DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Amsterdam Corelli Collective (NL)

Amsterdam Corelli Collective

Isidro Albarreal Delgado (violina)
Alba Encinas (violina)                         
Ryuko Reid (violina)
David Rabinovici (violina)
Asuka Sumi (violina)
Christine Verdon (violina)
Hannah Visser (violina)
Kim White (violina)
Isa Juárez (viola)
Annemarie Kosten-Dür (viola)              
Irene Kok (čelo)     
Maximiliano Segura Sánchez (čelo)
Zaynab Martin (violone)
Mario Sarrechia (čembalo)     

 

Za večino glasbenikov in igralcev je oder znan prostor, na katerem pa se nikoli ne počutiš enako. Da bi kot umetniki šli še dlje, člani ansambla Amsterdam Corelli Collective raziskujejo prav ta paradoks odra, stopajo iz udobja navajenosti ter iščejo nove načine izražanja brez inštrumentov. 

Ansambel Amsterdam Corelli Collective, ki je znan po strastnem izvajanju in vznemirljivi odrski prisotnosti, je predan načelu, da mora biti koncertno doživetje sveže in razburljivo tako za izvajalca kot za poslušalca. Sestavlja ga štirinajst mladih glasbenikov, ki skušajo z zgodovinsko izvajalsko prakso nagovarjati današnje občinstvo. Ansambel je leta 2013 ustanovila Ryuko Reid, ki je zbrala trinajst godalcev in čembalista, ki vsi dobro poznajo zgodovinsko izvajalsko prakso. Ansambel je nastopal v koncertni dvorani Muziekgebouw aan ‘t IJ, v dvorani Scheepvaartmuseum in v dvorani Orgelpark v Amsterdamu, lani pa so bili izbrani za udeležbo v projektu Eeemerging 2015, ki ga vodi Center za kulturno srečevanje v Ambronayu v Franciji. V sklopu tega projekta bo ansambel tako nastopil na festivalu Seviqc Brežice v Sloveniji, na festivalu Ghislieri Musica v Pavii v Italiji in na festivalu v Ambronayu v Franciji. Leta 2014 je ansambel nastopil na MA Brugge Fringe Festival v Belgiji, na Utrecht Oude Muziek Fringe Festival na Nizozemskem, v njihovem novembrskem projektu leta 2014 pa je sodeloval z njimi kot koncertni mojster Shunske Sato. Amsterdam Corelli Collective se klanja Arcangelu Corelliju, čigar dela so bila objavljena v Amsterdamu. Njegove skladbe ter spremni repertoar concerta grossa in orkestralne godalne glasbe 17. in 18. stoletja uporabljajo kot navdih za svež pristop k izvedbam in načrtovanju programov.

 

Isidro Albarreal je začel študirati glasbo na konservatoriju Cristobal de Morales v Sevilli, nato pa se je na amsterdamskem konservatoriju specializiral še za staro glasbo. Med njegovi učitelji in mentorji so Sophie Gent, Lucy van Dael, Ton Koopman, Alfredo Bernardini, Sigiswald Kuijken in Richard Egarr. Isidro Albarreal je nastopal s seviljskim Kraljevim simfoničnim orkestrom, baročnim orkestrom Cristóbal de Morales, z zasedbami Ottava Rima, Archivo 415 in Barokensemble Eik en Linde ter nastopil na festivalih stare glasbe v Španiji, Belgiji in na Nizozemskem. Zahvaljujoč amsterdamskemu konservatoriju, igra na baročno violino Andrea Castagnerija.

Alba Encinas je študirala violino na konservatorijih v Salamanci, Barceloni in Amsterdamu, kjer živi in redno nastopa z ansambli, kot so Lutherse Bach Ensemble, Florilegium Musicum in Bach Orchestra of the Netherlands. Nastopala je skupaj z dirigenti, kot so Philippe Herreweghe, Christophe Coin, Jos van Immersel, Patrick Cohen, Alessandro Moccia in Hidemi Suzuki ter igrala na festivalih stare glasbe po Evropi (v Valenciji, Bruggeu in Utrechtu). Od leta 2012 igra na baročno violo Leidoff ter na angleško violino neznanega izdelovalca iz 18. stoletja, kar ji je omogočila nizozemska fundacija za glasbila.

