DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Ensemble rosarum flores (AT)

Kdaj: sreda, 1. 8. 2018 ob 20:30

Naš program vodi skozi raznolikost človeških občutkov. Stalni krog narave je najprej simbol brezskrbnega in prijetnega življenja, označenega z mladostno energijo - simbolizirano, na primer s pesmijo slavčka. Kot je značilno za angleško glasbo okrog leta 1600, je osrednja tema ljubezen. Ljubezen v vseh pogledih: od velikega veselja in polnega upanja do obupa in grenkega razočaranja. 

Naroči vstopnice:

10 - 25 EUR

Festibus: Odhod ob 17:45 izpred Hale Tivoli. Cena prevoza je 10€.

Ensemble rosarum flores (AT):

Gabriele Ruhland: viola da gamba

Wolfgang Praxmarer: lutnje, cistre, pandora

Ilse Strauß: kljunaste flavte

 

https://www.rosarumflores.at/

Instrumentalna glasba iz časa kraljice Elizabete I.

 

Sporočilo umetnikov obiskovalcem

Naš program vodi skozi raznolikost človeških občutkov. Stalni krog narave je najprej simbol brezskrbnega in prijetnega življenja, označenega z mladostno energijo - simbolizirano, na primer s pesmijo slavčka. Kot je značilno za angleško glasbo okrog leta 1600, je osrednja tema ljubezen. Ljubezen v vseh pogledih: od velikega veselja in polnega upanja do obupa in grenkega razočaranja. »Come Again« predstavlja hrepenenje, da bi spet našli ljubljenega, da bo konec dolge odsotnosti. Seveda se pojavlja tudi prevladujoče razpoloženje melanholije, ki jo lahko vedno najdemo v skladbah Johna Dowlanda, Thomasa Morleyja in njunih angleških sodobnikov. Solze tečejo, ali kot pravi John Dowland, »Flow My Tears« (tecite moje solze), ki se razvijejo v instrumentalne različice Lachrimae (solz). Program zaključujejo živi in veseli plesi. Izredno, norčavo, dvorsko vzvišeno in deloma prizemljeno. Ansambel Rosarum Flores predstavlja glasbo z instrumenti, ki so bili takrat v Angliji zelo priljubljeni. To so kljunaste flavte, viole da gamba in lutnje različnih izvedb in velikosti.

 

O projektu

 

Ensemble rosarum flores s sedežem v Innsbrucku intenzivno raziskuje nove koncertne formate na področju stare glasbe. Vsi glasbeniki so naklonjeni angleški renesančni glasbi, ki ima izvor v Elizabetinski dobi (1533-1603). Glasbo, ki jo izvajajo nocoj, so napisali skladatelji, ki so živeli in delali v času Elizabete I. John Dowland, Thomas Morley in Robert Johnson se v povezavi občutljivih literarnih predlog z instrumentalnimi skladbami uvrščajo med najpomembnejše predstavnike svojega časa. Mnoge njihove skladbe so bile v Evropi tako priljubljene, da so jih sodobniki vključevali v številne glasbene zbirke, rokopise in tiske. Jacob van Eyck, na primer, slepi virtuoz na carillonu, vrsti zvončkov, zaposlen v cerkvi v Utrechtu, je na teh melodijah ustvaril na ducate variacij za kljunasto flavto, ki jih je objavil v zbirki Der Fluyten Lust-Hof. Različico Engels Nachtegaeltje (angleški slavček), napisano za tri instrumente, prav tako najdemo v sloviti nizozemski zbirki Uitnement Kabinet. Neverjetna gostota, izrazna moč in intenzivnost te glasbe se odraža tudi v literaturi tistega časa. V delih Williama Shakespeara igra glasba pomembno vlogo, vključena je bila v številne njegove predstave. Ensemble rosarum flores povezuje v svojem programu glasbo z recitacijo številnih angleških sonetov Williama Shakespeareja. Historični instrumenti, na replikah katerih Ensemble rosarum flores izvaja svoje koncerte, so bili med najbolj razširjenimi instrumenti v Angliji okoli 1600. To so viole da gamba in kljunaste flavte različnih velikostih in obsegov, enako tudi lutnje in cistre.

