DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Ensemble Diatessaron (ES)

Elena Martínez de Murguía (viola da gamba)

Rafael Bonavita (teorba, baročna kitara)

 

O umetnikih:

Ansambel, ki so ga leta 2000 ustanovili Elena Martinez de Murguía, Rafael Bonavita in Juan Vega, se lahko pohvali z glasbeniki z dolgo kilometrino in zavidljivimi izkušnjami v stari glasbi ter drugih glasbenih slogih. Nastopili so že v Arnageu v Franciji (2001), na festivalih Baroque Music Festival Ordicia, Musikaste v Errenterii (2005) in Jornada Quijote na institutu za baskovščino Euskaltzaindia (2005), na festivalu Oñate Music (2006), na San Sebastián Music Fortnight (2006), na festivalu Navarre Staged Dance Festival (2006), večkrat tudi na Matinées de Miramón Baskovskega simfoničnega orkestra, na festivalu Musika-Música Bach is Back v Bilbau (2009), na koncertu ob obletnici poroke Ludvika XIV. v Saint Jean de Luzu, na 43. tednu stare glasbe Estella, kjer so premierno nastopili z delom “Masquerade; Ballet Ridicule pour M. Xerxes”, ustvarjenem po glasbeno-baletni predlogi J. B. Lullyja, na festivalu FeMAP “Festival de Música Antiga dels Pirineus” (2012), na Quincena Musical de San Sebastián (2013) in drugih.

Posneli so glasbo za »Le Basque«, predstavo baročne glasbe in plesa, ki osvetljuje tesne vezi med baročnim gledališkim plesom in ljudskimi plesi. V načrtu imajo obsežno sodelovanje pri projektu DONOSTIA 2016 (San Sebastian kot kulturna prestolnica Evrope 2016).

Ansambel DIATESSARON svoj repertoar izvaja na glasbilih, izdelanih po avtentičnih modelih, kot so viola da gamba Françoisa Bodarta, teorba Maurica Ottigerja in kitara Petra Biffina.

ELENA MARTINEZ de MURGUIA se je rodila v San Sebastianu in že kot otrok prišla v stik z glasbo. Izhaja namreč iz glasbene družine in tako se je seznanila z renesančno glasbo ter začela z učenjem viole. Zanimanje za staro glasbo jo je vodilo k učenju viole da gamba pri Joséju Vazquezu, nato pa je nadaljevala študij na touluškem konservatoriju, kjer je tudi diplomirala in poglabljala znanje pri Jaapu inr Lindenu. Skupaj z Rafaelom Bonavito in Juanom Vego je ustanoviteljica ansambla DIatessaron, s katerim je posnela ploščo »Le Basque«, na kateri je glasba za glasbeno in plesno predstavo. Igra na basovsko violo da gamba izdelovalca Francoisa Bodarta. Gre za kopijo francoske sedemstrunske viole da gamba, ki jo je prvotno izdelal M. Collichon. 

RAFAEL BONAVITA se je rodil v Urugvaju. V krogih stare glasbe velja za enega najbolj natančnih in spretnih igralcev na brenkala. Čeprav je Bonavita zvest zgodovinskemu načinu igranja, je vendarle tudi inovator, kar se tiče novih načinov izražanja, nepravoveren, vendar hkrati natančen interpret potenciala najstarejših strunskih glasbil. Začel je z učenjem klasične kitare pri mojstru Alvaru Pierriju, nadaljeval pa s študijem starih glasbil na glasbeni akademiji Schola Cantorum Basiliensis pri Hopkinsu Smithu. V preteklosti je intenzivno koncertiral in izvajal pedagoško dejavnost ter pogosto sodeloval z dirigenti, kot so Jordi Savall, Rene Jacobs, Marc Minkowski in Gabriel Garrido. Kot solist je posnel številne albume (Principe delle Muse, Sanz-Murcia, Danzas para guitarra barroca, Música Moderna, Al Compás de la Vihuela in Bach-Bonavita), ki so jih pohvalili tako kritiki kot poslušalci. Rafael Bonavita igra na baročno kitaro, ki jo je leta 1995 izdelal Peter Biffin, in na teorbo Maurica Ottigerja iz leta 2000.

 

Več o umetnikih:

spletna stran

DOGODKI

 

PARTNERJI