Violistka Isabel Juárez, prejemnica štipendije AIE, je aktivna komorna in orkestrska glasbenica. Je ustanoviteljica multikulturnega pihalnega in godalnega ansambla Intercontinental Ensemble in tria Merian String Trio ter glavna viola v komornem orkestru Ciconia. Sodeluje z ansambli, kot so Música Amphion, Holland Baroque Society, Spira Mirabili, Asko/Schönberg in Kapella 19, poleg tega pa je nastopila na festivalih Pacific Music Festival, Chamber Music Campus Weikersheim, Aurora Music Festival, Bad Leonfelden Sommerakademie in Pau Casals-El Vendrell. V letu 2012 je bila rezidenčna umetnica La Rectorie

Čelistka Irene Kok je solistka in komorna glasbenica. Izkazala se je na raznih tekmovanjih, kamor sodita The Princess Christina Competition in poljsko tekmovanje 17. Kiejstut Bacewicz. Trenutno nastopa z nizozemskim filharmoničnim orkestrom v okviru orkestrske akademije, sodelovala pa je z mnogimi priznanimi glasbeniki, kot so Gary Hoffman, David Geringas, Anner Bijlsma, Reinhard Latzko, Uzi Wiesel in Vladimir Perlin. Irene igra na Capicchionijevo čelo, ki ji ga je prijazno posodila nizozemska fundacija za glasbila.

Annemarie Kosten-Dür je baročna violistka avstrijskih korenin, ki živi na Nizozemskem. Sodobno violo se je učila pri Ferdinandu Erblichu in Ronu Ephratu na Kraljevem konservatoriju v Haagu in tam diplomirala leta 2009. Na isti ustanovi je nato študirala baročno violi pri Kati Debretzeni in Walterju Reiterju. Annemarie je bila članica Baročnega orkestra Evropske unije 2012 pod taktirko Larsa Ulrika Mortensena in zdaj redno nastopa z ansambli, kot so Concerto Stella Matutina, Holland Baroque Society in Apollo Ensemble.

Zaynab Martin redno nastopa po Evropi kot samostojna kontrabasistka in igralka na violone. Igrala je že z dirigenti, kot so Sir Simon Rattle, François-Xavier Roth, Richard Egarr, Maggie Faultless, Lars-Ulrik Mortensen in Roger Norrington. Zaynab je študirala na londonski Šoli za glasbo in gledališče Guildhall in amsterdamskem konservatoriju. Bila je glavna kontrabasistka pri Baročnem orkestru Evropske unije in pri Baročnem orkestru mednarodne poletne šole v Dartingtonu. Leta 2014 je sodelovala z Orchestra of the Age of Enlightenment kot dobitnica njihove sheme Ann and Peter Law OAE Experience, namenjene mladim nadarjenim glasbenikom.

Mednarodno priznani violinist David Rabinovici je veliko nastopal in snemal po Evropi, Avstraliji in Bližnjem Vzhodu. Sodeloval je z mnogimi uveljavljenimi ansambli: Symphonie Atlantique, Opera2Day, Ensemble Odyssee, Stile Galante, Ensemble Actéon in Bach Orchestra of the Netherlands, ter z izjemnimi umetniki, kot so Enrico Gatti, Martin Gester in Sigiswald Kuijken. Pred kratkim je diplomiral na amsterdamskem konservatoriju, kjer je študiral pri Shunske Sato in Sayuri Yamagata, zdaj pa se udejstvuje v Parizu.

Ryuko Reid redno nastopa kot solistka in komorna glasbenica na Nizozemskem in po Evropi. Je predana učiteljica violine, ustanoviteljica in vodja Amsterdam Corelli Collective, ustvarja pa tudi z baročnimi ansambli, kot so Barokensemble Eik en Linde, 't Kabinet, New Century Baroque, Ensemble Odyssee, Concerto Barocco in Philharmonia Amsterdam. Po študiju pri Sophie Kent in Shunske Sato, Ryuko zaključuje svoj magistrski študij baročne violine na kraljevem konservatoriju v Haagu pri Kati Debretzeni in Walterju Reiterju. Od leta 2014 uči violino na Muziek-en Dansschool Amstelveen.

