DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Seviqc med prejemniki priznanja EFFE 2015-2016

14. 06. 2015

IZJAVA ZA JAVNOST

Bruselj, 20. maj 2015

S ponosom sporočamo, da so znani najboljši evropski festivali, ki so prejeli priznanje EFFE 2015-2016. Nacionalni strokovnjaki in mednarodna žirija so po temeljitem pregledu prijav izbrali 761 festivalov iz 31 držav, ki zdaj predstavljajo prvo generacijo prejemnikov EFFE priznanj. Vse festivale, ki so dobitniki EFFE priznanj, si lahko ogledate na www.effe.eu, spletni Vodnik po evropskih festivalih 2015-2016 pa bo na voljo v zgodnjem poletju.

Projekt EFFE – Evropa za festivale, festivali za Evropo (ki ga je predlagala EFA – Evropsko združenje festivalov) je portal za odkrivanje festivalov in sodelovanje na njih, namenjen tako stroki kot ljubiteljem. Gre za novo mednarodno festivalsko platformo, ki povezuje festivale, ki so močno zavezani umetnosti, svojim skupnostim in evropskim vrednotam. Platforma vabi svetovno občinstvo k dostopanju do redno svežih informacij in k udeležbi na festivalih po Evropi. Predvsem pa EFFE potrjuje odličnost teh festivalov ob njihovem vsakodnevnem delovanju v evropskih skupnostih.

Ob razpisu prijav za priznanje EFFE 2015-2016, ki je bil objavljen poleti 2014, je na stotine festivalov s svojo prijavo skušalo izkazati zavezanost trem kriterijem priznanja:  predanost umetnosti, vključenost v skupnost ter mednarodna in globalna prihodnost. Nacionalni strokovnjaki, ki so jih določili nacionalni kontaktni centri projekta, ki podpirajo festivale v posamezni državi, so prijave ocenili in svoje ocene posredovali mednarodni žiriji. Ta je maja 2015 nominirala dobitnike priznanj EFFE 2015-2016.

»Veseli nas, da lahko rečemo, da priznanja EFFE 2015-2016 predstavljajo prvo generacijo dobitnikov, ki so zapriseženi umetniški kakovosti in imajo na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni odločilen vpliv. Po besedah Vincenta Baudrillerja, predsednika mednarodne žirije EFFE, direktorja Theatre Vidy v Lausanneu in nekdanjega direktorja festivala v Avignonu, je priznanja prejelo 31 evropskih držav, ki svojemu občinstvu ponujajo širok nabor žanrov in aktivnosti. »To vključuje svetovno znane dogodke na kulturnem koledarju, pa tudi tiste eklektične, za katere vedo le vedno ‘vklopljeni’ izbranci. Skratka gre za zelo širok nabor festivalov,« je pojasnil Baudriller.

Vsa priznanja EFFE 2015-2016 bodo objavljena v spletnem in tiskanem napovedniku zgodaj poleti. Ta enkraten rezultat pomaga festivalom prestopati meje in s tem gradi nove mostove v festivalski skupnosti ter občinstvu omogoča nov dostop do prihajajočih festivalov.

Predsednik Evropskega združenja festivalov g. Darko Brlek je dejal: »Vesel sem, da bo EFA delila svojo mrežo z novo platformo, ki je tako dobro podprta s strani festivalskega sektorja, da lahko občinstvo takoj stopi v stik z velikim številom festivalov. Zahvala gre vsekakor projektu EFFE, ki je ustvaril edinstveno festivalsko skupnost – ta čisti dar evropski kulturi in neverjetni raznolikosti, ki preveva evropske festivale.«

Več novic o priznanjih EFFE 2015-2016 si lahko preberete na www.effe.eu.