DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Jeruzalem, Cerkev Žalostne Matere Božje

Cerkev je bila zgrajena v 1652, poimenovali si jo po podobi Žalostne Matere božje (original bi naj prinesli križarji ali romarji iz Jeruzalema v 13. stoletju), ki je na glavnem oltarju. Na desnem stranskem oltarju je slika papeža Urbana II., začetnika križarskih pohodov.

V 12. stoletju, ko je na tem območju bival nemški križarski red, je svoje ime dobil tudi biser Ljutomersko - Ormoških goric - slovenski Jeruzalem. Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v današnji izraelski in palestinski Jeruzalem. Kraj je dobil ime po sliki Žalostne Matere Božje, prinešene iz izraelskega in palestinskega Jeruzalema in kopija slike še danes krasi glavni oltar cerkve Žalostne matere Božje. V bližini cerkve je Babji klanec, kjer so domačinke davnega leta 1664 premagale turško četo, ki se je vračala iz boja pri St. Gothardu – Monoštru.

Jeruzalem

www.jeruzalem.si

Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v Sveto deželo.

Jeruzalem leži v Prlekiji, pokrajini v SV Sloveniji, ki meji na Avstrijo in Prekmurje na severu ter Hrvaško na jugu. Je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč ter kasačev. Je zibelka znamenitih mož kot so jezikoslovec Franc Miklošič, filmski ustvarjalec Karel Grossmann, lirski pesnik Stanko Vraz, skladatelj Slavko Osterc in akademski slikar Ante Trstenjak.

Vinska cesta Jeruzalem

Idealne lege za različna vina omogočajo proizvodnjo vin najvišjih kakovosti. Narava ob Vinski cesti Jeruzalem v vseh letnih časih zažari v prav posebni intenziteti barv in oblik. Potovanje po vinski cesti je možno peš, z bagerlijem, z avtomobilom, s kolesom ali z avtobusom.

Ljutomer

Ljutomer, osrčje Prlekije, se kot naselje omenja že leta 1249. Ideja o Zedinjeni Sloveniji je zaživela leta 1868 na I. slovenskem taboru prav v Ljutomeru. Ljutomerske gorice slovijo po vrhunskih vinih in pristni prleški kulinarki.

Informacije

Jeruzalem, Cerkev Žalostne Matere božje
Jeruzalem 8, 2259 Ivanjkovci

LTO Prlekija Ljutomer
Jureša Cirila 4, 9240 Ljutomer
T: +386 2 719 45 45
E: info@jeruzalem.si
W:www.jeruzalem.si
F: www.facebook.com/ticljutomer

Visit Jeruzalem

W: visitjeruzalem.com/

PARTNERJI