Rosarum Flores (AT)

Leta 2014 sta Ilse Strauß in Wolfgang Praxmarer ustanovila Ensemble rosarum flores, ki je specializiran za gojenje zgodnje glasbe na Tirolskem. Sodelujejo z različnimi muzeji in glasbenimi zbirkami, da bi našli redke zaklade. V zadnjih štirih letih so izvajali posebne programe za razstave, včasih v kombinaciji z vizualnimi umetnostmi in glasbo. Sodelujejo z igralci in pripovedovalci, da poudarijo intenziven odnos med literaturo, zgodovino in glasbo iz različnih obdobij.

Program dogodka

I.

A GARDEN IN HER FACE

 

Anonymus / Jakob van Eyck (ca. 1590-1657): Bravade

Thomas Champion (1567-1620): There is a garden in here face

John Playford (1623-1686): All in a garden green

John Dowland (1563-1626): The Frog Galliarde

Thomas Weelkes (1576-1623): The nightingale the organ of delight

John Playford (1623-1686): Woodycock

Jakob van Eyck (ca.1590-1657): Engels Nachtegaeltje

Anonymus: Nachtegael (Uitnement Kabinet, 1649)

Robert Johnson (1580- 1633): Where the bee sucks

Thomas Morley (1557-1602): La Caccia

Anthony Holborne (1545-1602): Fantasy

Robert Johnson (1580- 1633): Satyr’s Dance

 

II.

BELOVED LOVE

 

William Brade (1560-1630): My Lady Wraths Mascharada

William Shakespeare (1564-1616): Sonnet 145

Robert Johnson (1580- 1633): The Princess Almaine

Tobias Hume (1569—1645): The Duke of Holston’s Almaine

Jakob van Eyck (ca.1590-1657): Camagain

Anonymus: Male simmen

John Wilbye (1574 – 1638): Fly love aloft to heaven

Robert Johnson (1580- 1633): The noble man

 

*******

 

III.

HEERE REST MY THOUGHTS

 

William Holborne (?-?):Heere rest my thoughts

William Shakespeare (1564-1616): Sonnet 66

John Dowland (1563-1626): Lachrimae Galliarde

Jakob van Eyck (ca.1590-1657): Pavane Lacryme

Thomas Morley (1557-1602): Fantasia “Il Lamento”

Anonymus / Jakob van Eyck (ca. 1590-1657): When Daphne from fair / Phoebus did fly / Derde, Doen Daphne d’over

William Byrd (1542?-1626): Fantasy

 

IV.

FINALLY WE DANCE

 

William Brade (1560-1630): The Queens Intrada

William Shakespeare (1564-1616): Sonnet 128

Thomas Lupo (1570-1628): Pavan

Anonymus: Adons Masque

Anonymus: Cupararee or Graysin

Jakob van Eyck (ca.1590-1657): Prins Robberts Masco (Uitnement Kabinet, 1649)

Anonymus: Mascarada (uredil Thomas Simpson, 1582-ca.1628, iz: Taffel-Consort, Hamburg, 1621)

 

"Heere rest my thoughts" - to vrstico najdemo v priredbi Williama Holbornea kot samostojen del v “Chittaren Schoole” Anthonyja Holborna, Williamovega brata, objavljenega leta 1597. Naj misli najdejo mir, ker so vznemirjene z žalostjo ljubezni, zmedene in ne morejo zaiti drugam.

Misli lahko najdejo ta mir v naravi, kateri bomo namenili prvi del našega programa. V The English Dancing Master, celoviti knjigi o glasbi, ki jo je napisal znani plesni mojster John Playford in izdal leta 1651 v Londonu, se srečamo s čudovito melodijo »All in a garden green«. Zbirka Johna Playforda predstavlja 105 popularnih angleških plesov in njihovih melodij. V teh opazovanjih narave in mnogih živalih seveda ne smemo spregledati slavčka, nightingale v glasbeni različici Johna Weelksa, sloke (woodycock) ponovno izpod peresa Johna Playforda, kot tudi variacije na Engels Nachtegaeltje (angleški slavček) slepega Jakoba van Eycka, enega od najbolj znanih virtuozov na Nizozemskem tistega časa. Zbirka "Uitnement Kabinet" (1649) vsebuje ducate variacij na poznane napeve, tako tudi triglasnega slavčka. Za konec tega dela programa se bomo udeležili lova z barvnim duetom La Caccia. Spremljal nas bo Thomas Morley.

