DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Festivalski predtakt

Kdaj: petek, 12. 8. 2022 ob 19:00

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

Andrej Jovanić (RS)

francoska teorba, baročna kitara

Sporočilo umetnika obiskovalcem

Predstavljajmo si tipičen poletni večer v Versaillesu leta 1686: Njegovo veličanstvo se dolgo sprehaja po svojih vrtovih; vedno gre spat ob osmih in večerja v svoji postelji ob desetih; običajno pokliče de Viséeja ob devetih, da igra [francosko teorbo] in kitaro (iz časopisa Philippe de Courcillon, Marquis de Dangeau). Robert de Visée začne igrati v nežnem in sladkem a-molu, nadaljuje v veselem C-duru, nato pa resnem in veličastnem g-molu, božanskem d-molu, pastoralnem A-duru, zaljubljenem e-molu, samotarskem in melanholičnem h-molu (po značaju tonalitet, Marc-Antoine Charpentier, Règles de Composition, 1682). Njegova kraljeva visokost uživa v užitkih veličastne allemande, prefinjene courante, graciozne sarabande, hitre gigue, trepetajoče gavote, elegantnega menueta, zapeljive passacaille, eksotične chaconne. Ali je možno, da to dogajanje predstavlja en večer, eno uro v prisotnosti veličastnega Roberta de Viséeja?

 

Moje umetniško poslanstvo

Odraščal sem ob glasbi srednjega veka, renesanse in baroka – moj oče Milan Jovanić je igral lutnjo in kitaro. Glasba pripoveduje večno zgodbo, ki je besede ne morejo opisati. Stara glasba ima navdihujočo strast do učenja, zagotavlja potrebno osnovo za nove umetniške dosežke in sodobno predstavitev zgodovinsko utemeljene glasbene interpretacije. Moje poslanstvo je z občinstvom skozi glasbo doseči neposredno izkušnjo bližine, užitka in prepoznavnosti preteklih časov.

 

Snemanje: Radio Slovenija

Program dogodka

Klepet z Andrejem Jovanićem (RS)

 

Vprašanja umetniku

Z vprašanji umetnikom in njihovimi odgovori želimo obiskovalcem približati vlogo umetnikov v družbi, njihove poglede in delo. Na predtaktu bo premalo časa, da se dotaknemo vsega, kar vas zanima. Obiskovalci predtakta ste povabljeni, da pogovor osredotočite na tista vprašanja, ki so za vas bolj zanimiva. Vabljeni ste, da nam predhodno posredujete dodatna vprašanja, ki jih bomo predstavili našim umetnikom. Vse odgovore umetnikov bomo zbrali v posebni publikaciji, ki jo bomo izdali ob zaključku letošnjega festivala. Svetovalki pri oblikovanju vprašanj sta Vesna Volk (Radiotelevizija Slovenija) in Marina Žlender (Revija Glasna).

Vprašanja so oblikovana v treh sklopih: umetnik kot oseba (kako izgleda vaš običajen dan, ko niste na potovanju, kako izgleda vaše delo na instrumentu, kako izgleda vaše delo z mladimi in kako dojemate njihov odnos do glasbe, kako jim jo posredujete), priprava programa (kako načrtujete programski koncept, kje in kako zajemate ideje za oblikovanje koncertnega programa in s kakšnimi ovirami se srečujete, kako oblikujete koncertni program, kako se srečujete z drugimi umetniki, kako se vključujete v druge ansamble in kako izgleda, ko sestavljate svoj ansambel, kako pristopate do arhivov in kako jih raziskujete, kako vas sprejemajo ustanove, ki skrbijo za to kulturno dediščino, in s kakšnimi težavami se soočate v fazi, ko iščete in izbirate dela za program), moč umetnosti (kako lahko glasba in katerakoli druga umetnost prispeva v boljšo družbo, kakšen je vpliv umetnosti na izzive politike in varovanja okolja, kako lahko umetnost kljubuje nasilju države nad svobodo izražanja, kakšne so vaše izkušnje, kako vidite prihodnost umetnosti in kakšna je njena vloga pri oblikovanju družbe v naslednjih stoletjih, kako vidite v naslednjih desetletjih razvoj področja, ki mu pravimo stara glasba).

Lokacija

Dolenjske Toplice, Kulturno kongresni center Dolenjske Toplice

Kulturno kongresni center Dolenjske Toplice se nahaja v osrčju topliške doline, med naravnimi zdravilnimi vrelci in v zavetju mogočnega Kočevskega roga. Že od leta 2007 uspešno kroji zgodbo kongresnega in kulturnega turizma v tem delu Slovenije.

PARTNERJI