DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Festivalski predtakt

Kdaj: nedelja, 14. 8. 2022 ob 19:00

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

OperArija (SI)

Petra Vrh Vrezec: sopran
Al Vrezec: bariton
Gregor Klančič: orgle

Sporočilo umetnikov obiskovalcem

Vsa ta leta smo brskali po bogati glasbeni zakladnici z uglasbenimi molitvami Ave Marija, enimi z občudovanja vrednim duhovnimi globinami, drugimi navihanimi in kipečimi od radoživosti življenja. Pestrost skladateljev, ki so napisali skladbe Ave Maria, nas je presenečala. Besedilo Ave Maria je uglasbil skoraj sleherni skladatelj, tudi največji med njimi. Železni repertoar so tri uglasbitve, Gounod-Bach, Schubert in Caccini, ki so jih v neštetih različicah izvajali najslavnejši klasični in estradni glasbeniki. Ave Marije drugih skladateljev pa boste že težje zasledili na zgoščenkah ali YouTube kanalu, večino celo nikoli. Zato je bilo vznemirljivo posegati po vsaki novi uglasbeni »molitvi«, saj se nam je zdelo, da vedno znova orjemo praizvedbeno ledino, ob kateri se prvič zazrti v glasbeno delo čudimo pestrosti idej, načinov doživljanja besedila in duhovni naravnanosti skladatelja. Sčasoma je zorela in končno dozorela ideja, da to posnamemo in glasbeno zapuščino delimo z občudovalci Božje matere in glasbe, ki jo je le-ta navdahnila.

 

Moje umetniško poslanstvo

Moje glasbeno poslanstvo sledi več tirnicam; Pri sakralnih koncertnih si želim predvsem da ljudi “začarati” in jih z brezčasnimi melodijami ponesti daleč stran, v svet brez skrbi in žalosti. Pri opernih koncertih želim operno zvrst priljubiti ljudem, ki nimajo stika s to vrsto glasbe – predvsem želim, da pristno doživijo igro, strast opernih junakov in dinamiko premikanja, izražanja. Najnovejši “tir” pa so koncerti s temami iz narave, s katerimi ljudem sporočam, kako lepi sta, glasba in narava, in kako pomembno je, da jima znamo prisluhniti in predvsem naravo spoštovati. In še ena pot mi je draga – otroške izobraževalne predstave, s katerimi najzahtevnejši in pristni publiki približam klasično glasbo, kar mi daje upanje, da ima klasična glasba in opera še lepo prihodnost.

Petra Vrh Vrezec

Vinar koncertov Seviqc Brežice 2022: Družina Jakončič, Kozana, Goriška brda

Program dogodka

Klepet z ansamblom OperArija (SI)

 

Vprašanja umetnikom

Z vprašanji umetnikom in njihovimi odgovori želimo obiskovalcem približati vlogo umetnikov v družbi, njihove poglede in delo. Na predtaktu bo premalo časa, da se dotaknemo vsega, kar vas zanima. Obiskovalci predtakta ste povabljeni, da pogovor osredotočite na tista vprašanja, ki so za vas bolj zanimiva. Vabljeni ste, da nam predhodno posredujete dodatna vprašanja, ki jih bomo predstavili našim umetnikom. Vse odgovore umetnikov bomo zbrali v posebni publikaciji, ki jo bomo izdali ob zaključku letošnjega festivala. Svetovalki pri oblikovanju vprašanj sta Vesna Volk (Radiotelevizija Slovenija) in Marina Žlender (Revija Glasna).

Vprašanja so oblikovana v treh sklopih: umetnik kot oseba (kako izgleda vaš običajen dan, ko niste na potovanju, kako izgleda vaše delo na instrumentu, kako izgleda vaše delo z mladimi in kako dojemate njihov odnos do glasbe, kako jim jo posredujete), priprava programa (kako načrtujete programski koncept, kje in kako zajemate ideje za oblikovanje koncertnega programa in s kakšnimi ovirami se srečujete, kako oblikujete koncertni program, kako se srečujete z drugimi umetniki, kako se vključujete v druge ansamble in kako izgleda, ko sestavljate svoj ansambel, kako pristopate do arhivov in kako jih raziskujete, kako vas sprejemajo ustanove, ki skrbijo za to kulturno dediščino, in s kakšnimi težavami se soočate v fazi, ko iščete in izbirate dela za program), moč umetnosti (kako lahko glasba in katerakoli druga umetnost prispeva v boljšo družbo, kakšen je vpliv umetnosti na izzive politike in varovanja okolja, kako lahko umetnost kljubuje nasilju države nad svobodo izražanja, kakšne so vaše izkušnje, kako vidite prihodnost umetnosti in kakšna je njena vloga pri oblikovanju družbe v naslednjih stoletjih, kako vidite v naslednjih desetletjih razvoj področja, ki mu pravimo stara glasba).

Lokacija

Brežice, Slomškov dom

V starem mestnem jedru Brežic, na današnjem naslovu Brežice, Kržičnikova 2, je bila leta 1824 zgrajena osnovna šola z dvema razredoma. Lastnik in graditelj osnovne šole je bila Župnija Svetega Lovrenca, v času gradnje pa je bil župnik Ignacij Fuks. Šola je bila pritlična in je bila kamnita.

PARTNERJI