DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Académie baroque européenne d’Ambronay (FR)

Académie baroque européenne d’Ambronay (FR)

2017

 

Kerstin Dietl: sopran

Aurora Peña: sopran

Deborah Cachet: sopran

Alberto Miguélez-Rouco: kontratenor

Jonas Descotte: kontratenor

Clément Debieuvre: visoki tenor

Etienne Duhil de Bénazé: tenor

Jean-Christophe Lanièce: basbariton

Renaud Bres: basbariton

Kinga Ujszaszi: violina

Alice Earll: violina

Isabel Soteras Valenti: violina

Ida Meidell Blylod: violina

Han Sol Lee: violina

Alba Encinas Gonzalez: viola

Zeno Scattolin: viola

Sevastyana Leonova: viola

Mathias Ferre: viola da gamba

Katharina Litschig: basovska violina

Jadran Duncumb: teorba

Inés Moreno Uncilla: čembalo

 

Paul Agnew: dirigent

 

 

Vse od ustanovitve leta 1993 Academie baroque européenne d'Ambronay pomembno prispeva k razvoju mladih evropskih umetnikov na začetku njihove karierne poti. Od nedavnega je akademija povezana tudi s projektom eeemerging (European Eeemerging Ensembles – Vzpenjajoči se evropski ansambli) in medse redno povabi enega ali dva izbrana ansambla ter nadarjene mlade samostojne glasbenike iz celotne Evrope. Več informacij je na voljo na eeemerging.eu.

Pretekli dirigenti Academie baroque européenne d'Ambronay:

Jordi Savall, William Christie, Christophe Coin, Christophe Rousset, Ton Koopman, Gabriel Garrido, Rinaldo Alessandrini, Paul McCreesh, Hervé Niquet, Jean Tubéry, Serge Saitta, Martin Gester, Sigiswald Kuijken, Leonardo García Alarcón in Enrico Onofri.

 

Pretekli udeleženci Academie baroque européenne d'Ambronay:

 

Instrumentalisti:Leonardo García Alarcón, Sébastien Daucé, Sébastien d’Herin, Vincent Dumestre, Héloïse Gaillard, Ophélie Gaillard, Mira Glodeanu, Frédérick Haas, Ariana Savall in drugi. 

 

Paul Agnew

 

Britanski tenor Paul Agnew je umetnik mednarodnega slovesa in uspešen učitelj, ki je nastopal z dirigenti, kot so Marc Minkowski, Ton Koopman, Paul McCreesh, Jean-Claude Malgoire, Sir John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe in Emmanuelle Haïm. Leta 1992 ga je med izjemno uspešno turnejo Atys (Lully) opazil tedanji dirigent ansambla Les Arts Florissants William Christie; postal je izbrani izvajalec francoskega baročnega repertoarja v operah Rameauja, Charpentierja, pa tudi Händela in Purcella.

 

Agnew je doživel karierni obrat leta 2007, ko je tudi sam postal dirigent ansambla Les Arts Florissants. Debi gostujočega dirigenta je doživel s programom Vivaldijevega Vespersa, sledile so mu Händelove Ode in himne (Oden, Hymnen) in Purcellova Indijska kraljica (The Indian Queen). Intenzivno se je posvečal italijanskim kantatam in posledično dirigiral celoten cikel Monteverdijevih madrigalov v okviru skoraj 100 koncertov po vsej Evropi. Projekt je kot del zbirke “Les Arts Florissants” posnela pariška založba Harmonia Mundi. 

 

Leta 2013 je Paul Agnew postal glasbeni vodja ansambla Les Arts Florissants. Do danes je dirigiral izvedbo ponovitve baleta Sladke laži (Doux Mensonges) v pariški operi in novo produkcijo Platée v dunajskem gledališču Theater an der Wien, pariški operi Opéra Comique ter newyorškem Lincolnovem centru. V letošnji sezoni velja izpostaviti mednarodno turnejo z Monteverdijevimi madrigali, novo produkcijo Monteverdijevega Orfeja (L’Orfeo) in ustanovitev Pomladnega festivala (Festival de Printemps), ki se bo odvijal v cerkvah francoskega departmaja Vendée in katerega umetniško vodstvo bo prevzel Paul Agnew. 

 

Kot vabljeni dirigent je Paul Agnew sodeloval s številnimi orkestri na sodobne inštrumente, kot so Liverpoolski filharmonični orkester, Kraljevi škotski nacionalni orkester, Norveški komorni orkester, Simfonični orkester finskega radia in drugi. 

 

Paul Agnew je ansamblu Les Arts Florissants dirigiral na Ambronayskem festivalu v letih 2015 in 2016 pri izvedbi Monteverdijevih madrigalov.

 

Agnew je eden izmed predsednikov Le Jardin des Voix, akademije mladih pevcev v okviru Les Arts Florissants. Zanimanje za poučevanje novih generacij glasbenikov ga je vodilo tudi do mesta dirigenta mladinskih zasedb, kot so Orchestre Français des Jeunes Baroque in Academie baroque européenne d'Ambronay.

 
 
2015
 

Enrico Onofri (dirigent, violina), solisti

 

O umetnikih:

Ambronay European Baroque Academy (Evropska baročna akademija v Ambronayu) je projekt, namenjen izobraževanju in pomoči mladim nadarjenim glasbenikom pri njihovem vstopanju v profesionalni svet baročne glasbe, pravi most med glasbeno akademijo in poklicnim delom. Od ustanovitve leta 1993 je akademija pomembna stopnica v zgodnjemu razvoju kariere mladih umetnikov. Leta 2014 se je Center kulturnega srečevanja v Ambronayu povezal s 7 evropskimi partnerji, zato da razširi ustvarjalni razpon European Baroque Academy prek novega projektnega sodelovanja: projekta eeemerging (evropski ansambli v vzponu).

Jedro European Baroque Academy bo sestavljalo pet članov Radia Antiqua, mladega in obetavnega ansambla, ki ga podpira eeemerging. Poleg njih pa bo orkester tvorilo še 15 mladih, posamično izbranih, glasbenikov.

Člani Radia Antiqua se bodo tako znašli v dvojni vlogi izobraževalnega procesa: hkrati bodo študenti pod taktirko dirigenta in mentorji mlajšim kolegom iz orkestra.

Kariera Enrica Onofrija se je začela, ko se je odzval vabilu Jordija Savalla, naj bo koncertni mojster v skupini La Capella Real. Kmalu zatem je sodeloval tudi s skupinami, kot so Concentus Musicus Wien, Ensemble Mosaiques in Concerto Italiano. Med letoma 1987 in 2010 je bil koncertni mojster in solist pri Il Giardino Armonico. Od 2004 do 2013 je deloval kot glavi dirigent orkestra Divino Sospiro. Od leta 2006 je gostujoči dirigent ansambla Orquesta Barroca de Sevilla. Ustanovil je komorno skupino Imaginarium Ensemble, ki izvaja italijanski baročni repertoar.