Drugi del našega programa je v celoti posvečen ljubezni. Gospe iz visoke angleške družbe, kot na primer Lady Wrath na plesu v maskah, nam predstavlja glasba Williama Bradea. V svoji Allemandi za lutnjo, Robert Johnson dovoli princesi, da prikaže svoje ljubke gibe. Ne bomo pa izključili niti gospodov tistega časa: Tobias Hume nam predstavi vojvodo Holstona, medtem ko so gospod Male Simmen in njegove poskočnice opisani v rokopisu neznanega skladatelja. John Wilbye pripoveduje, kako ljubezen beži, melanholične misli se zlijejo v prvotno srečno kuliso.

V angleški glasbi okrog 1600 zavzema melanholija ključno vlogo. Prevladuje žalosten napev, ki ga spremljajo solze. O tem v našem tretjem delu programa. Lachrimae Galliarde in Lachryme Pavan, mirno povezana plesa Johna Dowlanda in Jakoba van Eycka kot tudi lamento Thomasa Morleyja za dva glasova odlično predstavljata to razpoloženje. Vso to žalost je neposredno ali posredno izziva Kupid, bog ljubezni. Kot vedno, tudi zdaj povzroča zmedo: Phoebusa (Apolona) je zadela kupidova puščica in brezupno se je zaljubil v Daphne, vendar mu ta ljubezni ne vrača. Phoebus Daphne zasleduje, vendar mu nimfa pobegne. Da bi mu preprečili, da jo najde, so bogovi spremenili nimfo v lovorjevo drevo. Spet smo pri Jakobu van Eycku, ki to tako žalostno zgodbo z absolutno natančnostjo pripoveduje v variacijah za kljunasto flavto.

Za zaključek našega programa, da se umaknemo iz depresije in melanholije, pridejo živahni in veseli plesi. The Queens Intrada Williama Brada nas popelje v plemiško družbo kraljice Elizabete I. Ob slovesnih napevih se ljubko sprehodi skozi dvorano in se ne spremeni niti med Pavano Thomasa Lupa. Ampak morda je povsem možno, da jo bujno gibanje v Adons Masque neznanega skladatelja ali Mascarada Thomasa Simpsona spet prebudijo k plesu.

Naši nocojšnji instrumenti vključujejo brenkala, kot sta renesančna lutnja in arhilutnja. Replike historičnih instrumentov sta izdelala Bernd Holzgruber (Avstrija) in Michael Haaser (Nemčija). Potem so tu Bassanove kljunaste flavte za consort. Bassanovi so bili dinastija proizvajalcev instrumentov, ki so delovali v Benetkah in kasneje v Angliji. Stiki z William Shakespearejem in angleškim dvorom dokazujejo visoko mojstrstvo teh izdelovalcev glasbil. Kopije je izdelala Adriana Breukink (Nizozemska). Zgodnjebaročne kljunaste flavte so izdelali Luca de Paolis, Helge Stiegler in Philippe Bolton. Tenorsko violo da gamba je po originali Jakoba Stainerja izdelal Peter Hütmannsberger (Avstrija) leta 1984, altovsko violo da gamba pa Werner Rohregger (Avstrija) 2006.

 

Lokacija

Soteska, Hudičev turn

V Soteski, majhni vasi, stisnjeni med gozdnati planoti, že dobrih tristo let stoji in buri duhove HUDIČEV TURN. Ljudsko izročilo pojasnjuje nenavadno ime vrtnega paviljona: grajska gospoda naj bi tam prirejala radožive zabave z mladimi in lepimi dekleti.

PARTNERJI

FESTIBUS

Cena avtobusne povezave s koncerti iz Ljubljane in Zagreba znaša 10€. Odhod izpred Hale Tivoli in Dvorane Lisinski.