DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Duo Bajt - Mihajlović (SI)

Mateja Bajt: kljunasta flavta
Egon Mihajlović: čembalo

 

Program:

  • Johann Sebastian Bach (1685-1750)
    Sonata a Cembalo obligato e Travers. solo di J. S. Bach (BWV 1030)
    Andante / Largo e dolce / Presto

Bachova sonata 1030 za flavto in obligatni čembalo velja za eno najobsežnejših, najzahtevnejših in najdragocenejših baročnih sonat. Poleg 1032 je edina avtentična, ki izhaja iz ideje triosonate z docela izpisanim čembalskim partom. Kompleksnost troglasne kompozicije s stalno menjajočimi se temami in idejami med flavto in čembalom je vseskozi prežeta z bogatim muzikalnim izrazom. V drugem stavku v ritmu siciliane melodijo v celoti prepusti flavti in v svoji čuteči ekspresivnosti že nakazuje prihajajoči galantni stil. Zadnji stavek je razdeljen na dva dela: na strogo fugo in na živahni plesni karakter žige. S tem kontrastom dovrši sonato v svoji domiselnosti in virtuoznosti.

Mateja Bajt

S poukom kljunaste flavte je pričela na Glasbeni šoli Radovljica pri Klemenu Ramovšu, študij pa je nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri Hansu Marii Kneihsu na koncertni in pedagoški smeri. Leta 1994 je diplomirala iz glasbene pedagogike ter 1997 z enoglasno odliko zaključila magistrski študij na koncertni smeri iz kljunaste flavte. Za izjemen uspeh je prejela nagrado avstrijskega Ministrstva za znanost. Leta 1998 je na Dunaju zaključila še izredni študij s poudarkom na komorni in sodobni glasbi. Kot solistka, članica in vodja različnih ansamblov koncertira v Sloveniji in drugod po Evropi. Sodeluje z uglednimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Leta 2003 je izdala svojo prvo portretno CD-ploščo z naslovom 'Podoba ljubezni' z glasbo francoskega baroka, ki je bila sprejeta s toplo kritiko v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. Po končanem študiju se je posvečala vzgoji najmlajših glasbenikov na kljunasti flavti na različnih glasbenih šolah: v Radovljici, Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani in na Jesenicah. Izdelala je učni načrt za kljunasto flavto za program umetniške gimnazije in akademske stopnje. Od 2005 poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in Maribor ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je bil leta 2009 uveden program kljunaste flavte. Vodi tudi poletne šole ter seminarje za učitelje in učence kljunaste flavte.

YOUTUBE

 

Egon Mihajlović

Egon Mihajlović je študiral historične inštrumente s tipkami (čembalo, fortepiano, orgle) in staro Glasbo na Visoki šoli za glasbo v Frankfurtu, kjer je leta 1992 diplomiral. Leta 1996 je z najvišjimi priznanji končal postdiplomski študij in dobil naziv koncertnega solista. Izpopolnjeval se je pri profesorjih B. van Asperenu, J. Ferrardu in L. F. Tagliaviniju. Od leta 2009 deluje kot profesor čembala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot umetniški vodja in dirigent projekta Akademije za glasbo je v Sloveniji premierno izvedel Monteverdijeve Vespere in opero Orfej. Nastopal je na pomembnih evropskih festivalih in koncertnih odrih. S strani kritikov je dobil priznanje kot izvrsten čembalist, predvsem kot specialist za dela D. Scarlattija. Dirigiral je tudi znamenite orkestre, kot so Berlin Baroque in Züricher Kammerorchester. Snemal je za različne založbe ter radijske in televizijske hiše. Kot docent in gostujoči profesor za čembalo, historične inštrumente s tipkami in staro glasbo je poučeval na visokošolskih ustanovah in akademijah za glasbo v Würzburgu, Nürnbergu, Cetinju, Ferrari in Pesaru. Kot član žirije je deloval pri tekmovanjih, kot so Jugend musiziert, italijansko tekmovanje za čembalo „G. Gambi“ v Pesaru, UNESCOvo svetovno tekmovanje za pevce „L’Orfeo“ v Veroni. Je član žirij na pomembnih mednarodnih evropskih tekmovanjih za čembalo in staro glasbo.

Video posnetek:
Mateja Bajt, Egon Mihajlovic - F. Couperin: Le Rossignol en amour

Video posnetek:
Egon Mihajlovic - J. N. P. Royer: La Marche des Scythes