DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Duo AMYX (BA)

Yevgeny Xaviereff: violončelo

Maja Ačkar Zlatarević: čembalo

 

Duo AMYX je pričel z delom konec prejšnjega stoletja, ko je bila Maja še študentka na Akademiji za glasbo v Sarajevu, Yevgeny pa njen professor komorne glasbe. Njun reperoar vključuje dela vseh glasbenih obdobij. Nastopala sta širom po Evropi kot gosta festivalov, poletnih šol in na koncertih.

Yevgeny Xaviereff se je rodil v Tbilisiju v Gruziji, leta 1947. Diplomiral je na moskovskem konservatoriju, kjer je tudi magistriral. Od leta 1970 do 1997 je živel in delal v Belorusiji, kjer je bil solist Beloruske državne filharmonije, profesor za violončelo in predstojnik katedre za violončelo na Beloruski glasbeni akademiji. Od leta 1997 živi in dela v Republiki Bosni in Hercegovini, kjer dela kot profesor za violončelo na Akademiji za glasbo v Sarajevu. Veliko koncertira po Evropi in državah Bližnjega vzhoda, posnel je vrsto zgoščenk v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Bosni in Hercegovini, Belorusiji, Rusiji, Srbiji, Hrvaški in Črni gori. Uspešno deluje tudi kot pedagog. Med njegovimi učenci so več kot 40 lavreatov na tekmovanjih za violončelo. Vodi mojstrske tečaje po Evropi, na Bližnjem vzhodu in pogosto sodeluje kot član žirije na mednarodnih tekmovanjih za violončelo.

Maja Ačkar Zlatarević se je rodila leta 1978 v Bosni in Hercegovini. Podiplomski študij klavirja je zaključila na Akademiji za glasbo Sarajevu pri prof. Svetlani Chlaidze, podiplomski študij čembala pa na Royal College of Music v Stockholmu na Švedskem. Osvojila je več državnih in mednarodnih nagrad. Koncertira v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, Italiji, na Švedskem, v Nemčiji, Turčiji, Egiptu in Poljskem kot solo pianistka in komorna glasbenica. Zaposlena je na Akademiji za glasbo v Sarajevu kot profesorica za klavir in prodekanja za mednarodne odnose.