DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Projekt Lazarus (HR)

Tanja Rupnik, Tanja Ruždjak: sopran

Nikolina Virgej Pintar: mezzosopran

Siniša Galović, Ivan Martinčić: tenor

Matija Meić, Robert Palić: bas

Darijan Ivezić: umetniški vodja in dirigent

Martina Mičija Palić: umetniška sodelavka in producentka

 

Na hrvaški glasbeni sceni od leta 2013 vodi nov profesionalni ansambel, imenovan "Projekt Lazarus", katerega neobičajno ime skriva glavni cilj tega ansambla - revitalizacijo hrvaške glasbene dediščine. "Projekt Lazarus" je v okviru združenja Hrvaškega glasbenega centra ustanovil iniciator in ustanovitelj ansambla bas Robert Palić, član Opere HNK v Zagrebu. Raziskovanje, revitalizacija, promocija in predstavitev hrvaške glasbene dediščine so glavni cilji Projekta Lazarus, ki se uresničujejo z dvema glavnima procesoma; raziskovati še neodkrito glasbeno literaturo od 16. do 18. stoletja v sodelovanju s strokovnjaki za to obdobje in modeliranjem profesionalnega ansambla, potrebnega za pripravo in predstavitev glasbenih del. Projekt "Lazarus" se osredotoča tudi na izvedbo del, ki se redko izvajajo, pa tudi na tiste, ki še niso zabeležene.

V poskusu, da bi rešili zaplembe dragocenih spomenikov hrvaške glasbene dediščine, neskončnega vira potrditve, da je del zahodnoevropskega kulturnega in civilizacijskega sveta, so strokovni glasbeniki projekta "Projekt Lazarus" izvedli dela izjemnih hrvaških skladateljev - Ivan Lukačić, Vinko Jelić, Ivan Šibenčanin in Damjan Nembri. Kot je v primeru Nembrija, smo po svojih najboljših močeh edinstveni na Hrvaškem ob 120. obletnici rojstva dr. Dragana Plamenca, ustanovitelja sodobne hrvaške muzikologije, katere zadnje odkritje in predmet študija je bil res Nembrijev "Brevis et facilis psalmorum" (1641). Koncert z naslovom "Brevis et facilis psalmorum" je bil predstavljen novembra 2016 na "12. festivalu hrvaške glasbe na Dunaju" v St Peterskirche. V nekaj letih delovanja je ansambel organiziral številne koncerte s ciljem predstaviti vrhunske dosežke hrvaških skladateljev, ki so se v seriji "Lux Musicae" v organizaciji Hrvaškega glasbenega centra, kot tudi ciklus klasične glasbe "Po svetonedeljskim cerkvam in kapelicama ", Ki ga organizira Ogranak Matice hrvatske v Svetoj Nedelji. Decembra 2016 je "Projekt Lazarus" naredil programski preboj ob 110. obletnici rojstva enega od največjih hrvaških skladateljev 20. stoletja - Borisa Papandopula. Na koncertu z naslovom "Papandopulo 110" so na visoki ravni glasbene predstave predstavili mezzosopran Martina Menegoni, bariton Matija Meić, violinist Ivan Jakšeković in pianist Božo Letunić. S projektom "Po stopnicah Damjan Nembri" je v avgustu 2017 v baziliiki San Giorgio Maggiore v Benetkah (Italija) koncert potekal v sklopu "VII mednarodnega festivala Gaetano Callido". "Projekt Lazarus" je predstavil komade zgodnjih baročnih hrvaških skladateljev, med katerimi je bilo prvič v sodobni dobi prvič izvedeno edino ohranjeno delo Damjana Nembrija - knjige psalma "Brevis et facilis psalmorum" (objavljeno v Benetkah leta 1641) bazilika San Giorgio Maggiore, tisti kraj, kjer je živel Nembri in pred tem je bil Benediktinec. Isti koncertni program je potekal na 56. poletnem festivalu v Hvaru in na 47. baročnih večerih v Varaždinu septembra 2017.

Z že omenjenim ustanoviteljem in vodjo Robertom Palićem je umetniški vodja ansambla dirigent Darijan Ivezić, umetniški sodelavec in producent pa pianistka Martina Mičija Palić. Umetniški sodelavec in svetovalec ansambla je odlikovan učenjak in glasbenik Ennio Stipčević. Poleg dirigenta in umetniškega sodelavca je osnovna postavitev ansambla Projekt Lazarus naslednja: Tanja Ruždjak in Tanja Rupnik - soprani, Martina Menegoni in Nikolina Virgej Pintar - mezzo-soprani, Ivan Martinčić in Siniša Galović - tenorji, Matija Meić - bariton in Robert Palić - bas. Nastavitev ansambla se prilagaja zahtevam izbranega programa, zato so za ansambel potrebni naslednji sodelavci: Darija Auguštan - sopran, Goran Zorić - tenor, Martin Feller - bas, pa tudi ugledni instrumentalisti - violinist Ivan Jakšeković in pianist Božo Letunić.