DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Butter Quartet (NL)

ponedeljek, 9. 8. 2021 ob 20:30 Polno zasedeno

Glasba med prijatelji. Mojstri dunajske klasike: Vanhal, Haydn, Mozart
Snemanje: Radio Slovenija
Spletno predvajanje: Seviqc Brežice

Obiskovalci morajo upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na dan dogodka.

Vabljeni !

Butter Quartet sestavljajo glasbeniki, ki jih združuje medsebojna ljubezen do živahnih historično informiranega muziciranja godalnih kvartetov. Kvartet so ustanovili na Haaškem kraljevem konservatoriju, kmalu pa so razvili strast in dinamiko, ki je segla nad njihov študij. Nastopali so na mednarodnih festivalih in mednarodnih glasbenih ciklih, na BBC Radio 3 in na nizozemskem radiu NPO Radio 4. Ko so se uvrstili v finale na mednarodnem tekmovanju mladih umetnikov v stari glasbi York 2019, so prejeli prestižno nagrado EEEMERGING +. Butter Quartet rad vključuje svoje raziskave izvajalske prakse konca 18. in začetka 19. stoletja v prodorno živo izvedbo. Kvartet ceni močno povezavo s svojo publiko, izvaja v različnih prostorih in pogosto komentira izvajane skladbe. Butter Quartet je prejel številne subvencije in štipendije in je udeleženec projekta EEEMERGING +, ki ga podpira Ustvarjalna Evropa.

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

Sporočilo umetnikov obiskovalcem

Smo godalni kvartet, ki strastno oživlja staro glasbo na nov in svež način. Pripravili smo dinamičen glasbeni program, ki so ga napisali Haydn, Mozart in Vanhal. Vsi trije so bili prijatelji, skupaj s četrtim, Dittersdorfom, in so za svoja glasbena druženja pisali glasbo. Haydn in Mozart sta še danes znana po svojih mojstrovinah. Druga dva sta danes manj poznana, sta nam pa zapustila veliko lepih skladb, da jih uživamo. Ta ustvarjalna in intimna srečanja so ustvarila veliko izvrstne glasbe in naš koncert odraža ta duh. Izvajamo na originalnih inštrumentih, posedemo pa se tako, kot bi bili v času, ko je bila glasba napisana. Raziskujemo tudi, kako so izvajalci tistega časa igrali z uporabo različnih izraznih orodij, ki so se s časom izgubila. Komaj čakamo, da ta vznemirljivi program delimo z vami.

 

Poslanstvo ansambla

Navdušeni smo, da širšemu občinstvu predstavljamo živahne, zanimive in vesele izvedbe repertoarja godalnega kvarteta. Z igranjem na historične instrumente in svojim raziskovanjem želimo to glasbo oživeti na svež način, poln afektov, dialoga in humorja. Ne glede na to, ali nastopamo na vogalu ulice, v kavarni, cerkvi ali v veliki koncertni dvorani, ustvarjamo intimno vzdušje, ki odraža duh, kako je bila ta glasba originalno izvajana v svojem času, in tako neposreden način pritegne naše občinstvo.

Program dogodka

Johann Baptist Vanhal (1739-1813):
Quartetto VI: Oeuvre 6e (Op.6/6)
Allegro / Adagio / Presto

Franz Joseph Haydn (1732-1809):
Quartetto III: Oeuvre XVI. (Op.20/3)
Allegro con Spirito / Menuetto: Allegretto - Trio / Poco Adagio / Finale: Allegro di Molto

*******

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):
Quartetto V: Opera X. (K. 464)
Allegro / Menuetto - Trio / Andante / Allegro non troppo

Lokacija

Grad Bogenšperk

Grad Bogenšperk, kulturni spomenik državnega pomena je eden najpomembnejših renesančnih gradov na Slovenskem in dom enega najpomembnejših mož naše preteklosti, Janeza Vajkarda Valvasorja.

PARTNERJI