Mario Sarrechia je belgijski čembalist, ki je študiral na Kraljevem konservatoriju v Antwerpnu in na amsterdamskem konservatoriju. Med njegovimi učitelji so Ewald Demeyere, Bob Van Asperen in Menno van Delft. Redno nastopa kot solist na čembalu in orglah. Kot igralec na continuo je igral s priznanimi ansambli, kot so La Petite Bande (Sigiswald Kuijken), the Brabant Orchestra (Dirk Vermeulen/Jan-Willem de Vriend) in the Dutch National Opera Academy (Julian Perkins). Udeležil se je tudi mojstrskih tečajev z Bobom Van Asperenom, Gustavom Leonhardtom, Christophejem Roussetom, Emmo Kirkby in Larsom Ulrikom Mortensenom.

Maximiliano Segura Sánchez redno nastopa kot čelist tako na sodobnem kot baročnem čelu. Nastopal je s pomembnimi orkestri, kot so West Eastern Divan Orchestra, Amsterdam Sinfonietta in Nederlands Philharmonisch Orkest ter sodeloval z znanimi glasbeniki, kot so Daniel Baremboim, Marc Albrecht, Hartmut Haenchen, Carlo Rizzi, Richard Egarr in Sigiswald Kuijken. Kot čelist zgodovinske izvajalske prakse je igral z Ensemble Odyssee, Barokensemble Eik en Linde in Nieuwe Philharmonisch Utrecht. Je tudi član tria Fons Harmonicus. Med njegove učitelje sodijo Maarten Mostert, Viola de Hoog in Anner Bijlsma. V svojem magistrskem delu se je ukvarjal z razvojem repertoarjev za violončelo v Bologni 17. stoletja.

Asuka Sumi je leta 2013 na tekmovanju Biber prejela nagrado “Romanus Weichlein” za obetavno baročno violinistko. Iz violine je diplomirala na Tokyo Geijutsu Daigaku (Univerza za umetnost in glasbo v Tokiu, 2008 in 2012) in amsterdamskem konservatoriju. Asuka je nastopala z ansambli, kot so Holland Baroque Society, Nieuwe Philharmonic Utrecht, Academia Montis Regalis (I Giovanni), Ensemble Odyssee in Ensemble Zaïs, poleg tega pa je tudi članica ansamblov Seconda Pratica in Fons Harmonicus. S temi skupinami ter kot solistka je prejela vabila za nastopanje na raznolikih in prestižnih odrih v Utrechtu, Bruslju, na Dunaju, v Innsbrucku, Baslu, Torinu, Tokiu in Seulu.

Violinistka Christine Verdon se je rodila v Ženevi. Redno igra s Kammerorchester I Tempi, Bacchanto v Baslu in the Orchestre des Variations Symphoniques v Romandiji. Je aktivna komorna glasbenica in članica zasedb Boreas Quartet in Hirzen Pavillon Ensemble. Za baročno violino se je začela zanimati v Ženevi, ko je študirala pri Florence Malgoire, in kasneje v Baslu pri Davidu Plantieru. Vse večje zanimanje za ta inštrument jo je pripeljalo do študija pri Sophie Gent na amsterdamskem konservatoriju in pri Ryo Terakado na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Po solističnem recitalu, na katerem je igrala in plesala, si želi Christine raziskovati načine združevanja plesa, glasbe in improvizacije.

Po končanem študiju na amsterdamskem konservatoriju pri mentorju Keesu Koelmansu, Hannah Visser nadaljuje magisterij pri prof. Gottfriedu von der Goltzu na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu. Kot sodobna violinistka je nastopala v več orkestrih, kot so Dutch Youth String Orchestra (NJSO) in kot glavna violina igrala na Poletni akademiji NJO. Hannah se je udeležila mojstrskih tečajev in delavnic, ki so jih vodili Shunske Sato, Anner Bijlsma, Richard Egarr, Antje Weithaas, Isabelle van Keulen, Thomas Brandis, Elisabeth Perry, Vera Beths, Jürgen Kussmaul, Stefan Metz in Matangi Quartet.

Kim White je po študiju sodobne violine sprva delovala kot samostojna violinistka, nato pa se je usmerila v staro glasbo. Pri Francoisu Fernandezu in Sophie Gent se je učila baročno violino in violo ter se udeležila mojstrskih tečajev pri Susanne Scholz, Stefanu Montanariju in Sigiswaldu Kuijkenu. Trenutno igra v orkestrih in ansamblih, kot so Barokensemble Eik en Linde, Capella Maria Barbara in Collegium Musicum Den Haag. Poleg tega ima Kim magisterij iz psihologije in kot doktorska študentka sodeluje z državnim aero-vesoljskim laboratorijem in univerzo VU v Amsterdamu, kjer raziskuje negativne učinke hrupa.