DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Concerto di Margherita (CH)

Ricardo Leitao Pedro: baročna kitara

Rui Staehelin: lutnja

Francesca Benetti: teorba

Tanja Vogrin: harfa

Giovanna Baviera: viola da gamba

 

Posnetek s koncerta: http://www.seviqc-brezice.si/prispevki/concerto-di-margherita.html

 

O umetnikih:

Ansambel Concerto di Margherita se osredotoča na zgodovinsko prakso petja s samospremljavo na glasbilu: vseh pet glasbenikov hkrati poje in se spremlja na teorbo, violo, baročno kitaro, harfo in lutnjo. Zvoki petih glasov in petih instrumentov se tako zlijejo v eno glasbeno kretnjo ter ustvarijo dinamično in vznemirljivo zvočno sliko. 

Francesca Benetti, Giovanna Baviera, Tanja Vogrin, Ricardo Leitão Pedro in Rui Staehelin so se spoznali med študijem na baselski glasbeni akademiji Schola Cantorum Basiliensis in leta 2014  ustanovili ansambel. Glavni repertoar ansambla je italijanska vokalna in instrumentalna glasba poznega 16. stoletja s poudarkom na delih, napisanih za pevce s ferrarskega dvora, ki so se sami spremljali na glasbilih.

Ansambel je nastopal po Italiji in Švici ter bil povabljen na festivale po vsej Evropi. Leta 2016 je bil Concerto di Margherita izbran, da se pridruži European Early Music Ensembles, projektu za razvoj in promocijo mladih ansamblov za staro glasbo (http://www.eeemerging.eu).

 

Tanja Vogrin

V Sloveniji rojena mezosopranistka in harfistka Tanja Vogrin je študirala petje pri Dušanki Simonović, Jolandi Korat, Annemarie Zeller in Joanni Borowski-Isser ter harfo pri Daliborju Bernatoviću, Evi Hoffellner, Arcoli Clark in Ágnes Polónyi v Sloveniji in Avstriji. Leta 2009 je z odliko diplomirala na graški univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost.

Zanimanje za staro glasbo jo je vodilo do glasbene akademije Schola Cantorum Basiliensis, kjer je študirala zgodovinske harfe pri Heidrun Rosenzweig, zborovsko petje pri Anthonyju Rooleyju in Evelyn Tubb ter srednjeveško petje pri Kathleen Dineen.

Tanja se spremlja na harfi in je ena od ustanovnih članic zasedbe Concerto di Margherita. Veliko nastopa kot solistka kot tudi v okviru različnih ansamblov (Novantik, Alerion, Neue Hofkapelle Graz, recreationBAROCK, La Cetra Basel, Cortesia, Austrian Baroque Connection, musica cubicularis in drugih).

Od aprila 2016 poučuje baročno petje na konservatoriju Johann-Joseph-Fux v Gradcu.

 

Giovanna Baviera

Potem ko je z odliko magistrirala iz glasbe in filozofije na Trinity College v Dublinu, se je Giovanna Baviera preselila v Basel in se vpisala na študij viole da gamba pri Paolu Pandolfu ter tam magistrirala leta 2016. V Baslu je študirala tudi petje (pri Kathleen Dineen in Ralfu Ernstu) in zborovsko dirigiranje (Raphael Immoos).

Giovanna se spremlja na violi in je ustanovna članica zasedbe Concerto di Margherita. Kot komorna glasbenica veliko nastopa s številnimi zasedbami po vsej Evropi (Profeti della Quinta, Daedalus, Novantik); nastopala je tudi na številnih festivalih in prizoriščih v Švici in celotni Evropi (Théâtre Vidy Lausanne, Gessnerallee Zürich, Poznan Baroque Festival, Harvard Institute for Renaissance Italian Studies Florence – če jih naštejemo le nekaj). l

 

Francesca Benetti

Francesca Benetti je kitaristka in teorbistka, ki prihaja iz Trenta v Italiji. Klasično kitaro je študirala na konservatoriju za glasbo v Benetkah pri Florindi Baldisseri in na visoki šoli za umetnost v Bernu pri Eleni Cásoli, pri slednji s poudarkom na sodobni glasbi. Na akademiji Schola Cantorum Basiliensis je študirala teorbo in staro glasbo; diplomirala je leta 2014 pod mentorstvom Petra Crotona.

Kot solistka in komorna glasbenica nastopa v okviru različnih zasedb in igra po festivalih po vsej Evropi, med drugim v Benetkah (Art Night Festival/World Venice Forum 2009), Trentu (grad Buonconsiglio), Raveni (delavnica – Ensemble Accademia Bizantina), Firencah (Harvard Institute for Renaissance Italian Studies), Ljubljani (Dnevi stare glasbe), Kasslu (Stadttheater). Izkušnje izvajalke kontinua v orkestrih je utrjevala pod mentorstvom uveljavljenih dirigentov, kot sta René Jacobs in Rinaldo Alessandrini. Je soustanoviteljica ansamblov Gitarreria in Concerto di Margherita. 

 

Ricardo Leitão Pedro

V Portu na Portugalskem rojenega Ricarda so od nekdaj navduševali pevci instrumentalisti – od antike pa do današnjih dni. Sam oživlja zgodnjo prakso cantor al liuto in se spremlja na različnih brenkalih. Študiral je lutnjo: najprej na visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti ESMAE v Portu, nato pa na konservatoriju za glasbo in ples CNSMD v Lyonu pri Eugèneju Ferréju.

Nastopal je po vsej Evropi in redno sodeluje z različnimi zasedbami (Troxalida, La Boz Galana, Cappela Sanctae Crucis). Je član ansamblov I Discordanti in Concerto di Margherita. Na tekmovanju komornih glasbenikov JIMA na Portugalskem je v duetu z Guilhermejem Barrosom na lutnji osvojil drugo nagrado (prva ni bila podeljena). 

Ricardo se je v svoji glasbeni karieri učil od pevcev, kot so Gerd Türk, Ulrich Messthaler in Kathleen Dineen, in lutnjistov Paula O'Detteja, Eduarda Egüeza, Hopkinsona Smitha in Rolfa Lislevanda. Trenutno na glasbeni akademiji Schola Cantorum Basiliensis študira srednjeveško in renesančno petje pri Dominiquu Vellardu in lutnjo pri Crawfordu Youngu s posebnim poudarkom na zgodovinskih tehnikah improvizacije.

 

Rui Staehelin

V Baslu rojeni Rui Staehelin je na baselski akademiji Schola Cantorum Basiliensis študiral lutnjo pri Hopkinsonu Smithu. Instrument je odkril že v mladosti in z njim leta 2009 osvojil prvo nagrado na tekmovanju mladih glasbenikov v Švici. Znanje igranja na lutnjo je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Paulu O'Detteju, Evangelini Mascardi in Paulu Beierju. Je član zasedbe Concerto di Margherita; pri petju se spremlja na lutnjo. Je cenjen komorni pevec in instrumentalist, ki nastopa z več zasedbami, med drugim z Les Bergers in Novantik. Nastopal je v Švici, Franciji, Italiji in na Nizozemskem. Zanimajo ga zlasti zgodovinske prakse improvizacije na lutnji in teorbi, ki jih izvaja kot solist in komorni glasbenik. Nastopal je po vsej Evropi in redno sodeluje z različnimi zasedbami (Troxalida, La Boz Galana, Cappela Sanctae Crucis). Je član ansamblov I Discordanti in Concerto di Margherita. Na tekmovanju komornih glasbenikov JIMA na Portugalskem je v duetu z Guilhermejem Barrosom na lutnji osvojil drugo nagrado (prva ni bila podeljena).