DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Festivalski predtakt

Kdaj: petek, 19. 8. 2022 ob 19:00

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

Musica Poetica (CZ)

Jana Janků: mezzosopran
Martin Flašar: violin
Lucie Lukášová: traverso
Kateřina Stávková: viola da gamba
Kamila Dubská: čembalo

Sporočilo umetnikov obiskovalcem

Slava žensk, ki so skladale glasbo v dobi baroka, ostaja še danes v senci. Na tem koncertu želimo prikazati, kako raznolika in lepa je njihova glasba. Predstavili bomo glasbo redovnice in posvetno glasbo, ki je zvenela na dvoriščih Florence ali v beneških salonih. To glasbo so pogosto interpretirale same avtorice - v naši pretežno ženski zasedbi vam tako ponudimo zvočno in vizualno podobo zgodnjebaročne Italije.

 

Poslanstvo ansambla

Baročni komorni ansambel Musica Poetica, ustanovljen leta 1999, je skupina mladih profesionalnih glasbenikov, ki jih druži zanimanje za pristno izvajanje stare glasbe. Ime »Musica Poetica« odraža redno izvajanje koncertov kot srečanja med baročno glasbo in poezijo. Umetniki uporabljajo sodobne kopije inštrumentov obdobja: čembalo, violo da gamba, baročni traverso in baročno violino. Poleg koncertov na Češkem in v tujini izvaja ansambel tudi manj konvencionalne projekte, kot sta Vespillov baročni kabaret ali Händel v Italiji. Kot sestavne dele svojega dolgoletnega cikla »Barok evropskih držav« je Musica Poetica doslej predstavila glasbo in poezijo osmih evropskih narodov. Njegov trajni cilj je ponuditi občinstvu vpogled v vzdušje in razmišljanje, kot so ga poznali ljudje v času baroka in iz katerega se lahko navdihujemo še danes.

 

Snemanje: Radio Slovenija

Program dogodka

Klepet z ansamblom Musica Poetica (CZ)

 

Vprašanja umetnikom

Z vprašanji umetnikom in njihovimi odgovori želimo obiskovalcem približati vlogo umetnikov v družbi, njihove poglede in delo. Na predtaktu bo premalo časa, da se dotaknemo vsega, kar vas zanima. Obiskovalci predtakta ste povabljeni, da pogovor osredotočite na tista vprašanja, ki so za vas bolj zanimiva. Vabljeni ste, da nam predhodno posredujete dodatna vprašanja, ki jih bomo predstavili našim umetnikom. Vse odgovore umetnikov bomo zbrali v posebni publikaciji, ki jo bomo izdali ob zaključku letošnjega festivala. Svetovalki pri oblikovanju vprašanj sta Vesna Volk (Radiotelevizija Slovenija) in Marina Žlender (Revija Glasna).

Vprašanja so oblikovana v treh sklopih: umetnik kot oseba (kako izgleda vaš običajen dan, ko niste na potovanju, kako izgleda vaše delo na instrumentu, kako izgleda vaše delo z mladimi in kako dojemate njihov odnos do glasbe, kako jim jo posredujete), priprava programa (kako načrtujete programski koncept, kje in kako zajemate ideje za oblikovanje koncertnega programa in s kakšnimi ovirami se srečujete, kako oblikujete koncertni program, kako se srečujete z drugimi umetniki, kako se vključujete v druge ansamble in kako izgleda, ko sestavljate svoj ansambel, kako pristopate do arhivov in kako jih raziskujete, kako vas sprejemajo ustanove, ki skrbijo za to kulturno dediščino, in s kakšnimi težavami se soočate v fazi, ko iščete in izbirate dela za program), moč umetnosti (kako lahko glasba in katerakoli druga umetnost prispeva v boljšo družbo, kakšen je vpliv umetnosti na izzive politike in varovanja okolja, kako lahko umetnost kljubuje nasilju države nad svobodo izražanja, kakšne so vaše izkušnje, kako vidite prihodnost umetnosti in kakšna je njena vloga pri oblikovanju družbe v naslednjih stoletjih, kako vidite v naslednjih desetletjih razvoj področja, ki mu pravimo stara glasba).

Lokacija

Brežice, Grad Brežice

Grad Brežice je lep primer utrjene renesančne grajske arhitekture v ravnini s štirimi mogočnimi okroglimi obrambnimi stolpi in prostornim grajskim dvoriščem. Utrjeni grad ima v notranjosti razkošne baročne poslikave.

PARTNERJI