DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Guerra Amorosa (IT)

Raffaele Tiseo: viola d’amore
Gianni La Marca: bariton
Marco Ottone: viola da gamba

*******

Guerra Amorosa je italijanski godalni trio, ki ga sestavljajo Raffaele Tiseo, Gianni la Marca in Marco Ottone. Sodelovali so z nekaterimi najpomembnejšimi italijanskimi in evropskimi izvajalci stare glasbe ter snemali za Deutsche Harmonia Mundi, Deutsche Grammophone, Sony Classics, Tactus, Cantus, Bongiovanni in Baryton. Nastopali so na večjih festivalih in najpomembnejših koncertnih odrih: Mozarteum Salzburg, Wiener Konzerthaus, Palais de Beaux Arts v Bruslju, Teatro Liceu v Barceloni, Auditorium Parco della Musica v Rimu, Teatro La Fenice v Benetkah in drugi.Guerra Amorosa je nov projekt, ki združuje tri inštrumente, ki so med seboj glede na svojo naravo močno povezani, se pa glasbena literatura z njihovim fenomenom v resnici ni nikoli ukvarjala. Nocojšnji program, spretno prilagojen posebnostim vsakega instrumenta, gradi na Haydnovih triih in divertimentu, ki je bil prvotno napisan za bariton, violo in violončelo. Trio Guerra Amorosa je pobudila želja, da ustvarimo izvirno, a vseeno novo zasedbo, tako da smo parte za bariton in violo prilagodili za bariton in violo d'amore in violončelo nadomestili z violo da gamba, kar je bila tudi v Haydnovem času povsem običajna izvajalska praksa. Na našem repertoarju so trio Tommasinija, sonate za violo d'amore Borghija in Rusta in nenazadnje Abelovo sonato. V nekaterih kontekstih opazimo tudi italijanskega Boccherinija. Guerra Amorosa je italijanski godalni trio, ki ga sestavljajo Raffaele Tiseo, Gianni la Marca in Marco Ottone, ki sodelujejo z nekaterimi najpomembnejšimi italijanskimi in evropskimi interpreti zgodnje glasbe.

http://www.guerraamorosa.com/

Raffaele Tiseo je diplomiral iz violine in kompozicije z najvišjimi ocenami; sodeloval je z l'Orchestra Nazionale della RAI di Torino, I Virtuosi Italiani, Orchestra Sinfonica del Teatro Verdi di Salerno, Orchestra da Camera di Brno, Orchestra del Teatro di Presov, Orchestra del Teatro di Odessa, Accademia Strumentale di Roma, Orchestra Sinfonica della Transilvania, Orchestra del Teatro di Tirana, Orkester Sinfonica e da Camera dell'ISBES, Orkester "I Musici Sanniti", Orkester Sinfonica "Lualdi", Orkester Regionale Campana. Več let se je posvečal študiju izvajalske prakse glasbe 17. in 18. stoletja na baročni violini z Enricom Gattijem in Chiaro Banchini. Kot član je sodeloval z različnimi komornimi in orkestrskimi zasedbami, kot so Musica Antiqua Toulon, The Academy, I Filarmonici di Verona, Collegium Pro Musica, Il Rossignolo, Dolce & Tempesta, Le Musiche Nove, Ensemble Barocco di Napoli in Modo Antiquo.

Gianni La Marca je v Rimu študiral violončelo in violo da gamba pri Mariu Centurioneju in Paolu Pandolfiju. Tri leta se je udeleževal mojstrskih tečajev Jordija Savala v Italiji in Španiji. Udeležil se je več kot 15 mednarodnih glasbenih tečajev po vsem svetu in zmagal na 3 mednarodnih tekmovanjih za glasbeno interpretacijo. 20 let je sodeloval z različnimi italijanskimi orkestri in posnel več kot dvajset zgoščenk. Igra violončelo in violo da gamba in je kot solist in komorni glasbenik nastopil na več kot tisoč koncertih po vsem svetu. Od leta 2012 je lastnik ter umetniški in tehnični direktor založbe Baryton, ki prvenstveno izdaja staro in klasično glasbo. Violo da gamba je poučeval na konservatorijih Latina, Lecce in Bari, violončelo pa na različnih glasbenih šolah. Je ustanovni član Guerra Amorosa.

Marco Ottone je glasbenik in izdelovalec instrumentov, ki se poglobljeno posveča stari glasbi in njenim instrumentom. Violo da gamba je študiral na Conservatorio di Musica Ottorino Respighi v Latini pri Claudii Pasetto, Gianniju La Marca in Noelii Reverte. Na mojstrskih tečajih se je izpopolnjeval pri nekaterih pomembnejših gambistih: Paolu Pandolfiju, Pereu Rosu, Wielandu Kujiknu, Cristophu Coinu in Juanu Manuelu Quintani. Koncertiral je na festivalih v Italiji in Evropi: Il Rinascimento suona Giovane (Villa d'Este, Tivoli), Campus Internazionale di Musica, Festival "Le Forme del Suono", Fondi, Echi Lontani, Barocco Europeo, Vallinmusica, Stagione Concertistica del Palladium, Meylan - Société Française de Viole de Gambe, Sponz Fest, Barocco Festival di Brindisi in drugi. Je stalen član Guerra Amorosa in soustanovitelj drugih zasedb, kot so La Pellegrina, ContrArco Consort, Comes Amoris in Bandantica di Segni.