DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Rosarum Flores (AT)

Andrea Oberparleiter: sopran
Reinhild Waldek: harfa, kljunasta flavta
Ilse Strauß: kljunasta flavta
Wolfgang Praxmarer: lutnja, baročna kitara

*******

Leta 2014 sta Ilse Strauß in Wolfgang Praxmarer ustanovila ansambel Rosarum Flores, ki je specializiran za gojenje zgodnje glasbe na Tirolskem. Sodelujejo z različnimi muzeji in glasbenimi zbirkami, da bi našli redke zaklade. V zadnjih štirih letih so izvajali posebne programe za razstave, včasih v kombinaciji z vizualnimi umetnostmi in glasbo. Sodelujejo z igralci in pripovedovalci, da poudarijo intenziven odnos med literaturo, zgodovino in glasbo iz različnih obdobij. Pogosto so vabljeni na projekte za otroke, da predstavijo staro glasbo. Ansambel, ki nastopa z različnimi instrumenti - od duetov do renesančnih consort - je igral na festivalu Espazos Sonoros v Španiji in na festivalu stare glasbe v Innsbrucku.

www.rosarumflores.at

*******

Sopranistka Andrea Oberparleiter se je rodila na Južnem Tirolskem (Italija). Na Mozarteumu v Salzburgu je študirala vokalno pedagogiko v pri Karlheinzu Hanserju, konservatoriju v Innsbrucku pa oratorijski lied pri Sébastienu Soulesu. Leta 2011 je diplomirala z najboljšimi ocenami in nastopala z znanimi zasedbami, med drugim tudi s komornim zborom Rias Berlin, Zürcher Sing-Akademie, Trinity Baroque in Kammerchor Stuttgart. Kot solistka je sodelovala z različnimi baročnimi zasedbami, kot so Ensemble Cordia, Klingzeug, Rosarum Flores in La Douceur et L´Esprit, posveča pa se tudi izvajanju sodobne glasbe.

Reinhild Waldek je z odliko zaključila študij na Brucknerjevemu konzervatoriju v Linzu v Avstriji in glasbeno izobraževanje nadaljevala na Nizozemskem. Kljunasto flavte je študirala pri Walterju van Hauweju in Sebastienu Marqu, baročno harfo pa pri Christini Pluhar. Diplomirala in magistrirala je iz glasbe na Kraljevem konservatoriju v Haagu in se specializirala za staro glasbo. Reinhild Waldek redno sodeluje z različnimi ansambli kot continuo izvajalka in solistka. V zadnjem času je koncertirala in snemala zgoščenke z ansambli Vivante, Rosarum Flores, TastoSolo, L'Arpeggiata, Akademie für Alte Musik Berlin, Lautten Compagney Berlin, Les Cornets Noirs, l´Orfeo Barockorchester in številnimi drugimi.

Ilse Strauß je študirala kljunasto flavta v Gradcu in na Dunaju in se udeležila številnih mednarodnih mojstrskih tečajev. Redno sodeluje na glasbenih tekmovanjih v Avstriji in tujini. Poučuje na glasbeni šoli v svojem domačem kraju Innsbrucku in pogosto vodi delavnice za učitelje in mojstrske razrede. Je članica Capella Wilthinensis in Capella Claudiana v Innsbrucku in igra kljunasto flavto v Tiroler Barockinstrumentalisten, neodvisnem baročnem orkestru s sedežem na Tirolskem. Je soustanoviteljica platforme konTakt, ki na Tirolskem, spodbuja izmenjave o stari glasbi. Ilse Strauß pomembno prispeva k razvoju scene.

Wolfgang Praxmarer je po zaključenem študiju v domačem Innsbrucku obiskoval mednarodne mojstrske tečaje pri Hopkinsonu Smithu in drugih. Kot član različnih ansamblov stare glasbe je potoval po Evropi in Severni Afriki. Kot komornega glasbenika in spremljevalca pri continuu ga redno vabijo k sodelovanju na koncertih in produkcijah. Njegov repertoar na različnih lutnjah in kitarskih instrumentih se giblje od zgodnje renesanse do 19. stoletja. Za svoje dosežke na področju zgodnje glasbe je prejel nagrado Jakoba Stainerja, ki jo podeljuje zvezna dežela Tirolska in nagrado innsbruškega radia.