DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Rogaška Slatina, Grand hotel Rogaška

Zgodba o nastanku Rogaške Slatine pravi, da je nebeško znamenje označilo mesto, na katerem je krilati konj Pegaz z udarcem kopita odprl rogaški vrelec. Pegaz je tako postal simbolni stvarnik rogaške mineralne vode in simbol občine Rogaška Slatina.

Rogaška Slatina z večstoletno tradicijo sodi med starejša in pomembnejša zdravilišča v Sloveniji in Evropi. Leta 1803 se je iz majhnega zaselka ob vrelcih začel razvijati moderni zdraviliški center. V 19. in na začetku 20. stoletja so bili zgrajeni prvi hoteli: Zdraviliški dom oz. današnji Grand hotel Rogaška superior, Styria, Strossmayer ter osrednja zdraviliška dvorana oz. današnja Kristalna dvorana. Slednja predstavlja največji in najpomembnejši kulturni spomenik v Rogaški Slatini.

Prvotna dvorana je bila zgrajena v prvi polovici 19. stoletja ob adaptaciji Zdraviliškega doma. Okrašena je bila s krasnimi beneškimi lestenci, dragocenimi stenskimi deli in marmornatimi stebri. Grand Hotel Rogaška je že od nekdaj počitniško bivališče mnogih slavnih – vse od cesarja Ferdinanda in jugoslovanskega kralja Petra do velikega angleškega popotnika Richarda Burtona. Izbrano zdraviliško publiko, ki je imela bogato družabno življenje, so zabavali vrhunski umetniki, med katerimi je bil tudi madžarski pianist Franz Liszt.

V Kristalni dvorani so se odvijala različna glasbena izvajanja, recitacije, gledališke predstave, damski krožki. Vrhunec družabnega dogajanja je v poletnem času predstavljal elitni Anin ples. Leta 1910 je Zdraviliški dom s Kristalno dvorano pogorel in že leta 1912 je bil zgrajen današnji Grand hotel Rogaška s Kristalno dvorano. Največja znamenitost dvorane so 4 oljna dela avstrijskega slikarja Schröterja iz leta 1912, ki upodabljajo pomembne mejnike oziroma ljudi v razvoju zdravilišča ter pet ročno izdelanih lestencev Steklarne Rogaška.

Predstavitev občine

Območje Občine Rogaška Slatina se po geografski legi uvršča v vzhodni del Zgornje Sotelskega. Sedež občine, ki združuje krajevne skupnosti Rogaška Slatina, Kostrivnica in Sv. Florijan, je v kraju Rogaška Slatina od leta 1994. Razprostira se po treh dolinah, ob Ratanskem in Irskem potoku, ki se zlivata v Ločnico, obdajajo pa jo Boč (980 m), Plešivec (832 m), Donačka gora (883 m) in drugo hribovje. Številni gozdovi prispevajo k toplemu in vlažnemu podnebju, zato ima občina prijetno subpanonsko klimo z milimi zimami. Po gričih do nadmorske višine 500 metrov uspevajo različne sorte vinske trte. 

Rogaška Slatina sodi s svojo večstoletno turistično zgodovino in velikim obsegom turističnega prometa med najstarejše in najpomembnejše turistične kraje v Sloveniji. Zdraviliška dejavnost ter z njo povezane dejavnosti gostinstva, trgovine in storitvene dejavnosti so bile skozi celotno 19. stoletje in prvo četrtino 20. stoletja odločilen dejavnik razvoja naselja. Dolgoletni turistični razvoj, ki je zaradi vpliva različnih dejavnikov skozi obdobja doživljal različne stopnje in nihanja, je vplival na oblikovanje posebnega zdraviliško-turističnega jedra mesta Rogaška Slatina, ter ima vpliv na izgled naselja še danes. Zdravilna moč mineralne vode Donat Mg je osnova terapevtskih postopkov priznanega medicinskega centra Zdravilišča Rogaška. Medicinska strokovnost in specializiranost osebja ter individualna priprava programa so garancija kakovostne storitve. Zdravilišče nudi bogato paleto zdravstvenih in medicinskih wellness programov, ki poskrbijo za zdravje in boljše počutje.

