DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Hortus Musicus (AT)

Christa Mäurer: sopran

Waltraud Russegger: mezzosopran

Michael Gerzabek: tenorino

Michael Nowak: tenor

Günter Mattitsch: bariton

Dietmar Pickl: bas

 

O umetnikih 

Ansambel Hortus Musicus Klagenfurt je bil ustanovljen kot vokalni in inštrumentalni ansambel za staro glasbo. Sprva se je zbor osredotočal na izvajanje gotske in burgundske glasbe (Dufay, Ockeghem, Pierre de la Rue, Josquin des Prez idr.) ter znanih skladateljev italijanske renesanse (Palestrina, Marenzio, Gabrieli, Arcadelt, Vecchi in zlasti Monteverdi). Za izvedbo in posnetek madrigalske komedije »L'Amfiparnaso« Orazia Vecchija je ansambel prejel umetniško priznanje dežele Koroške za glasbo.

Zanimanje za sodobno glasbo je stopilo v ospredje s praizvedbo opere Dietra Kaufmanna »Volksoper« na Dunajskih slavnostnih tednih (Wiener Festwochen) leta 1984, kjer je ansambel Hortus Musicus sodeloval s pevskimi in igralskimi vložki. Vse odtlej sta renesančna in sodobna glasba nasprotna vidika njihovega ustvarjanja.

Ko je bil leta 1990 zbor razpuščen, ga je nadomestil ansambel petih pevcev solistov, ki so se še intenzivneje posvetili sodobni glasbi; na tekmovanju C. A. Seghizzi v italijanski Gorici so osvojili prvo nagrado.

Po drugi strani se je ansambel potopil tudi v glasbo renesanse: madrigalska komedija »Pojedina (Festino)« Adriana Banchierija je dobila odrsko uprizoritev; Banchierijeva »Beneška barka za Padovo (La Barca di Venetia per Padova)« je bila vključena v televizijsko produkcijo ORF; »L'Amfiparnaso« Orazia Vecchija je dobil lutkovno preobrazbo (lutke: Breda Varl) – predstavo, ki jo je režiral Alfred Meschnigg, so uprizorili na več lokacijah po Avstriji, Nemčiji in Italiji.

Gostovanja po Avstriji in tujini (Italija, Slovenija, Hrvaška, Poljska, Nemčija, Turčija) in udeležba na glasbenih festivalih (Varšavski festival stare glasbe, Glasbeni festival Bursa v Turčiji, Zagrebški poletni festival, Koroško poletje, Dunajski slavnostni tedni, Štajerska jesen, Festival stare glasbe Trigonale, Glasbena srečanja v Benetkah, Herrenhausenski slavnostni tedni v Hannovru, Dunajska dolga noč novih zvokov) kažejo pomen vodilnega vokalnega sestava za staro in sodobno glasbo na Koroškem.

Od leta 1972 je ansambel izvedel okoli 400 glasbenih programov, od tega ansambel solistov 250.

 

Christa Mäurer – sopran

Rojena leta 1971 v Beljaku. Zaposlena je kot vzgojiteljica v vrtcu za otroke s posebnimi potrebami. Na Šoli za glasbo v Beljaku se je učila violine, na Koroškem konservatoriju v Celovcu pa je pri prof. Simon- Dietrichovi končala študij petja. Članica ansambla Hortus Musicus je od leta 1995. 

Günter Mattitsch – bariton/vodja

Rojen leta 1947. Dela kot zdravnik splošne medicine, homeopatije in sistemske družinske terapije v Celovcu. Petje, čelo in klavir je študiral v Celovcu in na Dunaju. Leta 1972 je ustanovil vokalni in inštrumentalni ansambel Hortus Musicus Klagenfurt ter ga vodil do leta 1989. Nato je prevzel vodstvo ansambla solistov Hortus Musicus, ki se osredotoča na renesančno in sodobno glasbo. Leta 1985 se je vpisal na študij kompozicije pri prof. Dietru Kaufmannu v Celovcu. Na mednarodnem skladateljskem tekmovanju Bachove akademije v Stuttgartu je osvojil prvo nagrado s skladbo »V njih je bila zemlja (Es war Erde in ihnen)« (Paul Celan). Na mednarodnem zborovskem tekmovanju Seghizzi v Gorici je bil leta 1991 nagrajen tudi njegov »Triptih Paula Celana«.

Michael Gerzabek – tenorino

Petje je študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Je diplomirani učitelj glasbe in inštrumentov z magisterijem. Med študijem se je preživljal s petjem v zborih in vokalnih skupinah. Kasneje je nastopal z znanimi dirigenti in umetniškimi vodji v operah, od klasičnih do modernih in v vseh žanrih. Trenutno deluje kot samostojni pevec (tenorino) v okviru različnih ansamblov in kot solist posvetne in sakralne glasbe.

Michael Nowak – tenor

Rojen leta 1967 v Beljaku. Klavirja se je začel učiti na Šoli za glasbo v Beljaku. Študiral je na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Na Konservatoriju mesta Dunaj je študiral džez  pri Rolandu Batiku. Trenutno poučuje glasbo na gimnaziji v Beljaku. 

Dietmar Pickl – bas

Basovski glas ansambla Hortus Musicus od leta 1974. Tri leta je bil zaposlen kot učitelj na osnovni šoli. Petje je študiral pri Ludwigu Webru na akademiji Mozarteum v Salzburgu. Operni buffo bas na Dunaju (Dunajska komorna opera) in v Hannovru (Državna opera Spodnje Saške). Poučuje filozofijo na gimnazijah in na univerzi v Celovcu (Univerza Alpe Adria). 

Waltraud Russegger – mezzosopran/alt

Rojena v Celovcu. Študirala je na Koroškem konservatoriju v Celovcu (vokal in violino). Mojstrske tečaje je opravila pri Kurtu Equiluzu, Thomasu Quasthoffu, Helmutu Rillingu in Iris Vermillion. Kot solistka altistka je koncertirala z deli J. S. Bacha, W. A. Mozarta, G. Mahlerja, G. F. Händla. Glasbeniki in ansambli, s katerimi je sodelovala: R. Buchbinder, S. Cambreling, J. Döller, J. Ebenbauer, B. Furrer, M. Landerer, J. Prinz, M. Schmidt; Bamberški simfoniki, SWR-Sinfonieorchester, Sinfonietta Baden, Capella Leopoldina, Ensemble La Partita, Klangforum Wien, ansambel recherche; vokalni ansambel NOVA (Dunaj). Članica Hortus Musicus je od leta 1995. Intenzivno se posveča sodobni glasbi. 

Več o ansamblu:

www.hortusmusicus.at 

DOGODKI

 

PARTNERJI