DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Ensemble Flauto Dolce (RO)

Ensemble Flauto Dolce je leta 2000 v Cluju v Romuniji ustanovil Zoltan Majo. Glavni cilj ansambla je predstaviti dela iz obdobja baroka in rokokoja, predvsem zgodnje avtohtone glasbe s področja Karpatov. Leta 2020 je ansambel praznoval dvajsetletnico delovanja. Izvedel je 475. koncert bogate karierne poti po Romuniji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Madžarski, Italiji, Izraelu, Srbiji, Slovaški, Sloveniji, Španiji in Švici. V 21 letih obstoja je ansambel Flauto Dolce Romunskega kulturnega inštituta Bukarešta v večjih evropskih središčih: Madridu, Rimu. Lizbona, Linz, Budimpešta, Szeged, Dunaj, Dresden, Tel Aviv, Bruselj, Kišinjev, London, Pariz, Bern, Bukarešta itd. Med letoma 2009 in 2011 je Flauto Dolce sodeloval pri mednarodnem projektu stare glasbe, ki ga je financirala EU, skupaj z ansambli iz Italije in Slovenije. Leta 2014 je ansambel sodeloval kot poseben gost na 5. mednarodnem seminarju za staro glasbo v Tel Avivu. Vsi člani ansambla so diplomanti Akademije za glasbo Gheorghe Dima v Cluju v Romuniji, ki se izpopolnjujejo na magistrskih tečajih v tujini. Bogato koncertno dejavnost izvajajo tudi v drugih komornih zasedbah. Ansambel Flauto Dolce posveča veliko pozornost obdobju baroka v glasbeni dediščini Karpatske regije, vključno s staro hasidsko glasbo iz regije Maramureș, geografske, zgodovinske in kulturne regije v severni Romuniji in zahodni Ukrajini. Ta dela so edinstven zaklad avtohtone stare glasbe. V svoje delo vključuje ansambel raziskovanje in preučevanje starih domačih rokopisov.

Sopranistka Mihaela Maxim je študirala petje na Akademiji za glasbo Gheorghe Dima v Cluju v Romuniji. Obiskovala je mojstrske tečaje pri Lucii Stanescu, Corneliu Murgu in Mariani Nicolesco. Po številnih opernih vlogah in nastopih se je posvetila stari glasbi. Študij stare glasbe je zaključila leta 2008 v Trondheimu na Norveškem pri Janu van Elsackerju in v Krieglachu v Avstriji pri Mieke van der Sluis. Mihaela Maxim ima pomembno in intenzivno koncertno dejavnost. Prav tako je premierno predstavila več sodobnih skladb romunskih skladateljev.

Umetniški vodja Zoltan Majo je diplomiral iz flavte na Akademiji za glasbo Gheorghe Dima v Cluju v Romuniji. Obiskoval je mojstrske tečaje flavte in komorne glasbe v Budimpešti, v Thunu (Sabine Kaipainen), Sopronu (Anneke Boeke in Krieglach) in Avstriji (Michael Oman). Kot neutrudni promotor nacionalnega gibanja stare glasbe v Romuniji je Zoltan Majo ustanovil več ansamblov baročne glasbe (Musica Antiqua Cluj, Claudiopolis, Baročni ansambel Transilvanije in Flauto Dolce). Posnel je več radijskih, TV in CD posnetkov z romunsko in evropsko staro glasbo. Zoltan Majo se ukvarja z oživljanjem stare glasbe in raziskovanjem inštrumentov obdobja in je pogost gost romunskih festivalov stare glasbe. Premierno je izvedel tudi več sodobnih skladb romunskih skladateljev. Kot komorni glasbenik je Zoltan Majo nastopal v Romuniji in večini evropskih držav. Poučuje flavto in komorno glasbo na Univerzi Babes-Bolyai v Cluju v Romuniji.

Maria Szabo je diplomirala iz kljunaste flavte in magistrirala iz muzikologije na Akademiji za glasbo Gheorghe Dima v Cluju v Romuniji. Udeležila se je številnih mojstrskih tečajev v tujini pri Petru Holtslagu (Budimpešta, Trondheim), Marion Verbruggen (Karlsruhe), Sabine in Tuomasu Kaipainenu (Thun) ter Michaelu Omanu (Krieglach). Maria Szabo ima prepoznavno in intenzivno koncertno dejavnost in je ustanovna članica ansambla Flauto Dolce. Leta 2013 je z ansamblom Les Ramages prejela drugo nagrado na tekmovanju za baročno glasbo La Stravaganza v Cluju v Romuniji. Poučuje na Waldorfski šoli v Cluju in raziskuje romunske rokopise stare glasbe.

Noemi Miklos je študirala orgle na Akademiji za glasbo Gheorghe Dima v Cluju v Romuniji pri Ursuli Philippi in Erichu Türku. Sodelovala je na vrsti mojstrskih tečajev v Romuniji in Nemčiji, kot prejemnica štipendije Erasmus pa je en semester študirala na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu v Nemčiji. Nastopala je s številnimi samostojnimi in komornimi koncerti po Romuniji in v tujini (Nemčija, Madžarska, Švica). Leta 2005 je osvojila nagrado občinstva na mednarodnem orgelskem tekmovanju Zürich Wiedekon, leta 2011 pa drugo nagrado na tekmovanju komorne glasbe La Stravaganza z zasedbo Trio Jubilate. Trenutno poučuje na univerzi Babes-Bolyai v Cluju v Romuniji.