DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Festivalski predtakt

Kdaj: torek, 16. 8. 2022 ob 19:00

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

Federico Toffano (IT)

violončelo

Sporočilo umetnika obiskovalcem

Zelo sem vesel, da lahko prvič odigram baročni recital za violončelo solo v Sloveniji na gradu Bogenšperk. Izbral sem program, ki povezuje dve slavni suiti za violončelo nemškega skladatelja Johanna Sebastiana Bacha z nekaterimi skladbami manj znanih italijanskih avtorjev, ki so v drugi polovici 17. stoletja postavili violončelo kot solo instrument. Do prve polovice tega stoletja je imel violončelo predvsem vlogo spremljave: continuo. Samo violi da gamba je bila zaupana vloga solista. Stvari so se s tem spremenile. Zanimivo bo odkrivati, kako različni so slogi posameznih italijanskih skladateljev, ki prihajajo iz različnih italijanskih regij in mest: od Benetk do Sicilije, skozi Bologno in Neapelj.

 

Moje umetniško poslanstvo

Moje poslanstvo je, da obiskovalci po koncertu prinesejo domov spomin, gesto, čustvo in da ga bo potem poglobijo v lastno izkušnjo. To mora biti vloga vsakega umetnika: navdušiti ljudi, da bodo poslušali novo glasbo, nove žanre in repertoarje ter si tako pridobili vse bolj ozaveščeno »uho«. Umetnik bo tako vedno bolj zadovoljen in njegov študij vse bolj poglobljen, da bo zadostil potrebam javnosti. Glasba je strast tako za tiste, ki jo ustvarjajo in interpretirajo, kot za tiste, ki jo poslušajo.

 

Snemanje: Radio Slovenija

Program dogodka

Klepet s Federicom Toffanom (IT)

 

Vprašanja umetniku

Z vprašanji umetnikom in njihovimi odgovori želimo obiskovalcem približati vlogo umetnikov v družbi, njihove poglede in delo. Na predtaktu bo premalo časa, da se dotaknemo vsega, kar vas zanima. Obiskovalci predtakta ste povabljeni, da pogovor osredotočite na tista vprašanja, ki so za vas bolj zanimiva. Vabljeni ste, da nam predhodno posredujete dodatna vprašanja, ki jih bomo predstavili našim umetnikom. Vse odgovore umetnikov bomo zbrali v posebni publikaciji, ki jo bomo izdali ob zaključku letošnjega festivala. Svetovalki pri oblikovanju vprašanj sta Vesna Volk (Radiotelevizija Slovenija) in Marina Žlender (Revija Glasna).

Vprašanja so oblikovana v treh sklopih: umetnik kot oseba (kako izgleda vaš običajen dan, ko niste na potovanju, kako izgleda vaše delo na instrumentu, kako izgleda vaše delo z mladimi in kako dojemate njihov odnos do glasbe, kako jim jo posredujete), priprava programa (kako načrtujete programski koncept, kje in kako zajemate ideje za oblikovanje koncertnega programa in s kakšnimi ovirami se srečujete, kako oblikujete koncertni program, kako se srečujete z drugimi umetniki, kako se vključujete v druge ansamble in kako izgleda, ko sestavljate svoj ansambel, kako pristopate do arhivov in kako jih raziskujete, kako vas sprejemajo ustanove, ki skrbijo za to kulturno dediščino, in s kakšnimi težavami se soočate v fazi, ko iščete in izbirate dela za program), moč umetnosti (kako lahko glasba in katerakoli druga umetnost prispeva v boljšo družbo, kakšen je vpliv umetnosti na izzive politike in varovanja okolja, kako lahko umetnost kljubuje nasilju države nad svobodo izražanja, kakšne so vaše izkušnje, kako vidite prihodnost umetnosti in kakšna je njena vloga pri oblikovanju družbe v naslednjih stoletjih, kako vidite v naslednjih desetletjih razvoj področja, ki mu pravimo stara glasba).

Lokacija

Grad Bogenšperk

Grad Bogenšperk je eden najpomembnejših renesančnih gradov na Slovenskem in dom enega najpomembnejših mož naše preteklosti, Janeza Vajkarda Valvasorja.

PARTNERJI