabel Soteras Valenti: violina

Ida Meidell Blylod: violina

Han Sol Lee: violina

Alba Encinas Gonzalez: viola

Zeno Scattolin: viola

Sevastyana Leonova: viola

Mathias Ferre: viola da gamba

Katharina Litschig: basovska violina

Jadran Duncumb: teorba

Inés Moreno Uncilla: čembalo

 

Paul Agnew: dirigent

 

Sporočilo umetnikov obiskovalcem

Pridite poslušat izjemne mlade glasbenike iz najboljših konservatorijev stare glasbe v Evropi! Pod vodstvom pevca in dirigenta Paula Agnewa bodo izvedli Purcellovo mojstrovino Didona in Enej ter Desmarestovo Didono.

O projektu

22. zasedba ambronayske glasbene akademije Academie baroque européenne d'Ambronay igra pod vodstvom dirigenta Paula Agnewa, ki je tokrat prvič hkrati v vlogi glasbenega vodje, režiserja in nadzornika učnega procesa.

Agnew, ki deluje tudi kot dirigent ansambla Les Arts Florissants, je za to priložnost sestavil čudovit program, ki navdih črpa iz zgodbe o Didoni, kartažanski kraljici. Za predjed nam ponuja odlomke iz opere Didona francoskega baročnega glasbenika in skladatelja Henrya Desmaresta, za glavno jed pa opero Didona in Enej angleškega baročnega skladatelja in organista Henrya Purcella.

Ljubezenska zgodba o kraljici Kartagine in trojanskemu vojščaku je velikega angleškega skladatelja Purcella navdihnila, da je ustvaril brezčasno delo, ki ga še danes izvajajo na največjih opernih odrih po svetu.

Zaradi skromnega obsega (okrnjeni orkester jo izvede v manj kot uri) predstavlja idealno učno gradivo za mlade glasbenike. Glasba je izredna od začetka do konca – vse od francoske uverture pa do Didonine končne tožbe ‘Ko bom ležala v zemlji’. Delo je glasbeno raznoliko, nenehno prehaja iz arij v duete in iz zborovskega petja v instrumentalne plese, hkrati pa gre za gledališki biser, ki pevcem omogoča, da se izrazijo tako vokalno kot dramsko.

V zasedbi je 9 pevcev in 12 glasbenikov, vključno z duom Repicco.

Académie baroque européenne d’Ambronay (FR)

22. zasedba ambronayske glasbene akademije Academie baroque européenne d'Ambronay igra pod vodstvom dirigenta Paula Agnewa, ki je tokrat prvič hkrati v vlogi glasbenega vodje, režiserja in nadzornika učnega procesa.

Program dogodka

 

Henry Desmarest (1661–1741):

DIDON TRAGEDIE. MISE EN MUSIQUE

Par Monsieur DESMAREST

 

Henry Purcell (1659–1695):

Dido and Aeneas (1689)

 

Za otvoritev programa je Paul Agnew izbral več odlomkov iz Desmarestove Didone. To tragično opero se redko uprizarja, a je bila zelo lepo sprejeta na premieri v pariški Académie Royale de Musique leta 1693, le štiri leta po Purcellovi operi. Glasba je čudovita, libreto pa glavni pevki omogoča upodobitev mogočne ženske figure. Nocojšnji koncert je javna predstavitev izobraževalnega projekta, v katerem sodelujejo mladi glasbeniki, ki se udeležujejo trenutne zasedbe ambronayske glasbene akademije. Ti mladi virtuozi – izbrani so bili izmed najboljših v Evropi – so obe operi vadili na intenzivnih pripravah najprej v francoskem Ambronayu (Ambronay Cultural Encounter Center) in nato v italijanski Paviji (Collegio Ghislieri). Posvetili so se poglobljenemu študiju izraznosti, teatralnosti in retorike kot tudi tehničnih zahtev izvajanega repertoarja.

Besedila skladb najdete v Koncertnem listu

Lokacija

Brežice, Grad Brežice

Dvonadstropni grad je najmogočnejša stavba v Brežicah, zgrajena sredi 16. stoletja, na mestu kjer je stal grad, porušen med vseslovenskim kmečkim uporom leta 1515. V mirnejših časih je plemiška rodbina Attems grad spremenila v rezidenco.

PARTNERJI

FESTIBUS

Cena avtobusne povezave s koncerti iz Ljubljane in Zagreba znaša 10€. Odhod izpred Hale Tivoli in Dvorane Lisinski.