DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Festivalski predtakt

Kdaj: sobota, 20. 8. 2022 ob 19:00 Polno zasedeno

Messa di voce (SI)

Urška Cvetko: kljunasta flavta
Mojca Jerman: violina
Izidor Erazem Grafenauer: baročna kitara, teorba

Gostja večera
Johanna Lopez Valencia (CO): viola da gamba

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

Sporočilo umetnikov obiskovalcem

V raziskovanju zgodnjega baroka se na stičišču baroka in renesanse s svojo živahnostjo, navihanostjo pa tudi dramatiko pojavi žanr, čigar pomembnost danes velikokrat spregledamo. Fantastični stil ali »Stylus fantasticus« postavlja temelje za kasnejše glasbeno ustvarjanje z rojstvom inštrumentalne canzone oz. sonate, posledično tudi suite, koncerta, koncerta grossa, opere, bassa continua, itd. Sladkost in nagajivost flavt se prepleta z virtuozno plemenitostjo violine, ritmični utrip baročne kitare in aristokratske teorbe pa vse skupaj združuje v ambivalentno osnovo, značilno za obdobje, ki ne spada ne sem, ne tja.

 

Poslanstvo ansambla

Ansambel se s projektom poklanja skladateljem, ki so bili pionirji svojega časa, ga zaznamovali ter prispevali k pomembnim spremembam v glasbenem razvoju klasične glasbe do danes. Odlikuje jih bogata domišljija in čutnost, hkrati pa puščajo odprt prostor za glasbenikov lastni izraz.

 

Snemanje: Radio Slovenija

Program dogodka

Klepet z ansamblom Messa di voce (SI)

 

Vprašanja umetnikom

Z vprašanji umetnikom in njihovimi odgovori želimo obiskovalcem približati vlogo umetnikov v družbi, njihove poglede in delo. Na predtaktu bo premalo časa, da se dotaknemo vsega, kar vas zanima. Obiskovalci predtakta ste povabljeni, da pogovor osredotočite na tista vprašanja, ki so za vas bolj zanimiva. Vabljeni ste, da nam predhodno posredujete dodatna vprašanja, ki jih bomo predstavili našim umetnikom. Vse odgovore umetnikov bomo zbrali v posebni publikaciji, ki jo bomo izdali ob zaključku letošnjega festivala. Svetovalki pri oblikovanju vprašanj sta Vesna Volk (Radiotelevizija Slovenija) in Marina Žlender (Revija Glasna).

Vprašanja so oblikovana v treh sklopih: umetnik kot oseba (kako izgleda vaš običajen dan, ko niste na potovanju, kako izgleda vaše delo na instrumentu, kako izgleda vaše delo z mladimi in kako dojemate njihov odnos do glasbe, kako jim jo posredujete), priprava programa (kako načrtujete programski koncept, kje in kako zajemate ideje za oblikovanje koncertnega programa in s kakšnimi ovirami se srečujete, kako oblikujete koncertni program, kako se srečujete z drugimi umetniki, kako se vključujete v druge ansamble in kako izgleda, ko sestavljate svoj ansambel, kako pristopate do arhivov in kako jih raziskujete, kako vas sprejemajo ustanove, ki skrbijo za to kulturno dediščino, in s kakšnimi težavami se soočate v fazi, ko iščete in izbirate dela za program), moč umetnosti (kako lahko glasba in katerakoli druga umetnost prispeva v boljšo družbo, kakšen je vpliv umetnosti na izzive politike in varovanja okolja, kako lahko umetnost kljubuje nasilju države nad svobodo izražanja, kakšne so vaše izkušnje, kako vidite prihodnost umetnosti in kakšna je njena vloga pri oblikovanju družbe v naslednjih stoletjih, kako vidite v naslednjih desetletjih razvoj področja, ki mu pravimo stara glasba).

Lokacija

Grad Snežnik

Romantični grad Snežnik na Notranjskem je eden najlepših v Sloveniji. Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred sto petdesetih let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in opremo iz druge polovice 19. stoletja.

PARTNERJI