Rogaški vrelci so bili poznani že v antiki. V srednjem veku so bili obdani z zidom, katerega napis je sporočal, da so vrelci zdravilni: „Za bolnike sem obdal z zidom.” Čudežno rogaško vodo so prvi analizirali alkimisti v 16. stoletju. Sredi 17. stoletja je voda rogaškega vrelca ozdravila hrvaškega bana, grofa Petra Zrinjskega. Ko so posestvo v začetku 19. stoletja kupili štajerski deželni stanovi pod vodstvom deželnega glavarja grofa Attemsa, je popularnost zdravilišča zelo narastla. Zdravilišče se je hitro razvilo v najpomembnejše letovišče južnega dela habsburške monarhije in voda iz rogaškega vrelca je postala tretja najbolj pita voda na svetu.

Osrednji del atrakcij Rogaške Slatine je zdraviliško jedro s promenadnim parkom, ki je zeleno srce zdraviliškega kompleksa. Sprehod skozi zdraviliško jedro je sproščujoče doživetje polno zanimivosti. V osrednjem delu se nahaja paviljon Tempel, ki stoji nad nekdanjim starim rogaškim vrelcem, ki so ga poimenovali kar »Glavni vrelec«. Reprezentančni Tempel je bil nekoč prostorska dominanta doline in središče družabnega življenja. V tem delu parka se nahajajo še mnoge druge znamenitosti: pivnica mineralnih vod, kapelica zaščitnice zdravilišča sv. Ane, kip sv. Janeza Nepomuka, naravna redkost drevo Ginko Biloba, Gozdni vrelec, edinstveni klasicistični nekdanji Zdraviliški dom (danes Grand hotel Rogaška), v katerem se nahaja tudi znamenita Kristalna dvorana, spomenik Grofa Attemsa (ustanovitelj zdravilišča),

kip krilatega konja Pegaza, kateri je po legendi odkril Rogaške vrelce. Najnovejša pridobitev kraja – kulturno turistično središče po imenu Anin dvor pa na enem mestu obiskovalcem omogoči podoživetje zgodovine, občutje tradicije in spoznavanje osrednjih atrakcij Rogaške Slatine, kjer si lahko ogledate pet stalnih zbirk: »Steklarska zbirka«, »Grafična zbirka«, »Domoznanska zbirka«, »Parkovna zbirka« in »Vodna zbirka«. Na izlet vabijo tudi vzpetine v okolici zdraviliškega kompleksa: Bellevue, Cvetlični in Tavčarjev hrib, Janina, Rodne ter Tržaški hrib. Okoliški griči Rogaške Slatine hkrati ponujajo na ogled še edinstveno zbirko kaktusov v Cerovcu pod Bočem, ogled proizvodnje Steklarne Rogaška, ogled vodilne hiše lepote na slovenskem trgu - Kozmetike Afrodita, obisk edinstvene delavnice izdelovanja orgel pri Orglarstvu Škrabl. Mnoga gostišča in turizmi na kmetijah pa razkrivajo številne gastronomske užitke.

Rogaška Slatina je bila že od nekdaj kraj, kateri je svojim obiskovalcem ponudil vedno nekaj več. Ob široki paleti tako zdravstveno medicinskih kot programov za sproščanje, pa ima obiskovalec Rogaške Slatine na voljo tudi bogato ponudbo kulturnih dogodkov. Tako se v poletnem času v zdraviliškem jedru zvrstijo številne prireditve, med katerimi velja izpostaviti v mesecu juliju: »Festival pranger« (srečanje pesnikov in literatov), »Poletje z Ano« (Anin ples, koncerti in slikarske delavnice), »Promenadni koncerti« v paviljonu Tempel, osrednja prireditev ob občinskem prazniku ter v mesecu avgustu »Festival Musica« - koncerti znanih in manj znanih glasbenikov iz Slovenije in tujine.

Rogaška Slatina vabi v objem!

 

Informacije

SLKI d.o.o. 
Zdraviliški trg 12, 3250 Rogaška Slatina
T: +386 3 811 2000
F: +386 3 811 2012
E: info@grandhotel-rogaska.com
W: www.grandhotel-rogaska.com

Ponudba kraja

Nastanitve
Wellness in spa ponudba
Kulinarika
Znamenitosti

JZ Turizem Rogaška Slatina 
T: +386 3 581 44 14 
F: +386 3 813 01 54 
E: info@turizem-rogaska.si
W: 
www.turizem-rogaska.si

PARTNERJI