DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Beethoboen Trio (IT)

Nicolò Dotti: oboa
Michele Antonello: oboa
Paolo Faldi: angleški rog

*******

BeethOBOEn Trio je bil ustanovljen leta 2015 v Benetkah za otvoritveni koncert Festivala Galuppi 2018 v Benetkah. Trio igra na kopijah inštrumentov konca 18. in začetka 19. stoletja. V svoj repertoar vključuje dela slovitih skladateljev in novoodkrite originalne partiture za dve oboi in angleški rog celotnega evropskega arhiva. Ob 250. rojstnem dnevu Ludwiga van Beethovna je trio pripravil posebej za mnoge evropske festivale mojstrovini velikega skladatelja, Trio op.87 in Variacije na Mozartovo temo »Là ci darem la mano« WoO28, prvotno napisane prav za to zasedbo.

*******

Nicolò Dotti, rojen leta 1994 v Camposampieroju, je končal glasbeni študij na Conservatorio di Musica Cesare Pollini v Padovi pri Paolu Brunellu in Marcu Gironiju. Leta 2015 je prejel drugo nagrado Claudio Abbado National Prize of Arts, leta 2017 pa akademsko diplomo prve stopnje iz oboe z najboljšimi polnimi ocenami in odlikovanjem ter hkrati triletno diplomo iz biomedicinskega inženirstva na univerzi v Padovi. Aprila 2019 je na Conservatorio di Musica Cesare Pollini v Padovi dosegel tudi drugostopenjsko diplomo iz oboe z najboljšimi polnimi ocenami in odlikovanjem. Študiral je pri mednarodno priznanih oboistih, kot so Maurice Bourgue, Francois Leleux, Stefan Schilli, Ramon Ortega Quero, Ivan Podyomov, Domenico Orlando, Alexei Ogrintchouk, Luca Vignali, Carlo Romano, Karel Schoofs, Alfredo Bernardini, Paolo Grazzi in Benoit Laurent. Igra baročno in klasično oboo z najpomembnejšimi historičnimi ansambli v Evropi.

Michele Antonello je leta 1989 diplomiral na Conservatorio di Castelfranco Veneto iz oboe pri Paolu Brunellu in leta 1996 iz didaktike glasbe z najboljšimi ocenami. Izpopolnjeval se je pri Ingu Goritzkiju, Diegu Diniju Ciacciju, Hansu Elhorstu in drugih. Baročno oboo je študiral pri Paolu Grazziju, Marcu Ceri in Alfredu Bernardiniju in leta 2006 diplomiral na Conservatorio di Musica di Vicenza Arrigo Pedrollo. Na univerzi v Bologni je zaključil študij muzikologije. Od leta 2006 je prvi oboist Orchestra del Teatro Olimpico di Vicenza. Je član Orchestra di Padova e del Veneto, orkestra Da Ponte, Cordia, The musicians of the joyful Marca, Irish Baroque Orchestra, Zefiro, Accademia di musica antica di Bologna, Budapest Festival Orchestra in drugih. Kot solist je nastopal v Italiji, Avstriji, Franciji, Švedski, Braziliji, Paragvaju, kjer je ob splošnem repertoarju izvedel tudi njemu posvečene skladbe (Urbs beata Jerusalem za oboo in orgle, In Greek way za oboo in harfo Alfreda Mitterhoferja, Et in Arcadia ego Pierdamiana Perettija, Koncert za oboo in godala Kurta Cacioppa) ali prvo sodobno izvedbo (Bellinijev Spomin na G. Paggija). Na konservatoriju v Cosenzi poučuje komorno glasbo za pihala.

Paolo Faldi je diplomiral iz oboe, baročne oboe in kljunaste flavte. Za baročno oboo se je specializiral na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Leta 1988 se je uvrstil na mesto prvega oboista in kljunaste flavte v European Union Baroque Orchestra (EUBO), ki sta ga vodila Ton Koopman in Roy Goodman in s katerim ga je pot vodila po vsej Evropi s koncerti in radijskimi snemanji. Je ustanovni član skupin L'Astrèe, Tripla Concordia in Cantilena Antiqua. Je tudi ustanovitelj in vodja Orchestra Barocca di Bologna. Od leta 1989 do 2013 je bil član ansamblov Hesperion XX, La Cappella Reial in Le Concert de Nations in je pod vodstvom Jordija Savalla koncertiral po vsem svetu. Snemal je za Astrée-Auvidis, Nuova Era, Symphonia, Stradivarius, Bongiovanni, Tactus in Opus 111, kjer je s torinskim ansamblom Astreè integralno posnel Vivaldijeve komorne koncerte. Je profesor kljunaste flavte na Conservatorio di Musica Cesare Pollini v Padovi, kjer je ustanovil Camerata Accademica, ansambel, ki goji glasbo 17. in 18. stoletja s historičnimi instrumenti.